Utrecht volgt advies op: Paardenkastanjes op Neude worden gekapt

22 april 2022 Consultancy.nl 2 min. leestijd
Meer nieuws over

Twee grote paardenkastanjes op de Neude in Utrecht zijn deze maand gekapt, nadat een extern consultancykantoor dit adviseerde.

De gemeente Utrecht maakte zich al een tijdje zorgen over de gezondheidsstaat van de bomen op het bekendste plein van de Domstad. De reden daarvoor: eind vorig jaar viel er onverwacht een paardenkastanje om.

Kort daarna eiste de meerderheid van de Utrechtse raadsleden dat alle bomen rondom het plein geïnspecteerd zouden worden door de gemeente. Uit de doorlichting kwam naar voren dat het niet goed ging met de bladbezetting van drie van de vijf bomen. Kort gezegd: het was aardig slecht gesteld met de conditie van deze bomen.

De paardenkastanjes op de Neude worden gekapt

Toen de gemeenteraad hiervan op de hoogte werd gesteld, werd niet veel later een adviesbureau ingeschakeld. Dat voerde ter plaatse onderzoek uit en stelde vast dat twee van de drie ‘beschadigde’ paardenkastanjes dreigden om te vallen. En dat is gevaarlijk: Neude is namelijk een van de drukste plek in de stad.

Om die reden adviseerde het consultancykantoor de gemeente Utrecht om in ieder geval twee van de drie bomen zo snel mogelijk te laten kappen. De gemeente nam dit advies over en liet deze maand de twee oude paardenkastanjes op Neude verwijderen.

Wat er met de derde boom gaat gebeuren is op het moment van schrijven nog niet bekend. Volgens het consultancykantoor is het ook met deze boom niet goed gesteld, hoewel de kans op omvallen wel kleiner is dan bij de andere twee bomen. Toch luidt het advies om ook de derde boom binnenkort te kappen. Of dit voor of na de zomer gebeurt is momenteel nog niet duidelijk.

Circulaire ambitie

In lijn met de groene ambitie van de stad worden de gekapte bomen binnen afzienbare tijd vervangen door nieuwe bomen, laat de gemeente weten.

Tegelijkertijd probeert de gemeente om zo circulair mogelijk om te gaan met de paardenkastanjes. Stukken kastanjehout die nog bruikbaar zijn worden gebruikt als grondstof voor meubels, zoals banken, stoelen en tafels. Deze meubels krijgen een plek op Neude, waardoor de paardenkastanjes een tweede leven krijgen op het populaire plein.