Berenschot en Yarado ontwikkelen digitale zorgassistent
Adviesbureau Berenschot en automatiseringsspecialist Yarado hebben samen een digitale zorgassistent ontwikkeld.
Ruim een kwart van de Rijksbegroting gaat naar de zorg. Omgerekend geeft Nederland hier dit jaar meer dan €115 miljard uit aan. Door de vergrijzing – die volgens het Centraal Planbureau ten minste tot 2040 aanhoudt – zullen de zorguitgaven de komende jaren alleen maar verder toenemen.
Slimme technologische oplossingen kunnen helpen om de groei van onze zorguitgaven te beperken. Zulke efficiencyslagen kunnen op tal van domeinen worden gerealiseerd. Bijvoorbeeld binnen de zorg naar patiënten, de bedrijfsvoering én bij het verminderen van de administratieve lasten.
De nieuwe digitale zorgassistent van Berenschot en Yarado helpt bij het verminderen van de administratieve taken binnen het primaire proces van de bedrijfsvoering. Denk hier aan de planning, dataregistratie, zorgadministratie en declaraties. De zorgassistent maakt gebruik van robotic process automation (RPA). De RPA-tool is gezamenlijk ontwikkeld en draait op het IT-platform van Yarado.
“Als Berenschot streven we er altijd naar om organisaties te ondersteunen bij het optimaliseren van hun processen”, zegt managing director Marvin Hanekamp. “Met de introductie van deze digitale zorgassistent kunnen we zorginstellingen helpen om hun operationele efficiëntie te verbeteren en de werkdruk onder zorgverleners te verminderen.”
Yarado-CEO Jop de Bakker geeft aan dat hij in de zorg “veel frustratie” ziet door administratieve last en regeldruk. “Door samen te werken met Berenschot bundelen we onze krachten om de impact van automatisering in de zorg te vergroten en zo de medewerkerstevredenheid en kwaliteit van zorg te verhogen.”
Uit onderzoek van Berenschot van enkele jaren geleden kwam naar voren dat zorgverleners in de zorgsector gemiddeld genomen 35% van hun tijd kwijt zijn aan administratieve taken, terwijl circa 20% een acceptabele belasting zou zijn. Dat heeft te maken met allerlei zaken, zoals legacysystemen, niet werkende applicaties, stroeve processen en veel regeldruk.
“We geloven dat de digitale zorgassistent een essentiële rol gaat spelen in het verbeteren van de efficiëntie en daarmee de kwaliteit van de zorg”, zegt Hanekamp.