Ondernemers hebben ondanks alles positieve verwachtingen voor 2024
Het gros van mkb-ondernemers heeft hun groeiverwachtingen voor 2023 niet (volledig) waargemaakt. Toch is het merendeel van de ondernemers positief over de verwachtingen voor 2024, zo blijkt uit onderzoek van Kruger.
Precies de helft van alle mkb-ondernemers die onlangs door het adviesbureau zijn bevraagd, heeft zijn omzet vorig jaar zien toenemen, terwijl 32% deze juist zag dalen. Daarmee liggen de gerealiseerde cijfers volgens de onderzoekers van Kruger beduidend lager dan de verwachtingen die mkb-ondernemers begin 2023 uitspraken.
De winstgevendheid kwam over de hele linie meer onder druk te staan in het afgelopen jaar. Ondernemers lieten de onderzoekers weten dat ze vooral last hadden van een hogere kostenstructuur, onder meer door de impact van de enorme inflatie, hogere lonen, hogere inkoopprijzen en de gestegen kosten voor supply en logistiek, automatisering en verzekeringen.
Een grote meerderheid van de ondervraagde ondernemers verwacht dat de prijzen voor zakendoen in 2024 wederom zullen gaan stijgen. 74% van de respondenten verwacht gemiddeld hogere inkoopprijzen te (moeten) betalen ten opzichte van 2023, terwijl 91% van de ondernemingen een loonstijging voorziet.
Omdat het niet voor elk bedrijf mogelijk is om de gestegen kosten door te berekenen in de eigen verkoopprijzen, zullen veel bedrijven te maken hebben met beduidend lagere marges.
Toch weet de grootste groep bedrijven de marge op de omzet nagenoeg op peil te houden. Dat lukt onder meer door de hogere kosten aan hun klanten door te geven – 84% van de ondernemingen verwacht dit jaar zijn eigen verkoopprijzen te zullen (moeten) verhogen, als gevolg van de ontwikkelingen in de markt.
Marges worden verder beschermd door het doen van aanpassingen in de kostenstructuur. Bijna driekwart van de bedrijven heeft concrete plannen om dit jaar de kostenstructuur aan te passen, waarbij het veelal gaat om structurele besparingen.
Kosten vormen niet de enige uitdaging waar ondernemers momenteel mee kampen. Ondernemers wijzen op tal van andere zaken die spelen, uitdagingen waarvan niet verwacht wordt dat die zullen afnemen in 2024.
Ze noemen onder meer de krapte op de arbeidsmarkt en de geopolitieke onrust op het wereldwijde toneel, die een enorme impact hebben op niet alleen de maatschappij, maar ook op de supply chains van bedrijven. Maar ook een gebrek aan stabiliteit binnen de Nederlandse overheid (voorlopig nog geen nieuw kabinet) of de toenemende cyberrisico’s zijn uitdagingen die worden aangestipt.
Eerder onderzoek van Aon bracht reeds aan het licht dat bedrijven – zowel grote corporates als kleinere bedrijven – de risico’s waarmee ze maken hebben nog nooit zo hoog hebben ingeschat.
Vooruitzichten voor 2024
Ondanks de vele uitdagingen, is het sentiment voor de komende maanden nog relatief gunstig te noemen. Twee derde van de bedrijven (65%) verwacht dat hun omzet in 2024 zal toenemen, waarbij wel opgemerkt dient te worden dat de hogere omzet voor meer dan de helft van de mkb-ondernemers enkel een stijging betreft om te corrigeren voor de inflatie.
De resterende helft zal zijn omzet naar verwachting wel significant weten te verhogen, door zijn dienstverlening of markten uit te breiden, of bijvoorbeeld door overnames te doen.
Kruger merkt tot slot op dat ondernemers in vergelijking met dezelfde periode vorig jaar nu wel minder positief gestemd zijn. In 2023 voorzag ruim 69% van de mkb-ondernemers een stijging van de omzet, nu is dat 65%.
Kijkend naar de langere termijn (2025-2027), dan zijn ondernemers in elk geval optimistisch gestemd. Twee derde van de ondernemingen (67%) ziet de toekomst (1-3 jaar) positief in, 28% is neutraal en de resterende 5% houdt er een sombere kijk op na.
Het rapport van Kruger is opgesteld op basis van de feedback van meer dan 170 leiders van mkb-bedrijven uit diverse sectoren.