‘Als projectmanager moet je jezelf heel goed kennen’

04 februari 2022 Consultancy.nl 6 min. leestijd
Profiel
Meer nieuws over

Vorige week donderdag riep IPMA-NL Judith Koetsveld-Kreuzen uit tot Young Projectmanager van het Jaar, met haar Bisnez-collega Roel Steemers als runner-up. Wie zijn zij? En waar ze staan ze voor in hun vak? Een dubbelinterview over het projectteam als spiegel, jezelf hard tegenkomen en gouden lessen. “Zoek een mentor en durf kwetsbaar te zijn.”

Wanneer is een project succesvol, volgens jullie?

Roel: “Als je de verwachtingen van de opdrachtgever overtreft, méér voor elkaar krijgt dan de opdracht alleen. Naast de opdracht help ik de organisatie ook graag om het projectmanagement beter neer te zetten. Dat gaat om structuur, om processen, maar zeker ook om het opleiden en coachen van mensen. Zo mooi om te zien als collega’s bij de klant zich verder ontwikkelen.”

Judith: “Als alle stakeholders en vooral je opdrachtgever tevreden zijn, maar ook: dat ze weten welke keuzes er onderweg zijn gemaakt, en waarom. Dit betekent meestal ook dat je je opdrachtgever met meer zaken ondersteunt dan alleen het project managen. Zo help ik nu bij de afdelingsbrede werving van projectteams. Dit soort werk doe ik nooit voor de eer, maar altijd om mijn opdrachtgever te helpen.”

Judith Koetsveld-Kreuzen en Roel Steemers - Bisnez

Welk aspect van projectmanagement wordt het meest onderschat?

Roel: “Dat projectmanagement een vak is. Binnen Bisnez krijgen we alle kans om onszelf daarin te ontwikkelen – en ja, zeker ook de soft skills. Je creëert een gereedschapskist vol met methoden en tools, maar met je houding en gedrag maak je pas echt het verschil.”

Judith: “Zeker, als projectmanager moet je jezelf heel goed kennen, persoonlijk leiderschap is de basis. Je team fungeert daarbij als een spiegel: ben jij gestrest, dan neemt je team dat over. Maar straal je rust en vertrouwen uit, idem dito.”

Vertel eens wanneer je jezelf hard bent tegengekomen. En welke les heb je daarvan geleerd?

Judith: “Dat heeft ook met stress te maken. Als projectmanager ben je het stootkussen tussen de opdrachtgever en het projectteam, maar bij een bepaalde opdracht verloor ik mezelf te veel in de stress van de opdrachtgever. Dat had zijn weeropslag op het team: het vertrouwen in elkaar, in het resultaat en in onze afspraken brokkelden af. Dan beland je in een negatieve spiraal. Sindsdien probeer ik dat voor te zijn.”

Roel: “Tijdens mijn eerste interimopdracht, alweer jaren geleden, kreeg ik een afdeling van zo’n dertig mensen. Ik wilde alles zelf zo goed mogelijk regelen, continu voor de troepen uitrennen. Had ook moeite met delegeren. Dat houd je niet vol, ik werd steeds ongezelliger en geagiteerder, ook thuis. Pas twee maanden later, na de opdracht, viel het kwartje toen iemand subtiel opmerkte: ‘Je staat er nu wel anders in, hè.’ Inmiddels creëer ik meer rust en ruimte in mijn projecten.”

Waar haal je voldoening uit?

Judith: “De relatie met mensen. Als groep plezier hebben, lekker in een flow komen, maar ook jezelf ontwikkelen. Fantastisch als je ziet dat iemand stappen durft te zetten, met ideeën komt bijvoorbeeld. Of, een belangrijke graadmeter, hulp durft te vragen – iets wat mij als projectmanager ook helpt trouwens. Op dat soort momenten zit ik juichend achter mijn computer, echt waar. Die trots laat ik anderen ook merken, ik geloof heilig in de kracht van complimenten.”

Roel: “Mag ik er ook twee noemen? Sowieso word ik blij van tastbare projecten, bijvoorbeeld bij ASML of het Havenbedrijf Rotterdam. Hier werkte ik voor de Divisie Havenmeester en ging ik weleens mee op de patrouilleboten. Geweldig, en belangrijker: je hoort direct uit eerste hand of je project werkt. En op welke punten niet. Als tweede, ik vind het heerlijk om projecten die al lang vastzitten in beweging te krijgen.”

“Projectmanagement is een vak. Ook moet je jezelf heel goed kennen, persoonlijk leiderschap is de basis.”

Stel, je bent op een verjaardag. Wat zou je over Bisnez vertellen?

Roel: “Ja (lachend), dit is ons probleem én onze charme. We zijn te bescheiden. Als ik met vrienden over Bisnez praat, noem ik de toffe collega’s, de gezelligheid en dat je zoveel leert. Van iedereen – ervaren, maar net zo goed van mijn jongere collega’s.”

Judith: “Dat iedereen aan de toekomst van Bisnez mee kan bouwen, naast het werk bij de opdrachtgever. Zelf ben ik HR-manager voor een aantal collega’s. Ik houd ervan om mensen te begeleiden in hun ontwikkeling: waar ben je goed in, wat is je kwaliteit? Dat kan ik ook hierin goed kwijt.”

Roel: “Ja, dat meebouwen is bijzonder. Zelf ben ik bezig met de organisatieontwikkeling, dus de vraag: hoe blijven we in de toekomst succesvol? We kijken in de volle breedte naar Bisnez, inclusief onze mensen.”

Als jullie beginnende projectmanagers één gouden tip mogen meegeven, dan is dat…

Judith: “Zoek een mentor, of iemand die wat verder in zijn carrière is. En durf kwetsbaar te zijn.”

Roel: “Experimenteer zoveel mogelijk en maak fouten. Alleen zo ontdek je waar je goed en minder goed in bent.”

En in welk droomproject willen jullie je tanden nog eens zetten?

Roel: “Ik geloof niet zo in vergezichten, in elk project zit iets leuks dat me energie geeft. En anders maak ik dat ervan.”

Judith: “Ons eigen huis bouwen. Benieuwd of ik met mijn projectmanagementskills ook bouwvakkers kan aansturen.”

Wat zou je zeggen tegen mensen die geïnteresseerd zijn in een rol als projectmanager of management consultant bij Bisnez?

Roel: “Als je als projectmanager of management consultant het verschil wil maken bij aansprekende opdrachtgevers, zou ik zeker kijken op de website van Bisnez. Daar kun je informatie vinden over onze vacatures, maar je ook laten inspireren door projecten die we hebben gerealiseerd. Ook als je ons nog niet kent, is het zeker de moeite waard.”

Judith: “Vergeet niet dat ook het hele Bisnez-team op de website staat! Zo krijg je een leuk beeld van onze organisatie. We zijn altijd op zoek naar ambitieuze collega’s die de opdrachtgever op de eerste plaats zetten. Past dat bij jou, dan is Bisnez een geweldige plek waar jij een volgende stap in je carrière kan zetten.”

Over Judith Koetsveld-Kreuzen en Roel Steemers

Judith Koetsveld-Kreuzen (35) woont met haar man René, dochter Noé en poes Lizzy in Hilversum en bijt zich nu vast in een opdracht bij de Rabobank. Haar motto: alleen samen kom je verder. “Ik ben van nature erg nieuwsgierig en heb oprechte interesse in de ander. Juist door ‘de mens achter de mens’ te leren kennen, bouw ik relaties met mijn team en stakeholders op. Daardoor zijn zij bereid ook om wat voor jou als projectmanager te doen.”

Roel Steemers (34) woont met zijn vrouw Mardoeka in Utrecht en werkt op dit moment voor de Belastingdienst. Zijn motto: ‘A good plan today is better than a perfect plan tomorrow’, een quote uit een van zijn favoriete films, Wag the Dog. “Planmatig werken is in ons werk belangrijk, maar pragmatisme net zo. Zonde als plannen in schoonheid sterven.”