Gasunie sluit raamcontracten van €4 miljard met aannemers

15 april 2024 Consultancy.nl

Gasunie heeft 10-jarige raamcontracten gesloten met zes aannemers. De overeenkomst omvat een maximaal investeringsvolume van 4 miljard, verspreid over een periode van 10 jaar.

De infrabeheerder heeft na een lang en complex aanbestedingstraject raamovereenkomsten getekend met Heijmans Infra, A. Hak Leidingbouw, Visser & Smit Hanab, MVOI en twee aannemerscombinaties; Van Voskuilen Industrie met Van Gelder Groep, en De Romein Infra & Milieu met Max Streicher.

Eerder dit jaar sloot Gasunie ook al langjarige raamcontracten af met ingenieursbureaus.

Gasunie sluit raamcontracten van €4 miljard met aannemers

De twee mantelovereenkomsten zijn onderdeel van een mega-investering van Gasunie om de bestaande infrastructuur te onderhouden en verbeteren. Het gaat dan om assets als gasleidingen, stations en installaties. Ook worden de komende jaren vele nieuwe infraprojecten opgestart, vooral als gevolg van de energietransitie, denk aan waterstof, stadsverwarming en groen gas.

Lange samenwerkingen

De lange duur van de contracten heeft volgens Gasunie te maken met de wens van zowel de opdrachtgever als marktpartijen om meer continuïteit en werkzekerheid in te bouwen in de samenwerking.

Janneke Hermes, CFO van Gasunie, legt uit: “Voor onze kernactiviteit, het transport van energie, investeren we grootschalig in de komende jaren. Daarom kiezen we voor langdurige strategische partnerschappen waarbij we gezamenlijk de uitdagingen aangaan, met aandacht voor veiligheid, circulariteit, biodiversiteit en de impact van ons werk op de omgeving.”

“Tegelijkertijd zorgt de energietransitie voor een verschuiving van aandacht voor het transport van aardgas naar het transport van andere gassen zoals waterstof, CO2, groen gas en warmte.”

“Er wordt veel geïnvesteerd in een veelal krappe arbeidsmarkt waar de capaciteit van ingenieursbureaus en aannemers beperkt is. Dat vraagt om een andere manier van inkopen, met een intensieve samenwerking, meer zekerheden en ruimte voor continu verbeteren. Ook daarom kiezen we voor langjarige strategische contracten met vaste partners.”

Relationeel samenwerken

Aan de realisatie van de twee raamcontracten is twee jaar aan voorbereiding voorafgegaan. Onder begeleiding van boutique adviesbureau Prowez is in kaart gebracht hoe Gasunie hoe beste met marktpartijen zou kunnen werken, en op welke manier dat het beste zou kunnen worden vormgegeven.

De gekozen aanpak, die in de markt bekend staat als relationeel samenwerken, is gericht op strategische partnerschappen en continu verbeteren, waarbij veiligheid, flexibiliteit, efficiëntie en wendbaarheid centraal staan.

Gasunie beheert en onderhoudt infrastructuur voor grootschalig transport en opslag van aardgas. Het bedrijf is actief is in Nederland en het noorden van Duitsland. De raamovereenkomsten zijn gesloten in het kader van het programma ‘Werken & Engineering in Strategische Partnerschappen’.