Agnes Koops is al 30 jaar bij PwC. Nu wordt ze bestuursvoorzitter

27 juni 2022 Consultancy.nl 2 min. leestijd
Profiel
Meer nieuws over

In 1992 stapte Agnes Koops voor het eerst het kantoor van PwC binnen. Nu, dertig jaar later, mag ze zich de nieuwe bestuursvoorzitter van het concern noemen. Per 1 juli krijgt ze de leiding over ruim 4.800 collega’s door heel het land.

Met de aanstelling van de 52-jarige Agnes Koops geeft PwC vervolg aan een lange traditie van ‘echte PwC’ers’ aan de top. De huidige bestuursvoorzitter Ad van Gils heeft er ook al meer dan drie decennia bij PwC op zitten, terwijl zijn voorganger Peter van Mierlo meer dan twintig jaar verbonden was aan het accountants- en advieskantoor.

Terwijl Koops deze traditie voortzet, zorgt ze echter ook voor een primeur binnen de Nederlandse tak van PwC: ze wordt de eerste vrouwelijke bestuursvoorzitter.

Agnes Koops, Bestuursvoorzitter, PwC

PwC wordt hiermee het tweede Big Four-kantoor dat in ons land een vrouw aan de top heeft. Bij KPMG staat Stephanie Hottenhuis sinds de zomer van 2018 aan het roer, terwijl Deloitte en EY respectievelijk geleid worden door Hans Honig en Jeroen Davidson.

Volgens Chris Buijink, voorzitter van de Raad van Commissarissen, heeft Koops “het juiste profiel om met al haar ervaring, openheid en verbindend vermogen PwC te laten doorgroeien naar een organisatie die verder bijdraagt aan maatschappelijk vertrouwen en het creëren van oplossingen voor de grote uitdagingen van vandaag.”

Koops begon haar loopbaan bij de accountantspraktijk van PwC en richtte zich in de jaren die volgden op familiebedrijven en ondernemingen in de publieke sector. In 2007 werd ze partner in Groningen en sinds 2010 leidt ze de businessunit Noord-Nederland.

In 2018 werd Koops voorzitter van de accountantspraktijk en nam daarmee ook plaats in de Raad van Bestuur van PwC, waar ze nu de voorzittersrol krijgt.

“Ik vind het een enorme eer de rol van voorzitter op me te mogen nemen en dank mijn collega’s en de Raad van Commissarissen voor het door hen gegeven vertrouwen”, laat ze weten. “De uitdagingen waar wij als maatschappij voor staan zijn niet eenvoudig. Ik kijk ernaar uit om samen met al mijn PwC-collega’s een verdere bijdrage te leveren.”

PwC realiseert in ons land een omzet van rond de €936 miljoen (2020/21). Assurance is met een omzet van €342 miljoen de grootste praktijk, gevolgd door Tax & Legal (€308 miljoen) en Advisory (€286 miljoen).