Nieuwe Raad van Bestuur voor PwC Nederland, Ad van Gils topman

22 juni 2018 Consultancy.nl 3 min. leestijd
Profiel
Meer nieuws over

Accountants- en advieskantoor PwC heeft per 1 juli een nieuwe Raad van Bestuur. Het team bestaat uit bestuursvoorzitter Ad van Gils en verder uit Agnes Koops, Jolanda Lamse, Renate de Lange, Maarten van de Pol, Marc Borggreven en Marc Diepstraten.

Onder leiding van de Raad van Commissarissen is de afgelopen maanden een intensief proces gevolgd, gericht op de benoeming van het nieuwe bestuur, waarbij de kwalificaties van de verschillende kandidaten uit de eigen gelederen onder de loep zijn genomen. Uiteindelijk is gekozen voor het vergroten van de Raad van Bestuur van de huidige zes naar zeven leden. 

De komende vier jaar zal aan de top van de zakelijke dienstverlener Ad van Gils staan, in de rol van bestuursvoorzitter. Van Gils is sinds 1991 aan PwC verbonden en maakt sinds 2013 deel uit van de Raad van Bestuur.

Nieuw Raad van Bestuur voor PwC Nederland, Ad van Gils topman

Van 2013 tot 2016 was hij CFO en voorzitter van de Advisory-praktijk en sinds 2016 is hij voorzitter van de Accountantspraktijk. In deze rol houdt Van Gils zich vooral bezig met de kwaliteitsagenda van de accountantsafdeling – de Big Four worden door de AFM en de politiek opgeroepen om zich meer in te spannen voor kwaliteit in hun accountantscontroles. Eerder in zijn PwC-loopbaan was Van Gils onder andere hoofd van de Deals & Forensics- en Transaction Services-praktijken.

Opvallend detail is dat hoewel de RvC het voortouw had bij het proces, de uitvoering van het selectie- en benoemingsproces onder leiding stond van ‘externen’. Hiermee streefde het bureau ernaar het proces onafhankelijker in te steken – de aanstelling van een nieuwe CEO brengt in de regel veel lading met zich mee in ‘partner-owned’ organisaties.

Ad van Gils: “Ik ga mij vol toewijding, energie en enthousiasme inzetten voor het herstel van vertrouwen in onze multidisciplinaire sector. De afgelopen jaren hebben we daarin belangrijke stappen gezet. We zijn er nog niet. We bouwen verder aan een toekomstbestendige organisatie waarin de diverse beroepsgroepen, met een steeds grotere inzet van technologie, zich gezamenlijk inzetten ten behoeve van maatschappij en klanten.”

Met het oog op de ambities voor de toekomst, wijst Van Gils op het voortzetten van het groeipad van PwC in ons land. In het boekjaar 2015/16 groeide de omzet van het kantoor met 6,7%, terwijl in het afgelopen boekjaar de inkomsten met ruim 3% toenamen naar €767 miljoen. Assurance is de grootste business unit van PwC, goed voor circa 40% van het totaal, gevolgd door Tax (34%) en Advisory (26%).

Van Gils benadrukt ook het belang van de belangrijkste ‘asset’ van het kantoor – de medewerkers – die hij bovenaan de agenda wil plaatsen. Want terwijl de markten voor zowel accountancy, finance en consultancy aantrekken, neemt ook de ‘war for talent’ toe. Van werkgevers wordt in toenemende mate gevraagd dat ze de juiste voorwaarden bieden om hun medewerkers voldoende uitgedaagd, gemotiveerd en gelukkig te houden. “Ik ben ervan overtuigd dat bij PwC, mensen het verschil maken”, geeft Van Gils aan.

De nieuwe topman, die vertrekkend bestuursvoorzitter Peter van Mierlo opvolgt (hij wordt de nieuwe CEO van ontwikkelingsbank FMO), wordt per 1 juli bijgestaan door een team van bekende en nieuwe gezichten in PwC’s topstructuur.

Twee leden hebben hun bestuursfunctie behouden: Jolanda Lamse, verantwoordelijk voor finance, operations en quality & risk; en Marc Diepstraten, verantwoordelijk voor de praktijk van belasting- en juridisch adviseurs.

Nieuw in het bestuur zijn Agnes Koops, verantwoordelijk voor de accountantspraktijk; Renate de Lange, verantwoordelijk voor Markets; Marc Borggreven, verantwoordelijk voor Human Capital; en Maarten van de Pol, verantwoordelijk voor de Advisory-praktijk.

Wereldwijd is PwC, samen met dochteronderneming Strategy& (voormalig Booz & Company), het grootste consultancybedrijf ter wereld. 

Gerelateerd: PwC streeft met diversiteit naar cultuur waar iedereen zich thuis voelt.