Oud PwC-topman Robert Swaak nieuwe CEO van ABN Amro

10 januari 2020 Consultancy.nl 3 min. leestijd
Profiel
Meer nieuws over

Robert Swaak, de voormalig bestuursvoorzitter van PwC, is door ABN Amro benoemd tot de nieuwe topman van de grootbank. De 59-jarige Swaak volgt in april Kees van Dijkhuizen op.

In de zomer van vorig jaar maakte ABN Amro bekend dat Van Dijkhuizen zou opstappen. Hij zwaait sinds begin 2017 de scepter bij de bank, waarmee hij in de voetsporen trad van oud-minister van Financiën Gerrit Zalm. Nadat de raad van commissarissen enkele maanden zocht naar een opvolger, is de keuze nu gevallen op de 59-jarige Swaak. Hij heeft de afgelopen meer dan 25 jaar gewerkt voor accountancy- en advieskantoor PwC, waar hij diverse topfuncties bekleedde. Tussen 2008 en 2013 was hij voorzitter van de raad van bestuur, daarvoor bekleedde hij de rollen van CFO en COO. 

In 1988 trad Swaak toe tot het kantoor en werd tien jaar later benoemd tot partner in de Assurance-praktijk. Sinds 1 juli 2013 is hij Vice Chairman Clients & Markets van de internationale PwC-organisatie.

Bij ABN Amro krijgt Swaak de zware taak om de bank in rustiger vaarwater te leiden. Net als andere spelers in de bankensector worstelt ABN Amro met de lage rente, kampt het met een imagoprobleem en wordt het door het Openbaar Ministerie – in navolging van ING – onderzocht vanwege witwassen en de financiering van terrorisme.

Nieuwe topman ABN Amro

Swaak zal ook de strategie en het verdienmodel van de bank moeten verversen. Banken krijgen in de huidige markt te maken met steeds meer concurrentie van partijen uit andere sectoren (bigtechs), uit de financiële wereld (pensionfondsen concurrerend in het hypotheeksegment) en jonge, innovatieve partijen (fintechs). In het aangaan van deze uitdagingen moet hij tegelijkertijd de kosten van de bank drukken, want in verhouding met andere (internationale) banken heeft ABN Amro nog steeds een kostenprobleem. 

“De rol van ABN Amro en de richting die de bank heeft gekozen, spreken mij enorm aan”, zegt Swaak. “Dat samen met de evidente uitdagingen waar ook ABN Amro zich voor gesteld ziet en waar ik graag mijn bijdrage aan ga leveren, maakt dat ik vol overtuiging heb gekozen voor deze stap”, aldus Swaak.

De juiste man voor de klus

De keuze voor de PwC’er komt volgens sommigen uit de lucht vallen. Diverse namen zijn de revue gepasseerd als mogelijke opvolgers –  waaronder Feike Sijbesma, Karl Guha, Jeroen Dijsselbloem en Steven van Rijswijk – en Swaak kwam op veel van deze ‘A-lijsten’ niet voor. Volgens hoogleraar Finance Jaap Koelewijn van Nyenrode Universiteit is hij dan ook niet “de gedroomde kandidaat”, ondanks dat hij uitgebreide bestuurservaring meebrengt naar de bank. 

Tom de Swaan, voorzitter van de raad van commissarissen, stelt echter dat Swaak de juiste man voor de job is. “Robert heeft in de afgelopen dertig jaar een brede en relevante expertise opgebouwd in de financiële sector en is een ervaren bestuurder voor wie het reilen en zeilen van grotere beursgenoteerde en gereguleerde ondernemingen geen geheimen kent.”

Ook Van Dijkhuizen benadrukt dat zijn opvolger de juiste kwaliteiten in huis heeft: “Ik heb Robert leren kennen als een innemende en intelligente man en ben er van overtuigd dat hij de juiste man is om ABN Amro een volgende fase in te leiden.” 

Naast zijn werk bij PwC is Swaak onder andere voorzitter van de Bernard van Leer Foundation (een filantropische instelling gericht op kinderen), lid van de werkgroep Talent naar de Top en actief als voorzitter van Opportunity in Bedrijf.