PwC wil komende vijf jaar 100.000 nieuwe werknemers werven

25 juni 2021 Consultancy.nl 2 min. leestijd
Profiel
Meer nieuws over

Big Four-accountants- en adviesorganisatie PwC wil de komende vijf jaar zijn personeelsbestand met zo’n 100.000 professionals uitbreiden.

De groeiplannen weerspiegelen PwC’s ambitie om richting de toekomst nog meer in te zetten op environmental, social, en governance (ESG)-adviesdiensten, evenals het versterken van capaciteiten op het gebied van onder meer cloud, kunstmatige intelligentie, virtual reality en andere opkomende technologieën.

PwC’s nieuwe strategie – genaamd ‘The New Equation’ – behelst volgens berichtgeving van de Financial Times een mega-investering van het kantoor van ongeveer $12 miljard. Naast personeelsuitbreiding zal dit geld de komende jaren worden gestoken in onder meer training, technologie en het opkopen van kleinere concurrenten. 


De timing van de nieuwe strategie is niet verrassend. Nog altijd gaat de wereld gebukt onder de enorme impact van de coronapandemie. Deze heeft naast een zorgcrisis ook geleid tot meer sociale verdeeldheid en geopolitieke spanningen, evenals tot een versnelling van digitalisering, de opkomst van nieuwe technologieën en een roep om meer duurzaamheid vanuit de maatschappij.

Vertrouwen en duurzame resultaten

De nieuwe strategie van PwC is in dit kader gecentreerd rondom twee pijlers. Allereerst het opbouwen van vertrouwen binnen het (post-)coronalandschap. Organisaties kunnen dit vertrouwen wekken door enerzijds transparantie en kwaliteit te bieden in hun rapportages en (ESG-)compliance, en anderzijds te voldoen aan de toenemende verwachtingen rondom bijvoorbeeld hun mvo-inspanningen, veiligheid van werknemers en gegevensbeveiliging. 

De tweede pijler van The New Equation betreft het “leveren van duurzame resultaten” voor klanten – of het nu gaat om digital, mensen, belastingen of andere gebieden. Volgens de wereldwijde Chairman van PwC, Bob Moritz, zullen de klanten van het Big Four-kantoor de vruchten plukken van PwC’s nieuwe “focus op duurzaamheid en maatschappelijke verantwoordelijkheid”.

Onderdeel van de miljardeninvestering is ook een investering van $3 miljard voor het verdubbelen van PwC’s activiteiten in de Azatisch-Pacifische regio. Verder wil PwC diverse Centers of Excellence optuigen met een focus op ESG-onderwerpen, evenals een ESG Academy, waardoor werknemers – zowel partners als de werkvloer – ESG nog beter in hun werk kunnen verankeren. 

Bij PwC werken wereldwijd momenteel zo’n 284.000 professionals (in Nederland telt PwC circa 5.000 medewerkers). Daarmee ligt het Big Four-kantoor op dit moment iets achter op branchegenoten Deloitte (335.000) en EY (298.000). Bij het vierde Big Four kantoor, KPMG, werken 207.000 professionals.

Met meer dan 530.000 professionals is Accenture de grootste zakelijke dienstverlener die ook actief is in het consultancysegment.