PwC kiest volledig externe raad van commissarissen

01 mei 2015 Consultancy.nl

In navolging van KPMG heeft ook PwC een volledige externe raad van commissarissen aangesteld. De raad bestaat uit Jan Maarten de Jong (voorzitter), Nout Wellink (vicevoorzitter), Naomi Ellemers, Frits Oldenburg, Cees van Rijn en Yvonne van Rooy. 

De nieuwe Raad van Commissarissen* maakt deel uit van de hervormingen die binnen de accountancybranche worden doorgevoerd. Door het aanstellen van een volledige externe raad wil het Big Four kantoor zorgen voor een verbeterde governance met meer onafhankelijke “checks and balances”. Eerder dit jaar stemden de partners van PwC unaniem in voor een externe Raad van Commissarissen, per 1 mei is het toezichthoudende orgaan formeel kracht, bestaande uit zes leden. Een zevende, vrouwelijk lid wordt later dit jaar toegevoegd aan het team.

Jan Maarten de Jong (1945) was van 1989 tot 2002 lid van de raad van bestuur van ABN AMRO. Van 2002 tot 2006 was hij adviseur van de raad van bestuur van ABN AMRO. Hij is voorzitter van het Strategy & Governance Forum van PwC. De Jong is ook RvC lid bij onder meer Aon en het Luxemburgse KBL European Private Bankers.

Raad van commissarissen PwC

Nout Wellink (1943) was van 1997 tot juni 2011 president van De Nederlandsche Bank. Tevens was hij van 1999 tot 2011 lid van de raad van bestuur van de Europese Centrale Bank (ECB) en van 2006 tot 2011 voorzitter van het Bazels Comité voor Bankentoezicht.

Sinds 2013 is hij voorzitter van de Commissie Publiek Belang van PwC. Daarnaast is hij voorzitter van de raad van toezicht van de Universiteit Leiden en non-executive director van de Bank of China.

Naomi Ellemers (1963) is sociaal psycholoog en zal vanaf 1 september als universiteitshoogleraar verbonden zijn aan de Universiteit Utrecht. In haar werk houdt Ellemers zich onder andere bezig met beloning en motivatie, diversiteit en verandering in organisaties, moreel gedrag en ethisch klimaat. Voorheen leidde zij de afdeling Sociale en Organisatiepsychologie van de Universiteit Leiden, diverse onderzoeksprojecten en was zij onder andere verantwoordelijk voor het onderwijsprogramma.

PwC - Branding

Frits Oldenburg (1961) is sinds 2013 als of counsel verbonden aan FG Lawyers. Van 2004 tot 2014 was hij lid van de board of trustees van het International Bureau of Fiscal Documentation. Van 1995 tot 2013 was Oldenburg partner bij NautaDutilh. Oldenburg is lid van de Commissie Publiek Belang van PwC sinds 2013.

Yvonne van Rooy (1951) was onder andere staatssecretaris van Economische Zaken, lid van het Europees Parlement, lid van de Tweede Kamer, voorzitter van het college van bestuur van de Universiteit Tilburg en Universiteit Utrecht en plaatsvervangend Kroonlid van de SER. Sinds 2012 is zij voorzitter van de Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen. Van Rooy is lid van de Commissie Publiek Belang van PwC sinds 2013.

Cees van Rijn (1947) was van 2001 tot 2011 CFO en lid van de raad van bestuur van Nutreco. Daarvoor was hij onder andere CFO van Sara Lee Meats Europe en CFO Northern Europe van de McCain Foods Group. Daarvoor bekleedde hij verschillende functies bij Nutricia. Van Rijn is lid van de Commissie Publiek Belang van PwC sinds 2013.

Peter van Mierlo - PwC

Peter van Mierlo, voorzitter van de Raad van Bestuur van PwC: “Ik ben trots op deze raad van commissarissen. De raad heeft een brede ervaring vanuit veel verschillende toezichthoudende, publieke, leidinggevende en wetenschappelijke rollen. Het is juist in deze tijd waarin de noodzaak voor de groei van het maatschappelijk vertrouwen en het oplossen van complexe problemen de allerbelangrijkste uitdagingen zijn, dat we gekozen hebben voor een onafhankelijke en diverse raad.”

* De Raad van Commissarissen is onder meer verantwoordelijk voor het houden van toezicht op het beleid van de raad van bestuur, daarnaast staat de RvC het bestuur met raad en daad terzijde. Met het oog daarop kent de raad van commissarissen een auditcommissie, een remuneratiecommissie, een selectie- en benoemingscommissie en de Commissie Publiek Belang.


Profiel
Meer nieuws over
×
×
Accenture ACE Company Adaptif Adlasz Adviesgroep Novius - a company of RoyalHaskoningDHV AevesBenefit Anderson MacGyver Andersson Elffers Felix Annalise Arlande Arthur D. Little AT Osborne Atos Consulting Bain & Company Baker Tilly BDO BearingPoint Berenschot Best Value Group Bewegin Bisnez BlinkLane Consulting BluPoint BMC Boer & Croon Management BOLD Bolster Bostec Boston Consulting Group Bright & Company | People Strategy Buitenhuis Advies buro C5 Bvolve Capgemini Invent Cegeka Consulting Cmotions COMATCH Common Eye Conclusion Count & Cooper CPMview Critical Minds De Issuemakers De Kleine Consultant Deloitte Delta Capita Digital Power Dimensys Drijver en Partners Ecorys Eden McCallum Energyprofs Enigma Consulting Eurekon EY EY-Parthenon Finext First Consulting Flowant flowresulting Fronteer FTE Groep FTE Improvery Galan Groep GalanNXT Grant Thornton Groenewout Gupta Strategists Gwynt Hamstra & Partners Hogenhouck m&a Hospitality Group Hot ITem House of Performance IG&H Improven InContext innergo INNOPAY Intermedius it's public ITDS Business Consultants Itility JBR JBR Interim Executives Kearney Kirkman Company Korn Ferry KplusV KPMG Kruger Kurtosis KWINK groep Leeuwendaal M3 Consultancy Magnus Marktlink Mazars McKinsey & Company Mercer METRI MLC Mobilee Möbius Monitor Deloitte Morgens Mount Consulting MSR Consulting Group NEWCRAFT Ngenious Node1 Oliver Wyman OrangeX Ordina Organize Agile p2 PA Consulting Group Paul Postma Marketing Consultancy People Change PNO Consultants Projective Protiviti Proven Partners Prowareness PwC Quint Quintop Raad van Toekomst RedFoxBlue ResidentieProfs Rijnconsult Riverwise Roland Berger Salvéos Schaekel & Partners SeederDeBoer Sia Partners Significant Groep Simon-Kucher & Partners SiRM Solid Professionals SOLVE Consulting SparkOptimus Staffing MS Strategy& Student Consultancy Group Student Consultant Summiteers Supply Value Symbol Synechron The Next Organization TIC Advisory Turner TWST TwynstraGudde UMS Group UniPartners UPD Van Oers Corporate Finance Vanberkel Professionals Varrlyn Vasco Consult Velox Vintura VODW Volt Strategy Voogt Pijl & Partners WIN Xebia Yellowtail YGroup YNNO Young Advisory Group YourConnector Zanders Zestgroup