Hay Group: Salarisstijging in 2013 lager dan verwacht

18 december 2012 Consultancy.nl

Nederlandse werknemers gaan er volgend jaar minder op vooruit dan eerder werd gedacht. Dat blijkt uit onderzoek van Hay Group. Waar het HR adviesbureau in september van dit jaar nog uitging van een gemiddelde salarisstijging van 2,6%, is dit nu met 0,2% naar beneden bijgesteld (2,4%). De magere verbetering van de arbeidsvoorwaarden in Nederland staat in schil contrast met Oost-Europese landen, waar ze kunnen rekenen op salarisstijgingen tot maar liefst 10%.
 
Opvallend is dat de prognose van Hay Group een stuk pessimistischer is dan die van Mercer. Uit dat onderzoek bleek dat werknemers in 2013 op een salarisstijging van 2,8% kunnen rekenen.
 
Koopkracht daalt
Doordat de inflatie in 2013 uitkomt op ongeveer 2% en de kosten verder toenemen gaan huishoudens erop achteruit. Alrik Boonstra, Regional Director bij Hay Group, licht toe: “We zien voor de Nederlandse werknemer een verdere afname van koopkracht: de salarisstijging houdt de toenemende kosten voor het levensonderhoud niet meer bij.”
 
Door deze ontwikkeling wort het volgens het adviesbureau steeds lastiger voor werkgevers om medewerkers te motiveren en aan zich te binden door de gebruikelijke geldelijke middelen in te zetten. Boonstra zet een aantal alternatieven op een rijtje: “Bedrijven kunnen het differentiëren van salarissen nog meer toepassen om bovengemiddeld presteren te belonen. Daarnaast kunnen organisaties creatief omgaan met verschillende vormen van beloning, zoals thuiswerkmogelijkheden of flexibele werktijden. Heldere communicatie over de waarde van het totale arbeidsvoorwaardenpakket, inclusief o.a. de werkgeversbijdrage voor pensioen, kan ervoor zorgen dat medewerkers zich erkend voelen”.
 
0% stijging in Ierland en Griekenland
De trend van lage salaristoename is niet alleen zichtbaar in Nederland, maar ook in andere ontwikkelde economieën van de wereld. In Ierland en Griekenland krijgen medewerkers zelfs gemiddeld genomen geen salarisstijging.

Nieuws

Meer nieuws over