Duurzame kantoren goed voor 6% hogere huurprijs
Kantoorgebouwen die voldoen aan de zogenaamde environmental, social & governance (ESG)-normen hebben gemiddeld genomen een hogere huurprijs. Dat blijkt uit een analyse van vastgoedadviesbureau CBRE.
Voor zijn studie nam het bedrijf de kantoorverhuursectoren van 18 Europese landen onder de loep. Daaruit blijkt dat bedrijfsvastgoed dat ESG-gecertificeerd is en dus voldoet aan strenge duurzaamheidseisen gemiddeld genomen een hogere huur kent dan panden zonder dit certificaat.
“De hogere huurprijzen voor duurzame kantoorgebouwen kunnen onder andere worden toegeschreven aan een verlaging van de milieubelasting en eveneens aan lagere operationele en onderhoudskosten”, legt CBRE-adviseur Tim Habraken uit.
Daarnaast zijn ESG-gecertificeerde kantoorgebouwen ook aantrekkelijker voor huurders. Steeds meer bedrijven hechten veel belang aan hun duurzaamheidsdoelstellingen, temeer omdat de wet- en regelgeving hen hier in toenemende mate tot verplicht.
“Als we willen dat commercieel vastgoed verduurzaamt, moet de businesscase duidelijk zijn”, zegt Habraken. “Uit ons onderzoek volgt een significante correlatie tussen duurzaamheidscertificeringen en de marktwaarde van de gebouwen. Er is dus absoluut een economische prikkel.”
Nederland
In ons land keek het bureau naar de kantoorverhuursectoren van Amsterdam, Rotterdam, Den Haag en Utrecht. Daaruit blijkt dat de huurprijs van Amsterdamse en Haagse bedrijfspanden die voldoen aan de ESG-normen respectievelijk 6,1% en 5,7% hoger ligt dan bij kantoren zonder zo’n duurzaamheidscertificaat.
In Utrecht – dat volgens eerder onderzoek van CBRE de duurzaamste kantorenstad van ons land is – is het verschil minder groot. Dat geldt ook voor Rotterdam. De huurprijs van kantoorgebouwen met ESG-label ligt in de Domstad gemiddeld genomen 0,6% hoger, in de Maasstad is dat 2,3%.
Dit verschil heeft voornamelijk te maken met de soorten huurders die in de verschillende steden zijn gevestigd. In Amsterdam zitten bijvoorbeeld betrekkelijk veel corporates, die veelal vanuit hun bredere ESG-strategieën kiezen voor kantoren die hierbij passen, geeft CBRE aan.
“In Den Haag komt de vraag naar kantoorpanden in grote mate van overheidsinstanties. En deze kiezen juist voor gebouwen die op bewezen wijze duurzaam zijn, omdat deze passen binnen de voorbeeldfunctie die overheidsinstanties op dit gebied nou eenmaal hebben.”
Roemenië
In Roemenië is het verschil in de gemiddelde huurprijs tussen kantoorpanden met en zonder ESG-label het grootst. Zo gaat het voor de steden Cluj-Napoca en Timișoara allebei om meer dan 22%, terwijl de huurprijs van kantoren met certificaat in Lasi circa 17% hoger ligt en in Boekarest ongeveer 15,5%.
Ook in het Tsjechische Praag is sprake van een stukken hogere huur voor bedrijfspanden met ESG-certificering (+19%), net zoals in het Spaanse Madrid (+16,5%), het Deense Aarhus (+15,5%), het Spaanse Barcelona (+15%) en het Duitse Frankfurt (+14%).