Consultant Hans Honig aan het roer bij Deloitte Nederland

03 juni 2019 Consultancy.nl 2 min. leestijd
Profiel
Meer nieuws over

Hans Honig, een adviseur in de Financial Services-praktijk van Deloitte Consulting, volgt Peter Bommel op als nieuwe bestuursvoorzitter van Deloitte Nederland. Van Bommel heeft zo'n acht jaar de scepter gezwaaid bij het accountants- en advieskantoor.

De benoeming is onder de Big Four-kantoren in ons land een primeur te noemen. Deloitte is nu het eerste kantoor dat een consultant aan het roer van de organisatie heeft staan. Bij EY is accountant Coen Boogaart bestuursvoorzitter, bij PwC is dat accountant Ad van Gils, en KPMG heeft Stephanie Hottenhuis als topvrouw, die afkomstig is uit de ingenieurswereld.

De keuze voor een consultant laat zien hoe belangrijk advies en financieel advies is voor het Big Four-kantoor. Terwijl Deloitte in de landelijke media nog vaak wordt aangeduid als een accountancykantoor, is het al jaren veel meer dan dat.

Consultant Hans Honig aan het roer bij Deloitte NederlandDe auditpraktijk was vorig jaar goed voor een omzet van €231 miljoen. De consultants en fiscalisten draaiden samen een omzet van €673 miljoen, goed voor driekwart van de totale inkomsten. Kortom, Deloitte is meer adviseur dan accountant. En dus is het logisch dat de topman uit het consultancyhuis komt.

In een reactie op zijn nieuwe rol, waarin hij deze maand is begonnen, zegt Honig: “Ik ga met enorme energie en commitment aan de slag om onze impact verder te vergroten. De wereld om ons heen verandert in een hoog tempo. Het is meer dan ooit van belang onze dienstverlening verder te innoveren, blijvend te investeren in kwaliteit en onze maatschappelijke bijdrage te vergroten met diverse, inclusieve teams.”

Breed gedragen

Voor sommigen kwam de benoeming van Honig als een verrassing. Hij was namelijk niet de hoogste in de pikorde. Mario van Vliet gaf jarenlang leiding aan Deloitte Consulting en had al langer een zetel in het bestuur. Bovendien wordt Deloitte Consulting geleid door de strateeg Erik Nanninga. Hij was dus in de consulting vertical een directe leidinggevende van de kersverse CEO.

Volgens Floris Deckers, de voorzitter van de Raad van Commissarissen van Deloitte, wordt Honig echter door de partners gezien als de ideale opvolger van Bommel, die zelf verbonden blijft aan Deloitte: “Hans wordt breed gedragen in de partnership en heeft een trackrecord in het ontwikkelen van mensen en teams. Met zijn leiderschapservaring, interesse in maatschappelijke vraagstukken en toewijding aan klanten en innovatie is hij de juiste persoon om Deloitte in deze fase te leiden.” 

Honig gaf tot deze maand leiding aan de Financial Services praktijk van het Big Four kantoor. De 52-jarige Fries, vader van twee kinderen, bekleedt ook verschillende leidinggevende rollen in het internationale netwerk van Deloitte, waaronder als lid van de North South European Executive.

De Raad van Bestuur van Deloitte Nederland bestaat per 1 juni uit Hans Honig (CEO), Mario van Vliet (COO) en Engelhardt Robbe als Chief Quality Officer (CQO).