Vrouwelijke zzp’ers halen meer opdrachten binnen dan mannen

24 juni 2024 Consultancy.nl 3 min. leestijd
Profiel
Meer nieuws over

Vrouwelijke zelfstandige professionals halen in relatieve termen meer opdrachten binnen dan hun mannelijk evenknieën. Dat blijkt uit onderzoek van dataspecialist Intelligence Group en HR-tech dienstverlener HeadFirst Group

Voor hun studie (de ‘Talent Monitor 2024’) maakten de onderzoekers onder andere gebruik van data van statistiekbureau CBS en uitvoeringsorganisatie UWV. Verder maakten ze ook gebruik van data van HeadFirst Group en de technische expertise van Intelligence Group.

Uit de bevindingen komt onder meer naar voren dat onder professionals het geslacht niet langer de verklarende factor is, als er verschillen zijn in uurtarieven: gemiddeld genomen ligt het uurtarief van mannen ongeveer even hoog als dat van hun vrouwelijke collega’s, valt te lezen in het rapport.

Vrouwelijke zzp'ers halen meer opdrachten binnen dan mannen

Marion van Happen, CEO van HeadFirst Group, geeft aan dat de uurtarieven van mannen en vrouwen de afgelopen zes jaar aanzienlijk naar elkaar toe zijn gegroeid. “Tot de coronacrisis bedroeg dit het uurtariefverschil meer dan 10%, maar inmiddels is het verschil dus nihil.”

In plaats van het geslacht, zijn er verschillende andere factoren waarmee het verschil in uurtarief tussen professionals kan worden verklaard. Denk hierbij onder meer aan kwesties als werkervaring, vakgebied en opleidingsniveau.

Dat er nauwelijks meer sprake is van een gender-paygap, is een “veelbelovende ontwikkeling”, zegt Van Happen. “Dit vormt een cruciale stap richting een rechtvaardige en gelijkwaardige arbeidsmarkt voor iedereen.”

Vrouwelijke zzp'ers halen meer opdrachten binnen dan mannen

Vrouwen boeken op de arbeidsmarkt ook op andere vlakken terreinwinst. Zo weten vrouwelijke professionals gemiddeld genomen ruim 30% van de opdrachten binnen te slepen, terwijl het bij mannen om iets meer dan 25% gaat. “Dit verschil komt overeen met een andere bevinding uit onze analyse”, zeggen de onderzoekers. “Uit onze studie blijkt dat vrouwen aanzienlijk meer kans hebben om een opdracht gegund te krijgen dan mannen.”

Ondanks dat vrouwelijke professionals ‘beter’ zijn in het binnenhalen van opdrachten, worden zij minder actief benaderd door recruiters dan mannen. “Gemiddeld genomen worden mannelijke professionals circa 33% vaker benaderd dan vrouwen”, aldus de onderzoekers.

Vrouwelijke zzp'ers halen meer opdrachten binnen dan mannen

Geert-Jan Waasdorp, directeur van Intelligence Group, heeft daar een verklaring voor. “Mannen werken gemiddeld genomen vaker fulltime en zijn daardoor aantrekkelijker om te benaderen door recruiters. Dit zou financieel gedreven kunnen zijn, want meer uren betekent ook meer omzet voor een recruitmentbureau.”

“Dit verrassende inzicht benadrukt het van belang om effectieve wervingsinspanningen te meten”, vult Van Happen aan. “Het buikgevoel vertegenwoordigt niet langer de marktdynamiek. Organisaties die hun cijfers op orde hebben zijn aantoonbaar succesvoller in bemiddeling, groei en winstgevendheid.”