‘Bij Lorenz nemen we mensen aan op hun talenten’
“Ervaren waar je kracht ligt is vele malen effectiever dan weten waar je goed in bent.” Het zijn de woorden van Daniëlle den Outer, die in haar rol als HR-manager bij Lorenz mensen aanneemt op talent, en niet alleen op de inhoud van hun cv.
Sinds juni vorig jaar maakt Lorenz gebruik van VerticalQ, een multiple brain assessment-methode die verder gaat dan het meten van je IQ of EQ. “Het is een op het lijf gemeten assessment dat de wijsheid van onze drie breinen – hart, hoofd en buik – combineert”, aldus Daniëlle.
Dit biedt volgens de HR-manager unieke en vernieuwende inzichten in ieders talenten en de samenhang daartussen. Hierdoor kun je het volle potentieel van jezelf en elkaar in het team benutten.
Met veel plezier plant Daniëlle koffiegesprekken in met mensen die interesse hebben om bij Lorenz te werken. Dit kost veel tijd, maar levert volgens haar wel de mooiste gesprekken op. Lorenz zit midden in een groeiambitie en dat betekent ook dat er nieuwe medewerkers nodig zijn.
VerticalQ kwam op haar pad door een collectief leiderschap-programma dat ze volgde bij Developland. “We leven in een snel veranderende wereld die voor onzekerheden en een hoge mate van complexiteit zorgt. Hiervoor is gezamenlijk leiderschap nodig om de uitdagingen van deze tijd het hoofd te bieden. Dit vraagt om een diepe verbinding met elkaar en het inzetten van verschillende talenten.”
Persoonlijk leiderschap en eigenaarschap
Lorenz werkt volgens het principe van zelforganisatie vanuit het besturingsmodel ‘holacracy’. Dit model neemt afstand van traditioneel top-downmanagement en verdeelt autoriteit over alle medewerkers in de organisatie. Het maakt inzichtelijk wie waarvoor verantwoordelijk is en is bedoeld om wendbaar te zijn in deze snel veranderende wereld.
“Medewerkers bepalen zelf hoe ze hun doelen behalen”, legt Daniëlle uit. “Dit is anders dan een takenlijstje krijgen aan het begin van de week. De ene persoon wil graag zo’n lijstje om af te vinken en de ander vindt het juist fijn om te horen waar hij naartoe moet, maar wil zelf bepalen hoe hij daar komt. Dat laatste vraagt om persoonlijk leiderschap en eigenaarschap. En dat is wat je nodig hebt om bij Lorenz te werken. Het gaat hier niet om goed of fout, het heeft met persoonlijke voorkeuren te maken.”
VerticalQ zorgt voor een gemeenschappelijke taal, waarbij iedereen oog heeft voor elkaars talenten. “Je kan er niet vanuit gaan dat één leider alles weet. Dat moet je ook niet willen. Het is belangrijk dat je gebruikmaakt van collectieve intelligentie. Hiervoor moet je elkaars talenten kennen en die optimaal inzetten. Hierdoor ga je meer in een flow werken, kan je voortdurend bijsturen en maak je gebruik van zowel, hoofd, hart als buik.”
“Iedereen bij Lorenz heeft werkzaamheden en taken die passen bij hun talenten. Mensen werken op ademkracht in plaats van op spierkracht, waardoor je vitaal naar huis gaat. Je doet wat bij je past.”
Lichaamsgericht assessment
Wat Daniëlle het mooiste vindt aan VerticalQ ten opzichte van schriftelijke assessments, is dat het lichaam precies vertelt wanneer iemand in zijn of haar kracht staat. Het is een lichaamsgericht assessment. “80% van de signalen gaat van het lichaam naar de hersenen. Dus hoe je de wereld beleeft en bekijkt komt voornamelijk vanuit het hart en de buik. Je hoofdbrein geeft er woorden aan. Je kan het hart en de buik dus niet afsluiten. We hebben drie breinen, en dat is ook (neuro)wetenschappelijk onderbouwd.”
VerticalQ wordt ook ingezet bij projectteams, om zo te kijken welke talenten nodig zijn op welk project. Dit zorgt voor diversiteit van talenten. “Vijf denkers in een team werkt niet. Daarbij heeft elk talent een ander ritme, wat ervoor zorgt dat je als team versnelt en vertraagt, wanneer dit nodig is. Hierdoor blijven medewerkers fit.”
Daniëlle ziet haar collega’s als één team, waar je tijd in moet investeren. Daarom vinden er ontwikkelgesprekken plaats in het bos, wordt er een veerkrachtanalyse gedaan bij Happy Brain Clinics en worden er teamtrainingen georganiseerd.
En hoe vinden nieuwe mensen het om gemeten te worden? “Je krijgt hele mooie gesprekken. Soms zijn mensen eerst wat sceptisch, maar iedereen die een talentenmeting heeft gehad, is in verwondering en herkenning. Ik gun dit aan iedereen die zich op de arbeidsmarkt begeeft, ongeacht of ze net beginnen of al enige tijd actief zijn, zodat je weet waar je talenten liggen.”