Mercer: Salarisstijging in 2013 wordt 2.8 procent

26 november 2012 Consultancy.nl 1 min. leestijd
Profiel
Meer nieuws over

Nederlandse werknemers krijgen naar verwachting in het nieuwe jaar een salarisstijging van 2,8%. Gemiddeld genomen zien Nederlanders hiermee een hogere salarisstijging tegemoet dan werknemers van andere West-Europese landen. Dat blijkt uit onderzoek van adviesbureau Mercer naar de salarisontwikkelingen van 570 multinationals in Europa, het Midden-Oosten en Afrika.
 
De deelnemers van het Mercer onderzoek zijn positiever dan HR managers die eerder dit jaar deelnamen aan een onderzoek van HR adviesbureau Hay Group - toen werd een gemiddelde salarisstijging van 2,3% verwacht.
 
Nederland: iets beter dan gemiddeld
In West-Europa stijgen de lonen in 2013 gemiddeld met 2,6%. Duitsland (3%), Finland (2,9%), Frankrijk (2,8%), Groot-Brittannië (3%) Italië (2,9%), Oostenrijk (3%) en Zweden (3%) laten hogere percentages zien. België (2%), Griekenland (2,3%), Ierland (2,1%) en Luxemburg (1,8%) laten de minst sterke groei zien. Vergeleken met andere West-Europese landen zal Nederland naar verwachting met 2,8% iets beter dan gemiddeld presteren.
 
Besteedbaar inkomen
Volgens Manon Gerritsen, beloningsexpert bij Mercer, laat de impact op besteedbaar inkomen nog even op zich wachten: “Gezien de huidige politieke ontwikkelingen in Nederland is het afwachten wat de inflatiecijfers precies doen voor het aankomende jaar. Wat wel vast staat is dat er voor de nabije toekomst geen verbetering van de economische situatie wordt verwacht. Multinationals zijn voorzichtiger voor wat betreft de uitgaven die zij doen, waaronder ook vaste kosten zoals de salarissen. De verwachting is dan ook dat deze de komende jaren niet spectaculair stijgen.”
 
Landen met de sterkste salarisstijgingen zijn o.a. Turkije (8%) en Rusland (9%), maar hier staan hoge inflatiecijfers tegenover.