Alma Vermeulen verbindt strategie en uitvoering bij ESG-consultancy Kyden

13 mei 2024 Consultancy.nl 7 min. leestijd
Profiel
Meer nieuws over

Alma Vermeulen draait alweer bijna vijf jaar mee bij Kyden. Ze voelt zich uitstekend op haar plek: Alma kan zich vol overgave storten op uitdagende HR-verandervraagstukken en kan daarbij naar hartenlust de verbinding maken tussen strategie en operationele uitvoering.

Na het afronden van haar master in Sociale- en Organisatiepsychologie, begon Alma Vermeulen haar adviesloopbaan bij Bright & Company. In 2019 maakte ze de overstap naar Kyden (destijds Kirkman Company).

“Terugkijkend is dit een goede beslissing geweest”, vertelt ze. “Ik was op zoek naar een plek waar ik strategie ook zelf aan de operatie mocht verbinden. Die plek heb ik gevonden en mijn verwachtingen zijn meer dan waargemaakt.”

Alma Vermeulen verbindt strategie en uitvoering bij ESG-consultancy Kyden

Nu maakt Alma als Senior Consultant deel uit van het HR & EX-team van Kyden, dat bestaat uit een groep professionals met verschillende niveaus en expertises, die niet alleen klantwerk leveren, maar elkaar ook continu proberen uit te dagen en door te ontwikkelen.

Doelstelling van de praktijk is onder andere om organisaties te helpen bij het creëren van een positieve en productieve werkomgeving, waarin medewerkers zich gewaardeerd, betrokken en gemotiveerd voelen. En dat zorgt onder de streep voor het kunnen behouden van talent, het verbeteren van de prestaties en het bevorderen van de algemene bedrijfsresultaten.

Strategie en uitvoering verbinden

Dat Alma binnen het HR & EX-team op haar plek zit, komt vooral door de connectie tussen strategie en praktijk. “We houden ons veel bezig met hoe strategie ook daadwerkelijk praktisch te maken. Wanneer we binnenkomen op een meer strategisch thema blijven we vaak aan boord om dit te realiseren, of geven een team meer tools mee dan een mooie ‘deliverable’ om het zelf te organiseren”, legt Alma uit.

Ze legt uit hoe het team ook ingezet wordt op operationele vraagstukken, bijvoorbeeld voor het beschrijven van processen of het realiseren van verbeteringen. “Maar vanuit die hoek weten we dit ook weer te koppelen aan de strategie en op zoek te gaan naar de oorzaak van uitdagingen of problemen.”

“Die verbinding past mij persoonlijk ook goed”, benadrukt Alma. “Ik voel me minder op m’n plek wanneer ik alleen een mooi stuk zou opleveren. Ik wil graag zien wat het voor resultaat brengt.” 

Meteen thuis

Ook voelt Alma zich bij Kyden als een vis in het water vanwege de prettige cultuur. “Er heerst een cultuur van samen impact maken, met oog voor elkaar als collega’s. Het bruist vaak van de energie en we hebben veel plezier ‘along the way’… Ook merk ik een grote bereidheid om elkaar te helpen. Tegelijkertijd kunnen we ook wel echt kritisch zijn, zowel naar klanten als naar onszelf, maar dat zit denk ik een beetje in ons gebakken als je consultant bent.”

“Ik hou ervan om met de basis aan de slag te gaan.”

Terugblikkend op haar vijf jaren bij Kyden, was het goede gevoel er eigenlijk al vanaf het begin. “Ik weet nog goed hoe ik binnenstapte en mij, zonder iemand gesproken te hebben, meteen thuis voelde. Dat kwam door het pand alsmede door hoe ik collega’s met elkaar zag interacteren. Dat gevoel is alleen maar versterkt na de jaren samenwerken met het HR & EX-team en collega’s uit andere teams.”

Zo heeft Alma samen met haar collega’s de afgelopen jaren aan uiteenlopende HR-projecten mogen bijdragen. Bijvoorbeeld aan ‘people visie-trajecten’, vertelt ze. “Daarbij hielpen we organisaties bij het definiëren van hun identiteit als werkgever en de verwachtingen ten aanzien van hun medewerkers.”

Ook werkte ze aan tal van HR IT-projecten. “Ik ondersteunde organisaties bij het bepalen van hun HR IT-strategie, het aanbesteden van nieuwe systemen en de implementatie ervan.” Tot slot begeleidde Alma diverse ontwikkeltrajecten voor HR businesspartners, waarbij ze als trainer en coördinator fungeerde. “Deze projecten hebben me waardevolle ervaring opgeleverd en bijgedragen aan mijn professionele ontwikkeling binnen Kyden.”

Fit for purpose HR

Naast de meest prangende HR-vraagstukken van klanten, focust Kyden zich op drie bredere, maatschappelijk belangrijke HR-thema’s: sustainable workforce, sustainable mindset en fit for purpose HR. Alma richt zich richt op het laatste onderwerp.

“Fit for purpose HR gaat in mijn eigen woorden om enerzijds ‘hoe besturen we ons HR-bedrijf in de context van een organisatie?’ (door ons ook wel HR Target operating model genoemd) als ook over HR implementatie”, legt Alma uit. “En met dat laatste gaat het dus zowel om het implementeren van een nieuw proces, het doorvoeren van verbeteringen als een nieuw beleid of HR IT systeem. Het is dus een heel breed thema, maar gaat in de kern om de basis waar vanuit je met HR de organisatie bedient.”

Alma en haar collega’s zien in de praktijk nog vaak dat bedrijven op dit gebied ‘de basis niet op orde’ hebben. Ze vertelt dat haar hart sneller gaat kloppen wanneer ze zich op dit soort opdrachten mag storten: “Ik hou ervan om met precies die basis aan de slag te gaan en te kijken naar welke dienstverlening er door de organisatie wordt gevraagd van HR en hoe HR hier bij aan kan sluiten/het beste kan leveren.”

Enerzijds kunnen organisaties dat door bijvoorbeeld het uitdiepen en herinrichten van het dienstverleningsmodel, alsook door na te denken over hoe HR IT meer ondersteunend kan zijn, legt Alma uit. “Gek genoeg dacht ik ooit na mijn opleiding psychologie niet dat ik de wat meer ‘harde’ kant van HR zo leuk zou vinden. En toch is dat wel waar ik nu op mijn plek zit.”

Ruimte voor ontwikkeling

Dat Alma zich uitstekend thuis voelt bij Kyden heeft ook te maken met de aanzienlijke ruimte die zij en haar collega’s krijgen voor professionele en persoonlijke ontwikkeling.

“Het drijft mij om ergens te werken waar het leveren van een bijdrage aan de maatschappij centraal staat.”

Zo kon Alma naast haar consultantrol bijvoorbeeld ook aan de slag als People Manager. In die rol begeleidde ze een groep juniors in hun ontwikkeling en welzijn. “Ook had ik toen ik binnenkwam nog een verbinding met de Universiteit van Utrecht, waar ik als docent college gaf voor het mastervak Strategische Human Resource Management. Daar wordt ruimte voor gegeven om dit zelf te organiseren”, vertelt ze enthousiast.

De consultants van Kyden, van juniors tot seniors, krijgen bovendien alle ruimte om verantwoordelijkheid te nemen in trajecten. “Met daarbij een heel fijn vangnet van collega’s die je helpen”, voegt Alma toe, die een voorbeeld geeft: “Junioren begeleiden al snel ook onderdelen in workshops of presenteren mee bij eind-deliverables en bouwen dus niet alleen powerpoints.”

Maatschappelijk bijdragen

Tot slot zit Alma bij Kyden uitstekend op haar plek vanwege de exclusieve focus op ESG die het bureau in zijn dienstverlening en de eigen bedrijfsvoering hanteert en vanwege Kydens ambitie om de transitie naar een duurzame samenleving te versnellen.

Lees verder: Kyden versnelt de transitie naar een duurzame samenleving.

Die sterke maatschappelijke missie van Kyden resoneert bij Alma al sinds haar Kirkman-tijd. “Het idee dat duurzame oplossingen vereisen dat we vanuit verschillende perspectieven en samenwerkingen kijken, heeft me altijd aangesproken.”

“Ik merk dat het mij drijft om ergens te werken waar het leveren van een bijdrage aan de maatschappij centraal staat”, vervolgt Alma. “In de praktijk is dat soms nog wel even zoeken als je bijvoorbeeld een HR IT-systeem implementeert. Welke bijdrage lever ik daar dan mee aan de maatschappij? Maar als je kijkt naar wat voor impact je hiermee kan maken door dat met het oog op CSRD-rapportages te doen, wordt het al wat concreter.”

“We kijken met ons HR & EX-team naar hoe we daar nog meer de focus op kunnen leggen”, rondt Alma af. “Niet alleen door bij onze bestaande dienstverlening ons af te vragen ‘wat draagt dit bij aan ESG/ hoe kunnen we dit meer ESG minded doen’, maar ook door nieuwe dienstverlening te ontwikkelen.”

En daarbij kan volgens Alma iedereen een steentje bijdragen. “We doen dit samen, waarbij ieders inbreng wordt gewaardeerd.”