Barbara Baarsma wordt met nieuwe hoofdeconoom van PwC

30 oktober 2023 Consultancy.nl 1 min. leestijd
Profiel
Meer nieuws over

Barbara Baarsma wordt met ingang van december de nieuwe hoofdeconoom van accountants- en adviesorganisatie PwC. Ze volgt Willem Velthuijsen op.

Met Barbara Baarsma haalt PwC een bekende Nederlander aan boord. Baarsma is vanuit haar ervaring als econoom regelmatig te gast bij tv-programma’s als Jinek, Op1 en voorheen De Wereld Draait Door en Pauw.

De afgelopen jaren was ze bestuurder bij Rabobank. Meest recentelijk was ze directeur van Rabo Carbon Bank, daarvoor was ze directievoorzitter van Rabobank in Amsterdam. Eerder in haar loopbaan gaf Baarsma acht jaar lang leiding aan SEO Economisch Onderzoek.

Barbara Baarsma, Hoofdeconoom, PwC

Barbara Baarsma, Hoofdeconoom PwC

“Barbara is zeer gedreven, energiek en in staat om complexe problemen te vertalen naar gerichte oplossingen. Haar jarenlange ervaring maakt haar de meest geschikte kandidaat om deze strategische en belangrijke plek namens PwC te bekleden”, zegt PwC-bestuurslid Veronique Roos-Emonds.

Baarsma zelf zegt over haar nieuwe rol: “Met de kennis van het economisch bureau en het netwerk van PwC kunnen we werken aan concrete duurzame oplossingen met bedrijven en overheden. Ik vind dit ontzettend leuk. Ik kom in het hart van onderwerpen waar ik van hou, zoals het ontwikkelen van groene verdienmodellen.”

Baarsma schreef vorig jaar het boek ‘Groene groei’, over de vraag of economische groei wel kan samengaan met het behalen van klimaatdoelen. “Ik ben ondertussen alweer met een nieuw boek bezig, over duurzame financiering”, laat ze weten.

Naast haar rol bij PwC is Baarsma tevens hoogleraar toegepaste economie aan de Universiteit van Amsterdam. Deze rol bekleedt ze sinds 2009.