KPMG’er Caroline Tervoort verkozen tot CHRO van het jaar

21 november 2023 Consultancy.nl 4 min. leestijd
Profiel

KPMG’er Caroline Tervoort is door vakblad CHRO verkozen tot de winnaar van de 2023-editie van de ‘CHRO of the Year Award’.

Tervoort nam het in de finale op tegen Hilde Garssen (KPN) en Gemmie Hermens (ISS Nederland). Na beraad van de jury kwam Tervoort, die sinds augustus 2019 de rol van CHRO bekleedt bij KPMG, als duidelijke winnaar naar voren. Ze wordt vooral geroemd voor de manier waarop ze de behoeften van werknemers centraal stelt binnen de organisatie.

KPMG is een accountants- en adviesorganisatie met bijna 4.000 medewerkers in Nederland. Als CHRO is Tervoort verantwoordelijk voor de complete human capital-agenda, cultuur, arbeidsvoorwaarden en meer.

Caroline Tervoort, Chief HR Officer, KPMG

Caroline Tervoort, Chief HR Officer bij KPMG

Eerder in haar loopbaan werkte Tervoort als HR Director bij Danone Nutricia Benelux en als International HR Director bij Stage Entertainment. Daar overzag ze het HR-beleid voor meer dan 3.000 werknemers.

Van 2003 tot 2015 was Tervoort ook al in dienst bij KPMG. Ze stond onder meer aan de wieg van de People & Change Advisory-practice, waar ze van 2013 tot 2015 leiding aan gaf. Nadat ze zich in 2019 opnieuw aansloot bij KPMG, introduceerde ze in 2020 de ‘Best Human Experience’. Deze HR-strategie moest KPMG door de uitdagingen van de coronacrisis zien te loodsen.

Empathisch leiderschap

Een essentieel onderdeel van die strategie was Tervoorts pleidooi voor empathisch leiderschap, een benadering die minder transactioneel is, en des te meer gericht op menselijke en persoonlijke interacties met medewerkers, met speciale aandacht voor hun welzijn. De strategie is essentieel gebleken voor het inrichten van een nieuwe, meer mensgerichte cultuur binnen KPMG.

In het kader van de Best Human Experience werden diverse maatregelen ingevoerd. Zo ontwikkelde HR een aanpak om de psychologische veiligheid te kunnen meten op vier verschillende niveaus, om op basis van de uitkomsten gericht een dialoog te voeren met leidinggevenden en medewerkers.

De jury toonde zich onder de indruk van de hoge retentie en betrokkenheidscijfers, en de directe impact die deze hebben op het bedrijfsresultaat. Ook werd Tervoort geroemd om haar sterke visie om diversiteit en inclusie te bevorderen.

“Onze medewerkers zijn ons kapitaal. We investeren daarom veel in hun ontwikkeling en welzijn.”

Onderliggende doel van de gevoerde strategie is het streven naar een cultuur binnen KPMG die is gebaseerd op ethiek, inclusie, diversiteit en gelijkheid. Tervoort fungeert daarbij zelf vanuit haar rol als een moreel kompas, vooral in een tijd waarin KPMG een zelfonderzoek ondergaat, na onthullingen dat medewerkers antwoorden deelden van verplichte toetsen.

De kern en kracht

Over het in de wacht slepen van de CHRO of the Year Award zegt Tervoort: “Ik wist wel dat ik kon winnen, maar ik had dit totaal niet verwacht.” Volgens Tervoort blinkt ze zelf uit op het gebied van culturele en sociale innovaties, “zodat iedereen binnen KPMG zichzelf kan zijn, en medewerkers zich kunnen ontwikkelen, leren en groeien naar hun volledige potentieel”.

Ze geeft aan dat de medewerkers “de kern en kracht zijn” van KPMG. “Het is ons kapitaal. We investeren daarom veel in hun ontwikkeling en welzijn. Want daarin willen wij vooroplopen om onze klanten goed te kunnen bedienen. Het is daarbij belangrijk dat HR-beleid stevig verankerd is op strategisch niveau. Het staat bij ons dan ook structureel op de agenda van de raad van bestuur. Hierdoor kan ik bijdragen aan het vergroten van de waarde van de organisatie.”

Ook Stephanie Hottenhuis, CEO van KPMG Nederland, reageert verheugd op de erkenning. “Caroline gelooft sterk in de kracht en mogelijkheden van onze mensen als de energie die KPMG vooruit helpt. De prestaties van onze mensen staan in verbinding met hun welzijn. Dat ziet zij en haar aanpak draagt bij aan de groei en winstgevendheid van onze organisatie.”

“Ze heeft een visie en onderbouwt die door een datagedreven, gestructureerde aanpak”, voegt ze toe. “Daarbij is Caroline een empathisch leider, dat doet ze door haar eigen kwetsbaarheid te delen en daarmee geeft ze het voorbeeld aan andere leiders om zich ook open te stellen.”

Van winnaar naar jurylid

In de jury van de CHRO of the Year Award zaten deze editie Thomas Mulder (CHRO van VodafoneZiggo en winnaar van de vorige editie), Tjahny Bercx (oud-CHRO van LeasePlan), Maryjo Charbonnier (oud-CHRO van Wolter Kluwer) en Abbe Luersman (oud-CHRO van Ahold Delhaize).

Als winnaar mag Tervoort vanaf de volgende editie vier jaar plaatsnemen in de jury van de CHRO of the Year Award.