Nieuwe Raad van Bestuur voor PwC Nederland, Ad van Gils topman

22 juni 2018 Consultancy.nl

Accountants- en advieskantoor PwC heeft per 1 juli een nieuwe Raad van Bestuur. Het team bestaat uit bestuursvoorzitter Ad van Gils en verder uit Agnes Koops, Jolanda Lamse, Renate de Lange, Maarten van de Pol, Marc Borggreven en Marc Diepstraten.

Onder leiding van de Raad van Commissarissen is de afgelopen maanden een intensief proces gevolgd, gericht op de benoeming van het nieuwe bestuur, waarbij de kwalificaties van de verschillende kandidaten uit de eigen gelederen onder de loep zijn genomen. Uiteindelijk is gekozen voor het vergroten van de Raad van Bestuur van de huidige zes naar zeven leden. 

De komende vier jaar zal aan de top van de zakelijke dienstverlener Ad van Gils staan, in de rol van bestuursvoorzitter. Van Gils is sinds 1991 aan PwC verbonden en maakt sinds 2013 deel uit van de Raad van Bestuur. Van 2013 tot 2016 was hij CFO en voorzitter van de Advisory-praktijk en sinds 2016 is hij voorzitter van de Accountantspraktijk. In deze rol houdt Van Gils zich vooral bezig met de kwaliteitsagenda van de accountantsafdeling – de Big Four worden door de AFM en de politiek opgeroepen om zich meer in te spannen voor kwaliteit in hun accountantscontroles. Eerder in zijn PwC-loopbaan was Van Gils onder andere hoofd van de Deals & Forensics- en Transaction Services-praktijken.

Opvallend detail is dat hoewel de RvC het voortouw had bij het proces, de uitvoering van het selectie- en benoemingsproces onder leiding stond van ‘externen’. Hiermee streefde het bureau ernaar het proces onafhankelijker in te steken – de aanstelling van een nieuwe CEO brengt in de regel veel lading met zich mee in ‘partner-owned’ organisaties.Nieuw Raad van Bestuur voor PwC Nederland, Ad van Gils topmanAd van Gils: “Ik ga mij vol toewijding, energie en enthousiasme inzetten voor het herstel van vertrouwen in onze multidisciplinaire sector. De afgelopen jaren hebben we daarin belangrijke stappen gezet. We zijn er nog niet. We bouwen verder aan een toekomstbestendige organisatie waarin de diverse beroepsgroepen, met een steeds grotere inzet van technologie, zich gezamenlijk inzetten ten behoeve van maatschappij en klanten.”

Met het oog op de ambities voor de toekomst, wijst Van Gils op het voortzetten van het groeipad van PwC in ons land. In het boekjaar 2015/16 groeide de omzet van het kantoor met 6,7%, terwijl in het afgelopen boekjaar de inkomsten met ruim 3% toenamen naar €767 miljoen. Assurance is de grootste business unit van PwC, goed voor circa 40% van het totaal, gevolgd door Tax (34%) en Advisory (26%). Van Gils benadrukt ook het belang van de belangrijkste ‘asset’ van het kantoor – de medewerkers – die hij bovenaan de agenda wil plaatsen. Want terwijl de markten voor zowel accountancy, finance en consultancy aantrekken, neemt ook de ‘war for talent’ toe. Van werkgevers wordt in toenemende mate gevraagd dat ze de juiste voorwaarden bieden om hun medewerkers voldoende uitgedaagd, gemotiveerd en gelukkig te houden. “Ik ben ervan overtuigd dat bij PwC, mensen het verschil maken”, geeft Van Gils aan.

De nieuwe topman, die vertrekkend bestuursvoorzitter Peter van Mierlo opvolgt (hij wordt de nieuwe CEO van ontwikkelingsbank FMO), wordt per 1 juli bijgestaan door een team van bekende en nieuwe gezichten in PwC’s topstructuur.

Twee leden hebben hun bestuursfunctie behouden: Jolanda Lamse, verantwoordelijk voor finance, operations en quality & risk; en Marc Diepstraten, verantwoordelijk voor de praktijk van belasting- en juridisch adviseurs.

Nieuw in het bestuur zijn Agnes Koops, verantwoordelijk voor de accountantspraktijk; Renate de Lange, verantwoordelijk voor Markets; Marc Borggreven, verantwoordelijk voor Human Capital; en Maarten van de Pol, verantwoordelijk voor de Advisory-praktijk.

Wereldwijd is PwC, samen met dochteronderneming Strategy& (voormalig Booz & Company), het grootste consultancybedrijf ter wereld. 

Gerelateerd: PwC streeft met diversiteit naar cultuur waar iedereen zich thuis voelt.


Profiel
Meer nieuws over
×
×
Accenture ACE Company Adaptif Adlasz Adviesgroep Novius - a company of RoyalHaskoningDHV AevesBenefit Anderson MacGyver Andersson Elffers Felix Annalise Arlande Arthur D. Little AT Osborne Atos Consulting Bain & Company Baker Tilly BDO BearingPoint Berenschot Best Value Group Bewegin Bisnez BlinkLane Consulting BluPoint BMC Boer & Croon Management BOLD Bolster Bostec Boston Consulting Group Bright & Company | People Strategy Buitenhuis Advies buro C5 Bvolve Capgemini Invent Cegeka Consulting Cmotions COMATCH Common Eye Conclusion Count & Cooper CPMview Critical Minds De Issuemakers De Kleine Consultant Deloitte Delta Capita Digital Power Dimensys Drijver en Partners Ecorys Eden McCallum Energyprofs Enigma Consulting Eurekon EY EY-Parthenon Finext First Consulting Flowant flowresulting Fronteer FTE Groep FTE Improvery Galan Groep GalanNXT Grant Thornton Groenewout Gupta Strategists Gwynt Hamstra & Partners Hogenhouck m&a Hospitality Group Hot ITem House of Performance IG&H Improven InContext innergo INNOPAY Intermedius ITDS Business Consultants Itility JBR JBR Interim Executives Kearney Kirkman Company Korn Ferry KplusV KPMG Kruger Kurtosis KWINK groep Leeuwendaal M3 Consultancy Magnus Marktlink Mazars McKinsey & Company Mercer METRI MLC Mobilee Möbius Monitor Deloitte Morgens Mount Consulting MSR Consulting Group NEWCRAFT Ngenious Node1 Oliver Wyman OrangeX Ordina Organize Agile p2 PA Consulting Group Paul Postma Marketing Consultancy People Change PNO Consultants Projective Protiviti Proven Partners Prowareness PwC Quint Quintop Raad van Toekomst RedFoxBlue ResidentieProfs Rijnconsult Riverwise Roland Berger Salvéos Schaekel & Partners SeederDeBoer Sia Partners Significant Groep Simon-Kucher & Partners SiRM Solid Professionals SOLVE Consulting SparkOptimus Staffing MS Strategy& Student Consultancy Group Student Consultant Summiteers Supply Value Symbol Synechron The Next Organization TIC Advisory Turner TWST TwynstraGudde UMS Group UniPartners UPD Van Oers Corporate Finance Vanberkel Professionals Varrlyn Vasco Consult Velox Vintura VODW Volt Strategy Voogt Pijl & Partners WIN Xebia Yellowtail YGroup YNNO Young Advisory Group YourConnector Zanders Zestgroup