Onderzoek: Woningtekort neemt komende jaren verder toe
De omvang van het woningtekort zal de komende drie jaar toenemen. Dat blijkt uit een analyse van adviesbureau Capital Value.
Eind vorig jaar bleek uit onderzoek van makelaarsbranchevereniging NVM dat de gemiddeld prijs van een koophuis in ons land tegenwoordig uitkomt op maar liefst €419.000. En volgens analisten van ABN Amro blijft het daar niet bij: ze voorzien voor dit jaar een verdere stijging van 12,5%, waarmee de gemiddelde prijs van een woonhuis zou oplopen tot €470.000.
De aanhoudende prijsexplosie maakt vooral één ding duidelijk: het evenwicht tussen vraag en aanbod is ver te zoeken op de Nederlandse huizenmarkt. En daar gaat de komende jaren allerminst verandering in komen, zeggen onderzoekers van Capital Value in een recent gepubliceerd rapport.
De belangrijkste conclusie: tot 2025 zal de omvang van de woningnood in ons land toenemen. Momenteel komt het tekort uit op zo’n 279.000 woningen (3,5% van de totale huizenvoorraad), maar over drie jaar zal het gaan om ongeveer 316.000 woningen (3,9% van de totale huizenvoorraad).
Regionale verschillen
Volgens Capital Value zijn er verschillende verklaringen voor het feit dat de daling van het woningtekort nog zeker drie jaar op zich zal laten wachten. Naast dat het aantal huishoudens behoorlijk zal stijgen, zijn er de afgelopen jaren eveneens te weinig bouwvergunningen verleend.
Volgens de onderzoekers verklaart vooral die laatste reden waarom het woningtekort nog een paar jaar zal toenemen. Het bouwen van een huis neemt in ins land gemiddeld genomen namelijk circa twee jaar in beslag. “En voor grotere projecten in de steden gaat het vaak om zo’n zesendertig maanden”, aldus Capital Value.
Niet voor niets wordt de regio Amsterdam het hardst getroffen. Daar zal het woningtekort dit jaar oplopen tot 6,7% van de totale huizenvoorraad waarover de regio beschikt. In andere delen van de Randstad – zoals de regio Den Haag – is sprake van een vergelijkbare ontwikkeling. Daar zal het woningtekort in 2022 oplopen tot 6,5% van de regionale huizenvoorraad. Flink hoger dan het landelijk gemiddelde.
Op naar 1 miljoen extra woningen
Ongeveer een jaar geleden presenteerde een coalitie – bestaande uit belangenorganisaties, gemeenten en provincies – een actieplan: om het woningtekort een halt toe te roepen moeten er tot 2030 in Nederland 1 miljoen huizen bijkomen. Ondertussen is in het regeerakkoord van Rutte IV te lezen dat die oproep deels is overgenomen.
Als het aan het huidige kabinet ligt zullen er dit jaar 69.000 extra woningen worden gebouwd. In 2023, 2024 en 2025 gaat het om circa 87.000 extra woningen per jaar. En vanaf 2026 zullen volgens de plannen ieder jaar 100.000 woningen extra worden gebouwd. Zo moet om en nabij 2030 het tekort flink zijn weggewerkt, aldus de Nederlandse regering.
Of dat daadwerkelijk gaat lukken is volgens Capital Value nog maar de vraag. “De komende tijd moet blijken hoe concreet de plannen daadwerkelijk zijn. Is het bijvoorbeeld wel mogelijk om zeer spoedig de vertragingen – die zijn veroorzaakt door het te laat verlenen van bouwvergunningen – weg te werken? En in hoeverre wordt het bouwproces de komende jaren belemmerd door de stikstofproblematiek?”