CEO’s zijn somberder en maken zich zorgen om vestigingsklimaat
Meer dan de helft van de CEO’s wereldwijd is somberder geworden over de economische vooruitzichten voor de komende twaalf maanden. Dat blijkt uit de jaarlijkse CEO Survey van PwC, die elk jaar traditiegetrouw wordt gepresenteerd tijdens het World Economic Forum in Davos.
Het accountants- en advieskantoor ondervroeg 4.700 CEO’s uit het wereldwijde bedrijfsleven, waaronder ook 73 topmensen in Nederland. Uit de enquête blijkt dat 45% van CEO’s pessimistisch is over de economische vooruitzichten, vorig jaar waren de topmannen en -vrouwen juist optimistisch ingesteld.
PwC’s hoofdeconoom Barbara Baarsma vindt de uitkomst niet verrassend. “De wereld is zeer onzeker. Veel CEO’s gaan uit van een bescheiden economische groei de komende twaalf maanden en tegelijkertijd zijn er tal van belangrijke bedreigingen en disruptieve trends die op bedrijven afkomen.”
Het onderzoek laat ook zien dat meer CEO’s de noodzaak voelen om hun bedrijf door een verandering te loodsen. Daarbij betreft het verandering gericht op het verbeteren van de bedrijfsvoering en dienstverlening, maar ook veranderingen die veel meer toekomstgericht zijn.
“Wereldwijd denkt 45% van de bedrijfsbestuurders dat hun organisatie over tien jaar niet meer bestaat, als ze blijven doorgaan op dezelfde koers. Dat was vorig jaar nog 39%”, zegt Agnes Koops-Aukes, CEO van PwC Nederland. “Technologische veranderingen, nieuwe regelgeving en veranderingen in klantvoorkeuren dwingen CEO’s tot aanpassingen in hun businessmodel.”
Aangezien veranderingen in het businessmodel ook impact hebben op de operatie, de technologie die deze ondersteunt en de vaardigheden van mensen, zullen CEO’s moeten schaken op meerdere borden tegelijkertijd. “Dit is een enorme uitdaging en vraagt veel van CEO’s , die uiteindelijk de regie voeren op alle schaakborden.”
Vestigingsplaats
Een opmerkelijke bevinding uit de Nederlandse resultaten is de bezorgdheid over Nederland als aantrekkelijk vestigingsland. Topmensen in het bedrijfsleven maken zich bovengemiddeld zorgen over de toenemende druk van wet- en regelgeving. Het is voor vier van de tien CEO’s zelfs de belangrijkste reden om te overwegen (onderdelen van) hun onderneming naar het buitenland te verhuizen.
Daarbij wijst PwC onder meer op de belastingregelgeving. “Ons vestigingsklimaat staat onder druk, met alle bijbehorende gevolgen van dien”, zegt Koops.
De onderzoekers vinden dat dit een signaal moet zijn voor de partijen die nu onderhandelen over een nieuw kabinet. “Het bedrijfsleven is vanzelfsprekend gebaat bij consistentie, voorspelbaarheid en aansluiting op internationale regelgeving.”