Vier teams van scholieren winnen Raspberry Pi-award

21 april 2023 Consultancy.nl 2 min. leestijd

Vier scholenteams zijn tijdens de vijfde editie van de Raspberry Pi-competitie in de prijzen gevallen. Volgens de jury bieden hun concepten veel potentie om (na doorontwikkeling) een bijdrage te leveren aan de energietransitie.

Het is inmiddels vaste prik op de agenda van scholieren door het land. De Raspberry Pi-competitie van PA Consulting daagt hen uit om met een kleine Raspberry Pi-computer (een minicomputer ongeveer net zo groot als een creditcard) een oplossing te bedenken voor een maatschappelijk vraagstuk.

Tientallen teams met scholieren tussen de 12 en 19 jaar hadden zich voor de competitie ingeschreven. Daarvan drongen er uiteindelijk zestien door naar de finale. Een negenkoppige jury bestaande uit kopstukken uit het bedrijfsleven en de IT-wereld kreeg de lastige taak om de beste concepten eruit te filteren.

Vier teams van scholieren winnen Raspberry Pi-award

Vier uitvindingen, vier winnaars

De meest creatieve uitvinding was een accu die energie als lucht opslaat. Dit idee kwam van een team van GSG Guido, een christelijke middelbare school in Amersfoort.

De prijs voor de meest haalbare uitvinding ging naar een team van het Gomarus College in Groningen, voor hun energieopslagsysteem dat aan de hand van marktprijzen kan bepalen of energie beter verbruikt of verkocht kan worden. Volgens de jury biedt het product een dubbele commerciële potentie: zowel aan de bespaarkant als aan de verdienkant.

De meest impactvolle uitvinding was de slimme thermostaat van een team van Buurtcollege Maas en Peel in Panningen. Hun thermostaat regelt de temperatuur op basis van het aantal personen in een ruimte.

De juryprijs voor de beste overall uitvinding werd gewonnen door een team van het Griftland College in Soest, voor hun draaiende zonnepanelen. “Wat doe je als zonnepanelen niet goed liggen en rendement verloren gaat? Wat doe je als je in ons kleine landje geen plek hebt om hele weides vol te leggen? Dan doe je wat dit team heeft gedaan: een oplossing uitvinden die meer opwekt en minder ruimte inneemt”, aldus de jury.

De Raspberry Pi-competitie

De jaarlijkse Raspberry Pi-competitie is door PA Consulting in het leven geroepen om leerlingen te enthousiasmeren voor techniek en IT. De competitie is gericht op jongeren vanaf 12 jaar van vmbo-, havo-, vwo- en mbo-scholen.

“Wij vinden het ontzettend belangrijk dat leerlingen ervaren wat technologie kan betekenen voor de wereld”, zegt Mark Griep, hoofd van PA Consulting in Nederland. “Scholieren weten vaak heel goed wat er moet gebeuren om de wereld beter te maken – en zijn vaak ook nog eens inventief.”