Sonja Gores (HEYDAY Consultancy): ‘Projectmanagement is mijn passie’
Sonja Gores werkt sinds twee jaar als projectmanager bij HEYDAY Consultancy. Ze vertelt over haar werkervaring en haar passie voor het vakgebied projectmanagement.
“Zoals de meeste facilitaire professionals heb ik Facility Management gestudeerd”, begint Sonja. “Dit heb ik gedaan aan de HAN in Nijmegen. Ik heb destijds gekozen voor deze opleiding, omdat ik organiseren en regelen erg leuk vind. Ook in mijn privéleven ben ik degene die alles plant en regelt. Daar wilde ik mijn werk van maken!”
“Daarnaast houd ik ook erg van gebouwen: zowel de buitenkant als de inrichting en de architectuur. Binnen de FM-opleiding worden beide aspecten gecombineerd, dus voor mij was het een ideale opleiding waar ik heel bewust voor gekozen heb.”
Na haar studie werkte Sonja in diverse functies voor verschillende organisaties. “Denk aan de functies van facility coördinator, junior projectleider en facilitair manager. Maar nu heb ik eindelijk de baan die ik graag wilde”, vertelt ze enthousiast: “Die van projectmanager bij HEYDAY Consultancy.”
“Het leukste aan projectmanagement is dat je voor een korte tijd ergens binnenkomt en specifiek voor één onderdeel verantwoordelijk bent. Je neemt een kijkje in de keuken van verschillende organisaties, maar zonder dat je meegaat in de dagelijkse overleggen. Hierdoor krijg je het leukste van alles mee.”
Kantoren aantrekkelijk inrichten
Momenteel is Sonja verantwoordelijk voor een project waarbij ze verschillende consultatiebureaus helpt met de verbouwing en inrichting. “Ik ben gestart met het vinden van de juiste locaties, gevolgd door gesprekken met de aannemer en de andere leveranciers, het bepalen van de inrichting, de kleuren op de wanden en de inzet van het meubilair. Dit doe ik samen met een projectmedewerker en het facilitaire team.”
“Bij een consultatiebureau zijn er andere aspecten die bij de inrichting van belang zijn. Denk aan de toegankelijkheid van de locatie met kinderwagens en eisen aan meubilair. Een ander voorbeeld zijn de leuke afbeeldingen op de muren, zodat de kinderen wat te zien hebben en zich fijn voelen op de locatie.”
“Na de oplevering van de locaties gaat het project over naar facilitair beheer, waarbij je ook moet nadenken over het inregelen van de schoonmaak en dat het facilitaire team op de hoogte is van de locatie-specifieke onderdelen. Het doel is om een fijne werkplek voor de medewerkers te creëren, maar ook een prettige omgeving voor ouders en kinderen.”
Herinrichting met een duurzaam ontwerp
Eerder werkte Sonja een een uitdagende opdracht voor TenneT. “In een multi-tenant kantoorpand hebben we een vleugel verbouwd en opnieuw ingericht met vergaderruimtes en werkplekken. Daarna heb ik zelf een complete verdieping opnieuw verbouwd en ingericht.”
“Ik wil alles in goede banen leiden en alles goed borgen.”
Geheel in lijn met de trend naar verduurzaming van werkplekken, diende de herinrichting op een groene wijze te gebeuren. “Samen met de leverancier heb ik een nieuwe indeling gemaakt waarbij we zoveel mogelijk van de huidige wanden, vloeren en meubilair hergebruikten. We hebben hierbij zelfs eigen archiefkasten laten ombouwen naar plantenbakken. Dit maakte het nieuwe pand meteen herkenbaar voor de gebruikers zelf.”
“Ook hebben we overal labels bij geplaatst om de duurzame gedachte erachter kenbaar te maken. Op deze manier hebben we kunnen voorzien in de behoefte aan een aantrekkelijke werkomgeving met gezellige hoekjes, diverse vergadermogelijkheden en belhokjes.”
Altijd een projectmanager
Voor Sonja is projectmanagement veel meer dan alleen haar werk. “Het is echt mijn passie: ik wil alles in goede banen leiden en alles goed borgen. Ik ben erg van de actielijsten en de notulen. Het zorgen voor structuur en overzicht in een project typeert mij als projectmanager.”
Zelfs als Sonja op vakantie gaat ‘denkt ze’ als een projectmanager. “Ruim op tijd (lees: weken) van tevoren begin ik met het maken van een Excelbestand waarin de reisroute, de paklijst en de dingen die ik nog moet doen en kopen staan. Benodigdheden inkopen, spullen klaarleggen, belangrijke informatie printen en me inlezen in het land van bestemming.”
“Zo werk ik ook graag aan mijn projecten. Ik kom graag beslagen ten ijs, lees graag vooraf de beschikbare informatie door, houd ervan om lijstjes af te werken en ben bewust bezig met de planning. Deze fijne voorbereiding zorgt ervoor dat er voldoende ruimte en flexibiliteit overblijft om wijzigingen of ideeën van een opdrachtgever, dan wel mijn partner, te integreren in het totaalplan.”
Lees ook: ‘Als projectmanager moet je jezelf heel goed kennen’
Kenmerken van een projectleider
Ook is het voor een projectleider “belangrijk om communicatief vaardig te zijn op verschillende niveaus”, geeft Sonja aan. “Je moet een praatje kunnen maken met de schoonmaker, maar ook met de directeur. Het verschilt altijd met wie je aan tafel zit en je dient iedereen mee te krijgen in het project om het gezamenlijke doel na te streven. Je kunt het namelijk niet alleen, je doet het altijd samen. Dat vind ik ook zo leuk aan projecten: samen het beste resultaat behalen!”
“Daarnaast moet je als projectleider besluitvaardig zijn en knopen durven doorhakken om ervoor te zorgen dat je de planning haalt, binnen budget blijft en de voortgang erin houdt. Op dit moment ben ik bezig met de opleiding IPMA-D om mijn vaardigheden en competenties als projectmanager verder te ontwikkelen en uiteindelijk anderen verder te helpen op het gebied van projectmanagement.”