Berenschot onderzoekt rellen bij Eritrese bijeenkomst in Den Haag

10 juni 2024 Consultancy.nl 3 min. leestijd

Begin dit jaar vonden er in Den Haag rellen plaats tijdens een Eritrese bijeenkomst. Berenschot gaat deze ongeregeldheden onderzoeken – in opdracht van de gemeente Den Haag.

Afgelopen 17 februari ging het er nogal heftig aan toe in onze Hofstad. In een zalencentrum organiseerde een groep regeringsgezinde Eritreeërs een Nieuwjaarsfeest. Een rivaliserende groep Eritreeërs probeerde het zalencentrum binnen te komen met behulp van honkbalknuppels en hockeysticks.

De mobiele eenheid was in groten getale aanwezig tijdens de ongeregeldheden en kreeg het zwaar te verduren. Naast dat de agenten met stenen werden bekogeld, staken relschoppers politieauto’s in de fik. Tijdens de rellen raakten tientallen agenten gewond.

Berenschot onderzoekt rellen bij Eritrese bijeenkomst in Den Haag

Op een zeker moment sloeg het vuur van de brandende politievoertuigen over naar het zalencentrum. Naast de Eritrese bijeenkomst, vond in hetzelfde gebouw ook een bruiloft plaats. Destijds waren er circa 1.600 mensen aanwezig in het centrum. Door de rellen verliep de evacuatie alles behalve soepel.

Onderzoek

Kort na de veldslag keek de gemeenteraad van Den Haag naar de Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV). Die moest de rellen gaan onderzoeken, zei de gemeenteraad. De OVV liet echter weten niet bevoegd te zijn om de ongeregeldheden te mogen onderzoeken, omdat het om een verstoring van de openbare orde ging.

Om die reden zette de gemeenteraad een aanbesteding in de markt. Deze maand maakte de Haagse burgemeester Jan van Zanen (VVD) bekend dat Berenschot de opdracht gegund heeft gekregen. Het is niet bekend wanneer het adviesbureau het onderzoek naar de rellen zal afronden.

Signalen gemist

De ochtend na de rellen stond Van Zanen de media te woord. Tegenover de NOS zei hij destijds dat hij op de hoogte was van de spanningen tussen groepen Eritreeërs die in Nederland wonen. Niettemin erkende hij ook dat er “signalen zijn gemist” naar aanloop van de ongeregeldheden.

“Als we dit van tevoren hadden geweten, dan hadden we voor andere politie-inzet gekozen”, aldus Van Zanen in gesprek met de NOS. “Achteraf stel ik vast dat de mate van gewelddadigheid ons verrast heeft. Maar dat is achteraf en dat is heel makkelijk.”

Complexe verstandhouding

Eritrea is allerminst een vrij land. Op de mondiale democratie-index van onderzoeks- en adviesbureau EIU – onderdeel van het beroemde mediabedrijf The Economist Group – bezet Eritrea plek 152. Alleen landen als Noord-Korea, de Centraal Afrikaanse Republiek en Tsjaad zijn volgens EIU nog minder democratisch.

De reden dat Eritrea plek 152 inneemt? In 1993 kwam president Isaias Afewerki aan de macht. Sindsdien zijn er geen verkiezingen meer geweest. Afewerki is nog altijd president en duldt geen tegenstand, meldt de NOS. “Mensen die in opstand komen, moeten het vaak met de dood bekopen.”

Om die reden zijn heel wat Eritreeërs de afgelopen jaren naar ons land gevlucht. In totaal wonen er op dit moment circa 25.000 Eritreeërs in Nederland. Onder hen bevinden zich zowel voor- als tegenstanders van Afewerki. En die zoeken zo nu en dan de confrontatie met elkaar op.

De rellen bij het Haagse zalencentrum zijn niet de eerste ongeregeldheden met een Eritrees, politiek motief. In mei 2023 vond bijvoorbeeld een grote knokpartij plaats tussen voor- en tegenstanders van Afewerki bij een partycentrum in Rijswijk. Ook toen kwam de mobiele eenheid in actie.