Een duurzame en circulaire kantoorinrichting? Zeven mogelijkheden
Steeds meer bedrijven willen hun kantoren duurzamer (of zelfs circulair) inrichten. Maar hoe doe je dat? Een nieuwe whitepaper van Hospitality Group schetst de verschillende mogelijkheden – een rondje langs de zeven belangrijkste aanbevelingen.
1: Verlengen van de levensduur
Ten eerste de levensduur – het woord duurzaam verwijst er al naar: hoe langer iets meegaat, hoe minder producten je verbruikt en hoe minder je het milieu belast.
Het verlengen van de levensduur van de kantoorinrichting kan op verschillende manieren – van het hergebruiken van de bestaande inrichting tot het aanschaffen van tweedehands meubilair. Daarbinnen bestaan weer diverse mogelijkheden om de inrichting zo goed als nieuw te houden. Denk onder meer aan revitaliseren, herstofferen, repareren en upcyclen.
2: Gerecyclede en natuurlijke grondstoffen
Niet alleen de hoeveelheid, maar ook het soort materialen dat je gebruikt is van grote invloed op de duurzaamheid van je kantoor. Wil je een circulair kantoor, dan is het belangrijk het gebruik van ‘virgin’ materialen – oftewel nooit eerder gebruikte of verwerkte, nieuw uit de aarde gewonnen materialen – tot een minimum te beperken.
Het circulaire antwoord op deze virgin materialen is om grondstoffen zoveel mogelijk oneindig te (her)gebruiken, of natuurlijke grondstoffen toe te passen afkomstig uit de reeds beschikbare biologische kringloop. Gelukkig zijn er steeds meer producten op de markt die zijn gemaakt van gerecyclede en natuurlijke grondstoffen.
3: Multifunctioneel gebruik
Een derde mogelijkheid is om de kantoorinrichting multifunctioneel te maken, zodat je minder verschillende soorten ruimten én meubelen nodig hebt, wat beide bijdraagt aan de duurzaamheid van het kantoor. Als voorbeeld noemt Hospitality Group het combineren van de ontvangstbalie met een koffiebar, of de brainstormruimte met een ontspanningsruimte.
Bij deze multifunctionele kantoorinrichting speelt flexibel meubilair een belangrijke rol. Met bijvoorbeeld verrijdbare en inklapbare tafels, stapelbare sledestoelen of een verplaatsbare tussenwand kan een ruimte in korte tijd worden aangepast aan de functie van dat moment.
4: Modulariteit
Ook modulaire meubels kunnen een bijdrage leveren. Deze bestaan uit losse componenten die onafhankelijk kunnen worden gecombineerd. Bij een defect vervang je niet het hele meubel, maar slechts het kapotte onderdeel. Ook kan het meubel eenvoudig worden aangepast. En aan het eind van de levensduur kan het volledig worden gedemonteerd en gescheiden, zodat het maximaal kan worden gerecycled.
Met modulaire meubels kunnen ook stappen worden gezet in duurzaam transport. Bij flat-pack furniture design, ook wel bekend als ready-to-assemble furniture (RTA), worden de meubels zo verpakt dat ze zo min mogelijk ruimte innemen en dus efficiënter kunnen worden vervoerd. Hét voorbeeld is natuurlijk Ikea, maar er zijn steeds meer fabrikanten die dergelijke modulaire meubelen maken.
5: Tijdloos design
Het moge inmiddels duidelijk zijn dat het duurzaam is om te kiezen voor meubels die lang meegaan, maar als je vele jaren dezelfde stoelen en bureaus gebruikt is het tevens belangrijk dat je ze na al die jaren ook nog wíl gebruiken. Een trendgevoelig ontwerp dat vandaag in trek is maar volgend jaar achterhaald kun je dus maar beter vermijden. Liever ga je voor tijdloos design.
Dit is vaak te herkennen aan neutrale, niet te uitgesproken kleuren en aan subtiele vormen die zorgen voor hoog comfort. Schoolvoorbeelden van tijdloze designklassiekers zijn de in 1950 gelanceerde Eames-stoel – de eerste in massa geproduceerde stoel van kunststof – en de vlinderstoel van Arne Jacobsen uit 1953, waarvan de zitting en leuning zijn gemaakt uit één stuk gebogen fineerhout.
6: Eigenaarschap bij de producent
Als je een product afneemt word jij de eigenaar – het klinkt zo logisch als maar kan. Toch zijn aan dit aloude model flinke nadelen verbonden. Zo word je ook verantwoordelijk voor het recyclen van het afgedankte artikel, terwijl je geen grip hebt op de productie ervan. Een meer circulaire oplossing is om de producent eigenaar te laten blijven gedurende de gehele levenscyclus van het product.
Daarmee wordt deze meer verantwoordelijk voor zijn eigen handelen en let daardoor scherper op de (hoeveelheid) toe te passen grondstoffen, het energieverbruik gedurende de gebruikscyclus en de recycling van het product. Mogelijke vormen voor dit nieuwe model zijn Furniture as a Service, een vloer met statiegeld of het terugnemen en revitaliseren van meubelen aan het einde van de levensduur.
7: Breng de natuur het kantoor in
Tot slot kun je de natuur ook letterlijk binnenhalen. Eenvoudige opties zijn het plaatsen van (veel) planten, of de aanleg van een groene wand of speciale tuin. Je kunt echter veel verder gaan, bijvoorbeeld met ‘biophilic design’. Hierbij wordt ontworpen met uitsluitend natuurlijke materialen, vormen, technieken en principes.
De natuurlijke omgeving die zo ontstaat verlaagt stress en verhoogt het comfortgevoel, zo toont onderzoek aan. Bovendien verhoogt het ons concentratievermogen én onze creativiteit. Oftewel: door natuur en kantoor te laten versmelten krijg je gezondere en gelukkigere werknemers, wat een belangrijke bijdrage levert aan de duurzame inzetbaarheid van de medewerkers.