PwC topman Peter van Mierlo vertrekt naar ontwikkelingsbank FMO

11 mei 2018 Consultancy.nl 4 min. leestijd
Profiel
Meer nieuws over

Topman Peter van Mierlo zal per 1 juli 2018 PwC verlaten en overstappen naar de Nederlandse ontwikkelingsbank FMO, waar hij de rol van CEO gaat vervullen. Daarmee neemt hij deze zomer na ruim 22 jaar afscheid van het Big Four kantoor, waar hij momenteel naast partner ook voorzitter van de Raad van Bestuur van de Nederlandse tak is.

Van Mierlo volgt bij FMO Jürgen Rigterink op, die in december 2017 aangaf dat hij op zoek was naar een nieuwe uitdaging en vorige maand vertrok om zijn carrière te continueren als First Vice President bij de Europese Bank voor Wederopbouw en Ontwikkeling – in zekere zin de Europese variant van FMO.

De komst van Van Mierlo betekent de tweede wisseling van de wacht in vrij korte tijd binnen de Nederlandse ontwikkelingsbank. Voorganger Rigterink – die in 2016 Nanno Kleiterp opvolgde – was anderhalf jaar actief voor FMO. Aanstaande CEO Van Mierlo laat weten met veel vertrouwen van start te gaan.

Peter van Mierlo, CEO ontwikkelingsbank FMO

Peter van Mierlo

Van Mierlo begon zijn carrière bij PwC in 1987 met een doctorandustitel in de Bedrijfseconomie, behaald aan de Erasmus Universiteit in Rotterdam. In de jaren daarna werkte hij bij de verzekeringstak van het concern en volgde hij tegelijkertijd – wederom aan de Erasmus universiteit – de opleiding tot registeraccountant, die hij in 1991 afrondde.

Na een krappe negen jaar dienst bij het accountants- en adviesbureau werd Van Mierlo in 1996 benoemd tot Assurance Partner binnen PwC Nederland. Die rol vervulde hij tot en met 2001, waarna hij zich als Transaction Services Partner stortte op het begeleiden van klanten bij bedrijfsovernames. Die functie bleek hem goed te liggen. Zo werd hij in 2002 benoemd tot Business Unit Leader Transaction Services en in 2005 tot Industry Leader Transactions Group PwC.

Naast zijn rol binnen de Transaction Services-afdeling, werd Van Mierlo in 2006 lid van de Raad van Bestuur van het accountantsonderdeel van PwC Nederland. Na drie jaar – in 2009 – werd hij tevens benoemd tot voorzitter van die Raad van Bestuur. Deze verantwoordelijkheid droeg hij tot medio 2013. Op 1 juli van dat jaar werd Van Mierlo aangesteld als voorzitter van de Raad van Bestuur van PwC Nederland. Ook was hij vanaf dat moment lid van de management board van PwC Europe en de Strategic Council van het internationale PwC netwerk.

Naast zijn loopbaan bij het accountants- en adviesbureau heeft Van Mierlo de afgelopen jaren ook binnen het sociaaleconomische domein de nodige bestuurlijke ervaring opgedaan. Zo is hij sinds juni 2013 onderdeel van het bestuur van VNO-NCW, de grootste werkgeversorganisatie van ons land.

Daarnaast bekende Van Mierlo enige tijd geleden politieke kleur: sinds april 2014 is hij als bestuurslid verbonden met het wetenschappelijke instituut van het CDA. 

Ontwikkelingsbankieren

FMO – oftewel de Nederlandse Financieringsmaatschappij voor Ontwikkelingslanden – bestaat sinds 1970 en is gevestigd in Den Haag. De bank is voor het merendeel publiek bezit, want 51% van de aandelen is in handen van de Nederlandse overheid. De overige 49% is eigendom van onder andere commerciële banken en vakbonden.

Die verhouding biedt voordelen: de FMO kan namelijk in ontwikkelingslanden risicovollere investeringen doen, terwijl veel commerciële instanties zich niet wagen aan dergelijke projecten. Zo biedt het Capacity Development Program binnen FMO in ontwikkelingslanden financiering die erop is gericht de toegang te bevorderen tot managementvaardigheden en technische knowhow. Daarnaast is de bank verantwoordelijk voor een aantal overheidsfondsen van onder meer het Ministerie van Buitenlandse Zaken en het Ministerie van Economische Zaken.

Van Mierlo laat weten dat zijn tijd bij PwC goed van pas zal komen bij zijn toekomstige functie: “In mijn nieuwe rol als CEO van FMO komt veel samen van de ervaringen die ik bij PwC heb opgedaan: de ervaring vanuit de transactietijd, de bestuurlijke tijd maar ook vanuit het transformatietraject binnen PwC dat gericht is op de cultuurverandering waarmee elke PwC’er steeds beter in staat is om vanuit de verschillende perspectieven van de diverse stakeholders te kijken naar oplossingen, het daarbij passende gedrag en het bespreekbaar maken van de uitdagingen.”

Nu Van Mierlo binnen een krappe twee maanden het accountants- en adviesbureau zal verlaten, komt binnen PwC Nederland de invulling van het voorzitterschap van de Raad van Bestuur ter sprake. De partners van het kantoor zullen bepalen wie Van Mierlo gaat opvolgen. PwC laat weten dat medio juni 2018 zal worden bekendgemaakt wie de nieuwe voorzitter wordt.