PA Consulting maakt winnaars Raspberry Pi-competitie bekend

12 april 2024 Consultancy.nl 3 min. leestijd

De winnaars van de jaarlijkse Raspberry Pi-competitie zijn bekendgemaakt.

De Raspberry Pi-competitie, ieder jaar georganiseerd door PA Consulting, biedt scholieren van verschillende onderwijsniveaus tussen 12 en 19 jaar de kans om met behulp van de kleine Raspberry Pi-computer oplossingen te bedenken voor maatschappelijke vraagstukken.

Het initiatief is bedoeld om jongeren te inspireren voor techniek, innovatie en IT, en hen praktische ervaring te bieden met programmeren en technologie.

PA Consulting maakt winnaars Raspberry Pi-competitie bekend

Ook dit jaar streden meerdere teams van scholieren uit het hele land om innovatieve uitvindingen te presenteren. De competitie werd gehouden in de Rijtuigenloods te Amersfoort, waarbij de teams werden uitgedaagd om met behulp van de Raspberry Pi-computer creatieve oplossingen te bedenken voor uitdagingen in de zorgsector, gericht op een betere zorgervaring voor zowel jong en oud.

De winnaars

Het winnende team Wings of Agora uit Roermond ontwikkelde de Bekertjestelefoon, een slimme combinatie van een bekertjesmachine en een ouderwetse draaitelefoon, om ouderen met dementie te helpen meer water te drinken. Dit innovatieve idee toont volgens de jury niet alleen de technische vaardigheden van de scholieren, maar ook hun empathie en inlevingsvermogen in de behoeften van ouderen.

Het Griftland College in Soest presenteerde The I-Team Max, een knuffelbeer die kinderen geruststelt tijdens ziekenhuisbezoeken. Deze knuffelbeer, met zijn geruststellende stem, biedt kinderen troost en afleiding tijdens medische procedures, wat kan bijdragen aan een positievere ziekenhuiservaring voor jonge patiënten en hun families.

Het Gomarus College uit Groningen ontwikkelde een kostenefficiënt sterilisatie-apparaat voor medische instrumenten, met name gericht op gebruik in lage inkomenslanden. Deze oplossing kan een grote impact hebben op de gezondheidszorg in ontwikkelingslanden, waar toegang tot sterilisatie van medische instrumenten vaak beperkt is.

De T’s van het Utrechts Stedelijk Gymnasium werden beloond met de AAA-juryprijs, een aanmoedigingsprijs die ze kregen voor hun innovatieve oplossing om brandwonden te voorkomen bij het drinken van hete dranken zoals thee. Deze preventieve benadering van gezondheidszorg toont het potentieel van technologie om ongelukken te voorkomen en de kwaliteit van leven te verbeteren, aldus de jury.

Meer dan een competitie

Ruud Brink, hoofd van PA Consulting, onderstreept het belang van de Raspberry Pi-competitie: “Terwijl ik rondliep op de innovatiemarkt, bedacht ik dat wat ik al achttien jaar professioneel doe, ik hier in de praktijk terug zie. Dat maakt het voor mij des te duidelijker dat dit zoveel meer is dan een competitie. Het is een kans voor jongeren om te ontdekken, te experimenteren en te dromen over hoe technologie ons leven beter kan maken.”

Samenvattend biedt de Raspberry Pi-competitie jongeren een unieke kans om hun creativiteit en technische vaardigheden te ontwikkelen, terwijl ze werken aan echte maatschappelijke uitdagingen, concludeert Brink. De winnende teams hebben laten zien hoe technologie kan worden ingezet om persoonlijke zorg te verbeteren en hebben daarmee een inspiratiebron gevormd voor de toekomstige generatie innovators.