Finext: Nieuwe aanpak portfolio en projectmanagement

05 december 2012 Consultancy.nl 2 min. leestijd
Profiel
Meer nieuws over

Finext heeft een nieuwe aanpak gelanceerd op het gebied van portfolio- en projectmanagement. De aanpak combineert het creëren van inzicht in projecten (portfoliomanagement) met het succesvol uitvoeren van projecten (projectmanagement). De nieuwe aanpak helpt CIO’s en Portfolio Managers met het maken van de “juiste keuzes” en deze “op de juiste manier uit te voeren”.
 
Juiste keuzes en juiste uitvoering
Volgens het adviesbureau is de methodiek uniek in het combineren van twee verschillende disciplines; het maken van juiste keuzes en deze keuzes op de juiste manier uitvoeren. Finext helpt organisaties hierin met een combinatie van advies, implementatie, tooling en beheer. Thijs Vijverberg, Consultant bij Finext Control, licht toe: “We laten organisaties zien hoe je de twee disciplines samenbrengt, waarna deze elkaar versterken in het realiseren van business doelstellingen”. Collega Marlie Vermazeren vervolgt: “Onze aanpak biedt meer dan alleen een methodiek en ondersteunende tooling. Het dwingt de organisatie transparant te communiceren en actief stakeholdermanagement te bedrijven. Deze twee componenten dragen bij aan een succesvol besluitvormingsproces en beheersing van keuzes”.
 
Fact-based
Centraal in de propositie staat een fact-based aanpak: “Als het dubbeltje echt een aantal keer omgekeerd moet worden, komt het aan op het maken van de juiste keuzes. Welk project voegt de meeste waarde toe, verhoogt de inkomsten of draagt bij aan kostenbesparing?” zegt Frank Fondse, Consultant bij Finext Projectbeheersing. “Onze aanpak helpt je die keuzes op basis van feiten in plaats van emoties te maken”.
 
Portfoliomanagement tool: Rational Focal Point
De aanpak wordt ondersteund door een speciale portfoliomanagement tool van IBM, de zogenaamde ‘Rational Focal Point’ applicatie. Rational Focal Point’ is een portfolio planning oplossing die gebruikt wordt om gezamenlijke, objectieve beslissingen te nemen om te komen tot de hoogste markt-, klant- en/of bedrijfswaarde. “De applicatie vermindert de chaos van het beheren van gegevens in e-mails, documenten en spreadsheets. Door het verstrekken van een samenwerkingsomgeving worden ideeën gecentraliseerd, met de juiste stakeholders beoordeeld en gewogen op toegevoegde waarde” aldus Finext. Ook creëert de tool een roadmap op basis van de waarde van projecten en benoemt het belangrijke succesfactoren.