BexerHamstra start beloningsonderzoek voor consultancybranche
BexerHamstra lanceert een beloningsonderzoek voor adviesbureaus in Nederland.
Er is de afgelopen jaren veel gebeurd op het gebied van beloningen binnen de arbeidsmarkt – zowel op het vlak van primaire arbeidsvoorwaarden zoals salarissen en bonussen, als secundaire voorwaarden zoals pensioen, vergoedingen en verlof.
Bij veel adviesbureaus bestaat dan ook de behoefte om hun beloningsbeleid onder de loep te nemen en te benchmarken ten opzichte van concullega’s binnen de branche. “Daarom nemen we als BexerHamstra het initiatief om een beloningsonderzoek voor de sector op te zetten”, zegt Emmy Kooloos, consultant bij het adviesbureau dat zich onder meer specialiseert in beloningsvraagstukken.
Het onderzoek wordt uitgevoerd aan de hand van gegevens die HR-afdelingen zelf aanleveren. “Adviesbureaus die deelnemen, delen hun beloningsbeleid en de salarisdata van medewerkers met het team van BexerHamstra. Als het onderzoek gereed is ontvangen ze inzicht in het marktbeeld samen met een benchmark, waarin de beloning van hun organisatie wordt afgezet tegen de markt van consultancybedrijven.”
Het rapport van BexerHamstra kijkt naar het gehele pakket aan beloningen, inclusief salaris, variabele beloning, verlof, mobiliteit, pensioen en studieregelingen. Het marktbeeld is nooit herleidbaar naar individuele organisaties.
BexerHamstra is een bekende naam in de wereld van arbeidsvoorwaarden. De consultants hebben ervaring met vergelijkbare onderzoeken in diverse sectoren, onder meer recreatiebedrijven, financiële dienstverleners, investeringsmaatschappijen en accountantskantoren.
Het onderzoek voor de consultancybranche maakt echter gebruik van een ander model. “Het beloningsbeleid van adviesbureaus is niet zomaar te vergelijken met de bredere markt. Dit heeft te maken met de carrièreladder en het profiel van de consultants”, zegt Kooloos.
“We hebben daarom een uniek carrièremodel ontwikkeld voor de sector. Het model beschrijft de kenmerken van de adviesfunctie op elk niveau. Bijvoorbeeld het typische aantal jaren werkervaring en het opleidingsniveau dat benodigd is om de functie te vervullen, de bijdrage van de functie aan adviesprojecten en de complexiteit van het takenpakket. Alle functies worden gematcht aan de hand van dit carrièremodel. Hiermee ontstaat een zuivere basis voor het beloningsonderzoek.”
Het carrièremodel is toepasbaar binnen verschillende soorten adviesbureaus. “Daarmee kunnen zowel grotere bureaus als boetiekkantoren deelnemen aan het onderzoek.”