Zorgverleners wederom meer tijd kwijt aan administratieve taken

14 november 2019 Consultancy.nl 2 min. leestijd
Profiel
Meer nieuws over

Zorgverleners in de langdurige zorgsector besteden gemiddeld genomen 35% van hun tijd aan administratieve taken, terwijl 23% volgens hen een acceptabele belasting zou zijn. Dat blijkt uit onderzoek van Berenschot.

De onderzoekers ondervroegen voor deze editie van de jaarlijks terugkerende studie 7.700 zorgverleners die actief zijn binnen de verpleging, verzorging en thuiszorg (VVT), de gehandicaptenzorg (GHZ) en de geestelijke gezondheidszorg (GGZ). Professionals werkzaam in de GGZ besteden de meeste tijd aan administratieve kwesties: maar liefst 40%, terwijl ze daarbij aangeven dat een administratieve belasting van 23% acceptabel zou zijn. VVT- en GHZ-zorgmedewerkers zijn respectievelijk 35% en 33% van hun werktijd kwijt aan administratieve taken, terwijl 23% (VVT) en 22% (GHZ) volgens hen aanvaardbare percentages zouden zijn.

“Veel administratieve taken, zoals het opstellen van een zorgplan of het registreren van medicijngebruik, kun je zien als onderdeel van de zorg. Wel kunnen deze en andere taken vaak efficiënter georganiseerd worden”, vertelt Marvin Hanekamp, Managing Director bij Berenschot en eindverantwoordelijk voor het onderzoek. Volgens Hanekamp kunnen zorgorganisaties een efficiëntieslag maken door met elkaar in gesprek te gaan: “Bij een kwart van de organisaties ligt het ervaren percentage administratieve tijdsbesteding op 31% of lager en bij organisaties met de minste administratieve druk is dit 27% of lager. Een interessante vraag is wat deze organisaties anders doen en of je daarvan kan leren.” 

Zorgverleners wederom meer tijd kwijt aan administratieve taken

Terwijl er volgens Hanekamp dus nog veel winst is te behalen, is het verschil tussen de ervaren en de acceptabele administratieve belasting in de langdurige zorg de afgelopen drie jaar gemiddeld genomen juist toegenomen. Zo was in 2016 het acceptabele belastingniveau 15% en het ervaren niveau 25%, wat neerkomt op een verschil van 10 procentpunt, terwijl het verschil tussen de ervaren en de administratieve belasting momenteel twaalf procentpunt betreft. “Daarmee kent de ervaren administratieve belasting een relatieve stijging van 40% in drie jaar tijd, terwijl de acceptabele belasting in die periode relatief met 35% is gestegen”, zeggen de onderzoekers van Berenschot.

“Het verschil tussen de ervaren en de acceptabele administratieve belasting bedraagt 41.000 fte, wat neerkomt op €1,9 miljard aan salariskosten”, vertelt Hanekamp, die laat weten dat het verlagen van de administratieve belasting drie belangrijke voordelen met zich meebrengt. “Uit het onderzoek blijkt namelijk ook dat verlaging van administratieve belasting gepaard gaat met meer werkplezier en behoud van mensen voor de zorg, wat in deze tijden van personeelskrapte extra belangrijk is. En verder levert het heel veel tijd op die aan cliënten besteed kan worden”, besluit de Managing Partner van Berenschot.