Berenschot onderzoekt beveiliging Universiteit Leiden tijdens demonstratie

15 april 2024 Consultancy.nl

Berenschot is ingeschakeld om het optreden van beveiligers van de Universiteit Leiden tijdens een pro-Palestina-demonstratie te onderzoeken. 

Op donderdag 9 november 2023 vond in het Wijnhavengebouw – een dependance van de Universiteit Leiden in Den Haag – een demonstratie plaats van de actiegroep Students for Palestine (SFP). De eis van SFP? De Universiteit Leiden moet alle banden met Israël verbreken. 

Naast leden van SFP, verschillende studenten en medewerkers van de academische instelling, zijn ook meerdere beveiligers aanwezig bij de demonstratie. Die heeft de Universiteit Leiden ingeschakeld om de demonstratie in goede banen te leiden. Er bestaan echter sterke twijfels of dat wel is gelukt. 

Berenschot onderzoekt beveiliging Universiteit Leiden tijdens demonstratie

Het Wijnhavengebouw van de Universiteit Leiden Campus Den Haag

Nog voordat een student circa honderd demonstranten in het Haagse Wijnhavengebouw wil gaan toespreken, proberen twee beveiligers de megafoon van de student af te pakken. De student vlucht de menigte in. Na een paar minuten krijgen de beveiligers een seintje dat het (ietwat) hardhandige kat-en-muisspel moet worden gestaakt.

De toespraak van de student met de megafoon kan alsnog beginnen. Daarna nemen nog enkele andere sprekers het woord. Tijdens deze gebeurtenissen verschijnen onderaan de trap van het Wijnhavengebouw agenten. 

Verder verschijnen zo’n tien medewerkers van de universiteit op de demonstratie: zij treden op als beveiligers, lopen om de toehoorders heen en filmen de sprekers.

“Sommigen zijn gekleed in pak, anderen dragen hoodies en lijken haastig opgetrommeld universitair personeel”, schrijft het Leidse universitaire weekblad Mare. “Een gelegenheidsbeveiliger blijkt achteraf bijvoorbeeld medewerker van de audiovisuele dienst te zijn.”

Na ongeveer drie kwartier is de demonstratie afgelopen. De student met de megafoon roept iedereen op om rustig het Wijnhavengebouw te verlaten. In groepjes verlaten de aanwezigen het pand. Maar niet iedereen mag van de beveiligers het gebouw verlaten. 

De student met de megafoon moet zijn identiteitsbewijs tonen, waarvan een foto wordt gemaakt. Erwin Muller, decaan van de Faculteit Governance & Global Affairs, benadrukt vervolgens aan de student dat “er nog een gesprek zal volgen tussen jou en de universiteit”.

Niet alleen bij de ingang van het Wijnhavengebouw zijn de beveiligers actief. Als de student met de megafoon en een demonstrerende docent weglopen van het pand, worden ze gevolgd door twee beveiligers. De student en de docent vluchten een kledingwinkel in. De beveiligers wachten bij de ingang en vertrekken na een kwartier.

“Dit gaat alle perken te buiten”, zegt de docent tegen Mare. “Deze handelwijze is zeer intimiderend. Ik ga een klacht indienen.” 

Onderzoek

Binnen de Leidse academische gemeenschap leidde het optreden van de beveiligers van de universiteit tot veel kritiek. De universiteitsraad – een adviesorgaan waarin studenten en universitaire personeel zijn vertegenwoordigd – eiste kort na de demonstratie een onafhankelijk onderzoek naar de incidenten. 

Het college van bestuur van de Universiteit Leiden schakelde hiervoor het COT Instituut voor Veiligheids- en Crisismanagement in. Niet veel later bleek echter dat dit bureau onder andere was opgericht door decaan Muller, die zelf uiteraard hoogstpersoonlijk betrokken was bij de gebeurtenissen.

Op 11 december 2023 maakte het college van bestuur bekend dat COT de onderzoeksopdracht had teruggegeven. Inmiddels is duidelijk dat Berenschot het onderzoek naar de gebeurtenissen tijdens de demonstratie zal uitvoeren. Het onderzoek is volgens de huidige planning op z’n vroegst in mei afgerond. 

More on: Berenschot
Netherlands
Company profile
Berenschot is a Netherlands partner of Consultancy.org