TWST begeleidt inclusief leiderschapsprogramma bij RSM

06 december 2023 Consultancy.nl

Accountants- en adviesbureau RSM is gestart met een leiderschapsprogramma. In ‘Grow, Lead, & Succeed’, dat werd ontwikkeld in samenwerking met TWST, spelen de onderlinge verschillen tussen medewerkers een centrale rol. Henk Zeilstra (HR-directeur bij RSM) vertelt wat die diversiteit betekent voor goed leiderschap.

Werkend Nederland wordt steeds meer divers. Dat is mooi, maar zorgt ook voor nieuwe uitdagingen. Hoe zorg je dat het leiderschap binnen jouw organisatie aansluit op (onder meer) alle beroepsgroepen, culturen, achtergronden en generaties op de werkvloer?

“Ik vind het soms verrassend om te zien”, begint Henk Zeilstra. “Millennials werden eerder door de babyboomers op de werkvloer niet altijd begrepen. Ze hadden bijvoorbeeld over het algemeen genomen een heel andere werk-privébalans. Nu, jaren later, worden diezelfde Millennials als leidinggevende zelf geconfronteerd met Generatie Z. Met gewoontes en opvattingen die zij op hun beurt niet altijd begrijpen.”

TWST begeleidt inclusief leiderschapsprogramma bij RSM

Elkaar niet altijd begrijpen is helemaal niet erg, benadrukt hij, “maar wel iets waar we allemaal een goede weg in moeten vinden, door nieuwsgierig te zijn naar de ander”. Dit is een van de aspecten waar RSM op wil inzetten in de leiderschapsontwikkeling binnen de organisatie.

Het accountants- en adviesbureau voor (middel)grote ondernemingen en familiebedrijven schakelde TWST in om te helpen bij het ontwikkelen en begeleiden van een leiderschapsprogramma. Het in Naarden gevestigde advies- en trainingsbureau helpt klanten met het realiseren van houdbare prestatieverbetering – en daarin speelt goed leiderschap uiteraard een cruciale rol.

De balans

In het programma dat RSM en TWST samen ontwikkelden – genaamd ‘Grow, Lead, & Succeed’ – wordt uitgebreid aandacht gegeven aan de vele dimensies van inclusief leiderschap. Zo ook ten aanzien van die werk-privébalans.

“We bieden bijvoorbeeld al een training aan waarbij we ingaan op het aangeven van grenzen op een goede manier”, vertelt Zeilstra. “Omdat ons werk uit pieken bestaat, werk je soms meer dan 40 uur. Dan kan het zo zijn dat je leidinggevende je vraagt om eens over te werken omdat er drukte is, en dat zou ook gewoon mogelijk moeten zijn.”

Zo’n uitzondering moet echter niet de regel worden. “Als jouw leidinggevende je keer op keer vraagt om over te werken, terwijl jij op donderdagavond padeltraining hebt, dan krijg je daar op een gegeven moment last van. Een keertje overslaan is niet zo erg, maar zeg je het elke week af? Dan kun jij je energie niet meer goed kwijt. Dan raakt voor jou de balans verstoord.”

“Je bent leider van een team van professionals, niet van bureaus.”

De uitdaging, zo vindt Zeilstra, zit voor een groot deel in het bespreekbaar maken van de verschillende belangen en perspectieven. “Wat ik normaal vind, vindt een ander misschien helemaal niet normaal. Het helpt al als we dat van elkaar beseffen. Het gaat daarbij niet alleen over generatieverschillen, maar ook over verschil in cultuur, achtergrond en gender.”

Empathie

Wel moet er binnen de organisatie een gedeelde basis bestaan waar iedereen zich aan committeert, geeft hij aan. “Hoe gaan we eigenlijk met elkaar om? Wat vinden we als RSM belangrijk? Als we dat weten, geeft dat leidinggevenden en managers ruimte om hier op hun eigen manier invulling aan te geven.”

Als voorbeeld wijst Zeilstra op het belang van empathie. “Als je een leidinggevende hebt die nooit vraagt hoe je weekend was, of je niet vraagt of alles goed met je is als je er moe uitziet, vinden mensen dat echt heel vervelend. Je bent leider van een team van professionals, niet van bureaus. Mensen moeten zich gezien voelen.”

“Hoe je als leidinggevende daar vervolgens invulling aan geeft, moet passen bij je eigen stijl”, geeft hij aan. “Maar je moet er als manager wel wat mee. Wij vinden empathie voor een leidinggevende een belangrijke waarde.”

De kracht van jezelf zijn

Ook wederkerigheid speelt daarin een belangrijke rol, vindt Zeilstra. Neem het overwerken: een medewerker die daar flexibel in is, mag dat ook verwachten van diens leidinggevende. “Als onze mensen een verzoek hebben om iets eerder naar huis te gaan of een ander privéverzoek, dan moeten wij daar flexibel en loyaal mee omgaan. Iets eerder weg om die padelclinic te volgen? Geniet ervan!”

Het past voor hem allemaal binnen RSM’s idee van goed leiderschap: goede leiders zijn nieuwsgierig naar anderen, hebben oog voor verschillen en kunnen een team creëren dat de beste prestaties kan leveren én veilig en prettig is om in te werken.

En waar onderlinge verschillen soms vragen om een stapje extra, benadrukt Zeilstra dat juist die verschillen enorm bijdragen aan zo’n sterk presterend team. “Diverse teams kunnen ontzettend effectief zijn, als er gebruikgemaakt wordt van de verschillende kwaliteiten van de teamleden. Onze HR-tagline voor recruitment is niet voor niets: ‘RSM: The Power of Being You!’”