Duurzaam prestatiemodel van woningcorporaties onder druk
Het duurzaam prestatiemodel van woningcorporaties staat op de lange termijn onder druk. Dat blijkt uit onderzoek van Finance Ideas.
Woningcorporaties door het land hebben recentelijk hun begroting voor 2024-2028 ingediend. Kort daarna ondervroeg Finance Ideas leidinggevenden van circa 130 woningcorporaties naar hun verwachtingen op financieel vlak.
Uit het onderzoek blijkt dat meer dan de helft van de corporaties door de eigen interne normen heen gaat of door één van de normen van de Autoriteit woningcorporaties (Aw) of Waarborgfonds Sociale Woningbouw (WSW).
Ruim een vijfde van de responderen (22%) verwacht binnen vijf jaar de grenzen van de toezichthouders te overschrijden. Bijna een derde (31%) verwacht de eigen interne normen te overschrijden.
In 65% van de gevallen is de Interest Rate Coverage (ICR) de ratio die overschreden wordt. In andere gevallen is de Loan to Value (LTV) of de solvabiliteit het knelpunt.
Nationale prestatieafspraken
In juni 2022 hebben Aedes, Woonbond, VNG en het Rijk de Nationale Prestatieafspraken volkshuisvesting getekend. Deze afspraken zijn nodig als gezamenlijke agenda in het licht van de grote maatschappelijke opgaven rond de beschikbaarheid van voldoende betaalbare woningen, de verduurzaming van de gebouwde omgeving, de leefbaarheid van wijken en buurten en de betaalbaarheid van wonen.
Belangrijkste pijler van de Nationale Prestatieafspraken is dat de overheid de regie over de volkshuisvesting weer in handen neemt en de randvoorwaarden biedt waarmee woningcorporaties kunnen doen waarvoor zij zijn opgericht: het realiseren en goed onderhouden van betaalbare woningen voor mensen die dat nodig hebben.
Inmiddels heeft bijna twee derde van de woningcorporaties (60%) alle benodigde investeringen uit de Nationale Prestatieafspraken ingerekend in de begroting. “Voor corporaties is dit de tweede begrotingsronde sinds de lancering van de Nationale Prestatieafspraken”, zegt Victor Burger, senior adviseur bij Finance Ideas.
“Overigens is het niet verwonderlijk dat niet alle opgaven zijn opgenomen. Aw en WSW vragen om een haalbare begroting. Verder zijn corporaties bij het invullen van de ambities uit de Nationale Prestatieafspraken afhankelijk van externe partijen zoals gemeenten, provincies, ontwikkelaars en bouwers.”
“Gezien alle operationele belemmeringen en financiële uitdagingen staat het realiseren van de Nationale Prestatieafspraken onder druk”, concludeert Burger.