Utrecht is duurzaamste kantorenstad van Nederland

26 juli 2022 Consultancy.nl 2 min. leestijd
Profiel
Meer nieuws over

De gemeente Utrecht is binnen Nederland duurzaamheidskoploper op het gebied van kantoorruimtes. Dat blijkt uit onderzoek van vastgoedadviseur CBRE.

Wil ons land de Parijse klimaatdoelstellingen verwezenlijken, dan moet er nog een hoop gebeuren. Zo moet afscheid worden genomen van fossiele brandstoffen, terwijl daarnaast het stroomnet flink verzwaard dient te worden.

Verder moeten ook de gebouwen in ons land onder handen worden genomen – en niet alleen particuliere huizen. Ook bedrijfsruimtes, zoals kantoorpanden, moeten flink worden verduurzaamd.

Opnamevolume Utrechtse kantoorruimte (in vierkante meter) naar energielabel

Utrecht is op dit gebied goed op weg, stellen de onderzoekers van CBRE in hun pas uitgebrachte onderzoeksrapport. Van de Nederlandse gemeenten met de meeste vierkante meters aan kantoorruimte staat Utrecht bovenaan als duurzaamste kantorenstad van het land.

Ruim 93% voldoet aan toekomstige wetgeving

Over iets minder dan een half jaar – vanaf 1 januari 2023 –  moet een kantoorgebouw in ons land volgens de wet minimaal energielabel C hebben. Utrecht komt al aardig in de buurt: ruim 93% van de kantoren voldoet al aan die nieuwe wetgeving, zeggen de onderzoekers.

Andere grote steden scoren nog onder de 90%. Zo heeft net geen 87% van de Amsterdamse kantorenvoorraad minimaal een C-label, terwijl in Rotterdam momenteel 84% van de kantoorpanden voldoet aan de nieuwe wetgeving. In Den Haag is dit 86% en in Eindhoven ongeveer 81%.

Koploper door investeringen

Dat zoveel kantoorpanden in Utrecht aan de nieuwe duurzaamheidswetgeving voldoen komt onder meer doordat de gemeente fors heeft geïnvesteerd in de herontwikkeling van het stationsgebied. Zo is van het gebied rondom Utrecht CS een groot zakelijk district gemaakt met vele vierkante meters aan duurzame kantoorruimte.

Daarnaast speelt ook mee dat de kantoren zich rondom het grootste station van ons land bevinden. Daardoor zijn ze perfect te bereiken per trein, bus of tram. En dat draagt extra bij aan de duurzaamheid van de kantoren, zo meldt CBRE.

Naast het stationsgebied kent Utrecht ook de wijk Leidsche Rijn, waar de afgelopen jaren eveneens vele duurzame kantoorpanden zijn gebouwd. En ook die zijn uitstekend te bereiken per trein, omdat de wijk beschikt over een station.

Daarnaast had de bouw van duurzame kantoorpanden een effect op bestaand, veelal verouderd kantoorvastgoed in andere delen van de Domstad. Dat kwam sneller in aanmerking voor herontwikkeling, wat de kantoorvoorraad van Utrecht een extra verduurzamingsimpuls heeft gegeven.