Vijf tips voor het managen van Generatie Z-talent

08 maart 2024 Consultancy.nl

Generatie Z heeft een andere kijk op werk dan oudere generaties. Ook brengen ze een nieuwe set aan verwachtingen en gewoonten mee naar de werkplek. Experts van Aon zetten uiteen welke verschillen er zoal bestaan en delen vijf tips om Generatie Z tevreden en betrokken te houden.

Mensen die geboren zijn tussen 1997 en 2012 worden ook wel aangemerkt als Generatie Z (Gen Z). Zij staan bekend als ‘digital natives’ – ze behoren tot de eerste generatie die is opgegroeid tegelijk met de opkomst van social media en smartphones.

Het aandeel van Generatie Z binnen de arbeidsmarkt neemt gestaag toe. In 2030 vertegenwoordigt deze generatie circa een derde van de beroepsbevolking. Voor organisaties is het daarom van groot belang om te begrijpen wat deze generatie drijft en hoe ze het beste met Gen Z kunnen samenwerken.

Vijf tips voor het managen van Generatie Z talent

Er zijn allerlei kenmerken die typerend zijn voor mensen die deel uitmaken van Generatie Z. Enkele bekende zijn:

Ondernemend
Hun vroege blootstelling aan connectiviteit en de mogelijkheden die moderne technologie biedt, zorgt ervoor dat Gen Z’ers al vroeg ondernemend zijn. Zo tonen recente onderzoeken aan dat bijna de helft van de generatiegenoten een bijbaan heeft, ook hebben ze een hoge drive om te ondernemen (of om dat te gaan doen).

Inclusiviteit
Gen Z is de meest diverse en inclusieve generatie tot nu toe en wordt gevormd door leden met verschillende culturele, etnische en sociaaleconomische achtergronden. Als groep hebben Gen Z’ers de neiging om verschillende identiteiten te accepteren en inclusiviteit en gelijkheid te waarderen. Ook zijn ze vaak sterk beïnvloed door (en nemen ze vaak deel aan) de huidige sociale en politieke bewegingen.

Voor werkgevers betekent dit dat het belangrijk is om iedereen als gelijkwaardig en uniek individu te behandelen en niet aan te nemen of te managen op basis van algemene uitspraken over welke generatiegroep dan ook.

Mentale gezondheid
Over het algemeen leggen de leden van Gen Z meer nadruk op mentale gezondheid en zelfzorg dan vorige generaties, werken ze graag onafhankelijk en op hun eigen voorwaarden en hechten ze waarde aan flexibiliteit in hun professionele leven.

Andere kenmerken zijn onder meer: ze zijn competitief, vinden persoonlijk contact belangrijk, staan open voor verandering, zijn open minded, milieubewust, actief bezig met duurzaamheid en flexibel in het kiezen van hun werkplek (denk aan remote werken).

De kenmerken van Gen Z zijn niet per se nieuw en gelden uiteraard niet alleen voor deze generatie én niet voor iedereen in deze generatie. Maar het is wel belangrijk om bewust te zijn van deze verandering, om zodoende een fijne werkplek en goede samenwerking te bevorderen.

Vijf strategieën voor het managen van Gen Z

Om de nieuwste generatie werknemers aan te trekken en te behouden, is het van belang om te weten wat hen drijft. Deze vijf strategieën helpen bij het aantrekken en behouden van Gen Z-professionals:

1: Gen Z wil eigenaarschap over hun carrière
Gen Z is een bijzonder ondernemende generatie en veel van deze professionals zijn op zoek naar werk dat hen groeimogelijkheden kan bieden.

Opgegroeid tijdens de recessie (de oudste leden binnen de Gen Z-categorie gingen tijdens de Covid-19 pandemie aan het werk), is Gen Z over het algemeen pragmatisch over werk en bezorgd over baanzekerheid. Veel Gen Z’ers willen een breed scala aan ervaringen en vaardigheden opdoen, om hun kansen in de snel veranderende arbeidsmarkt zo te vergroten.

Tip voor managers: Bied werknemers waar mogelijk bijscholings- en omscholingsmogelijkheden. Hiermee laat de organisatie zien dat ze wil investeren in de professionele groei en stabiliteit van haar werknemers. Dat vergroot bovendien de kans dat de organisatie talent weet te behouden.

2: Waardeafstemming is belangrijk
Gen Z wordt gezien als een meer sociaal bewuste generatie. Veel Gen Z’ers willen werken voor bedrijven en teams die een positieve impact hebben op de maatschappij.

Verder is Gen Z de meest diverse generatie in de geschiedenis. Ze zijn opgegroeid in een tijd waarin sociale kwesties steeds vaker op de voorgrond zijn komen te staan. Daarom willen leden van Gen Z werken in omgevingen die de diversiteit van de samenleving weerspiegelen. Inclusie van alle identiteiten en achtergronden is belangrijk voor Gen Z’ers die zich graag en in sterke mate inzetten voor gelijkheid.

Veel leden van de Gen Z-generatie maken zich ook zorgen over klimaatverandering en zijn milieubewust. Ze nemen vaker deel aan afvalverminderende activiteiten zoals recycling en willen dat hun bedrijven hetzelfde doen. Ook willen veel Gen Z’ers dat hun werkgever zich bewust is van hun ecologische voetafdruk en actie onderneemt om die te verkleinen. Sommigen zullen hun arbeidsbeslissingen zelfs op deze factoren baseren.

Tip voor managers: Identificeer aandachtsgebieden op het gebied van diversiteit, gelijkheid en inclusie (DEI) en stel concrete doelen voor het personeel. Overweeg mogelijkheden te bieden om een positieve impact te hebben op het werk. Dit kan door middel van vrijwilligersprogramma’s, duurzaamheids- of gemeenschapsinitiatieven en deelname aan DEI-programma’s of workshops.

3: Voorkeur voor de nieuwste technologie
Door hun digitale opvoeding is Gen Z erg betrokken bij technologie en hebben zij hier hogere verwachtingen van. Velen willen toegang tot de nieuwste technologie en tools op de werkplek. Sommigen voelen zich dan ook gefrustreerd wanneer systemen of processen in hun ogen verouderd zijn of hun workflow belemmeren.

Tip voor managers: Is het zinvol voor een bedrijf om de nieuwste software, apparaten en platforms te gebruiken? Voor sommige bedrijfstakken zal het geen topprioriteit zijn, maar voor andere is aanpassing aan de snelheid van de technologie juist de sleutel tot succes. Dat reactievermogen kan Gen Z-werknemers aanspreken en kan helpen om hen te behouden, als ze het gevoel hebben dat ze gehoord worden en op het werk voorop kunnen lopen.

4: Mentale gezondheid is een prioriteit
Gen Z rapporteert hoge percentages van geestelijke gezondheidsproblemen. Oudere generaties zoals generatie X en babyboomers rapporteerden lagere cijfers.

Lees ook: ‘Generatie Z ervaart meeste stress op werk’.

Hoewel de resultaten van Gen Z te wijten kunnen zijn aan de destigmatisering van het praten over mentale gezondheidsproblemen en de toename van het bewustzijn over verschillende aandoeningen, is in elk geval duidelijk dat mentale gezondheid belangrijk is voor de Gen Z-professionals. Zij zijn over het algemeen niet bang om hun gevoelens te uiten.

Tip voor managers: Het bevorderen van een welzijnscultuur is belangrijk voor elke generatie, en in het bijzonder voor Gen Z. Het is raadzaam om goede gewoonten te promoten. Zo kunnen organisaties bijvoorbeeld wellnessprogramma’s aanbieden of kunnen werknemers worden aangespoord om goed voor zichzelf te zorgen, zowel lichamelijk als mentaal.

5: Ze willen balans tussen werk en privé
Steeds meer werknemers zetten de balans tussen werk en privé bovenaan hun professionele verlanglijstje. Vooral bij Gen Z ligt hier de nadruk op.

Het zoeken naar een balans tussen werk en privéleven impliceert niet dat men minder of met minder inspanning wil werken, noch dat werk en privéleven volledig gescheiden moeten worden. Voor Gen Z-individuen gaat het om het zoeken naar flexibiliteit om voldoening te vinden in zowel persoonlijke als professionele sferen.

Hoe ziet zo’n balans er in de praktijk voor Gen Z uit?

  • Vanaf het begin duidelijk zijn over verwachtingen in beleid.
  • Ondersteunen en tegemoetkomen aan persoonlijke verplichtingen, zoals familiefeesten of medische afspraken.
  • De mogelijkheid bieden om, indien mogelijk, op afstand of in een hybride schema te werken.
  • Ervoor zorgen dat er systemen zijn om noodsituaties of dringende situaties aan te pakken, zodat er minder stress ontstaat wanneer zich onverwachte problemen voordoen.
  • Realistische werkverwachtingen opstellen en een cultuur bevorderen waarin ruimte is voor fouten en persoonlijke groei.

Tip voor managers: Laat alle werknemers bewust weten dat hun tijd wordt gerespecteerd, ongeacht hun rol of generatie. Moedig hen aan om gedurende de dag pauzes te nemen wanneer dat nodig is, bied waar mogelijk flexibele werkregelingen en moedig open communicatie aan!

En nogmaals, het is goed voor zowel de organisatie als de werknemers om open te zijn over elkaars verwachtingen tijdens het sollicitatieproces en naarmate ze groeien binnen het bedrijf.

More on: Aon
Netherlands
Company profile
Aon
Aon is a Netherlands partner of Consultancy.org
Partnership information »
Partnership information

Consultancy.org works with three partnership levels: Local, Regional and Global.

Aon is a Local partner of Consultancy.org in Middle East, Netherlands.

Upgrade or more information? Get in touch with our team for details.