Chris Buijink nieuwe voorzitter raad van commissarissen van PwC

01 december 2021 Consultancy.nl 2 min. leestijd
Profiel
Meer nieuws over

Accountants- en adviesorganisatie PwC heeft een nieuwe voorzitter van de raad van commissarissen benoemd: Chris Buijink, de voormalig topman van de Nederlandse Vereniging van Banken.

De rol van voorzitter werd de afgelopen periode bekleed door Jan Sijbrand, die sinds 1 januari 2019 deel uitmaakt van de raad van commissarissen (RvC). Begin 2022 zal hij het stokje overdragen aan Chris Buijink, die net als hij kan bogen op een lange carrière in de financiële sector.

Na een loopbaan bij onder meer ABN Amro en Rabobank was Sijbrand van 2008 tot medio 2011 Chief Risk Officer en lid van de raad van bestuur van NIBC. Daarna was hij zo’n zeven jaar Directeur bij De Nederlandsche Bank.

Chris Buijink, RvC-voorzitter, PwCBuijink was hiervoor acht jaar lang voorzitter van de Nederlandse Vereniging van Banken (NVB). Daarvoor werkte hij drie decennia bij het ministerie van Economische Zaken, onder meer als secretaris-generaal, van 2007 tot 2013.

De 67-jarige Buijink (die formeel net met pensioen is gegaan) ziet uit naar zijn rol als voorzitter. “PwC is een onderneming met grote maatschappelijke betekenis waar wordt gewerkt aan het vinden van oplossingen voor grote vraagstukken als het klimaat en duurzaamheid. Ik zie er naar uit om daar met de collega’s in de RvC en het hele team van PwC een bijdrage aan te mogen leveren.”

Sijbrand reageert verheugd op de toetreding van Buijink: “Wij juichen de komst van Chris toe. Zijn ruime kennis en ervaring op hoog bestuurlijk niveau én in het bedrijfsleven zijn waardevol voor PwC en sluiten uitstekend aan bij onze waarden.”

Verder lezen? Afscheidsinterview Chris Buijink: “Dit werk doet ertoe”.

Per 1 januari 2022 bestaat de raad van commissarissen van PwC uit Chris Buijink, Naomi Ellemers, Annemarie Jorritsma, Frits Oldenburg, Cees van Rijn, René van Schooten en Yvonne van Rooy.

De raad van commissarissen van PwC werd in 2015 ingesteld naar aanleiding van het rapport ‘In het publiek belang’, als een van de 53 maatregelen gericht op de verbetering van de kwaliteit en onafhankelijkheid van de accountantscontrole en dienstverlening.

Voormalige voorzitters van de raad zijn Jan Maarten de Jong (2015-2019) en Carel van Eykelenburg (2019-2021). Ook zij hadden een achtergrond in de financiële sector: De Jong was meer dan tien jaar lid van de raad van bestuur van ABN Amro, terwijl Van Eykelenburg onder meer CFO was en voorzitter van de raad van bestuur van de Bank Nederlandse Gemeenten.