Honderden accountants van KPMG speelden vals bij examens

18 juli 2023 Consultancy.nl 3 min. leestijd
Profiel

De afgelopen vijf jaar hebben honderden KPMG-medewerkers in ons land examenfraude gepleegd bij de afname van verplichte toetsen. De fraude kwam aan het licht bij een groot intern onderzoek binnen de Nederlandse organisatie van het Big Four-kantoor. Diverse medewerkers zijn ontslagen of hebben andere sancties opgelegd gekregen.

Accountants zijn wettelijk verplicht om hun kennis op peil te houden door middel van trainingen, waarvoor zij Permanente Educatie (PE)-punten moeten behalen. Onderzoek (in opdracht van een advocatenkantoor en uitgevoerd door KPMG Forensic) heeft uitgewezen dat in de afgelopen vijf jaar gemiddeld zo’n 100 medewerkers per jaar antwoorden van toetsen voor de verplichte trainingen met elkaar hebben gedeeld.

Stephanie Hottenhuis, CEO van KPMG, reageert geschokt op de bevindingen van het onderzoek. “Wij zijn enorm geschrokken van de belangrijkste bevindingen van het forensisch deel van het onderzoek. Het is onacceptabel dat dit is gebeurd. Kwaliteit en integriteit zijn voor ons van zeer groot belang en hebben voortdurend onze volle aandacht.”

Honderden accountants van KPMG speelden vals bij examens

“Iedere onregelmatigheid is er één te veel. Wij onderzoeken de oorzaken, wij leren hiervan en handelen nu daadkrachtig om de organisatie verder te verbeteren en te versterken voor de toekomst”, belooft Hottenhuis beterschap.

Sancties en aftredingen

Als gevolg van de vastgestelde fraude zijn sancties opgelegd aan de betrokken medewerkers. Ook zijn sommige werknemers inmiddels ontslagen. Marc Hogeboom, Head of Assurance in de Raad van Bestuur van KPMG Nederland, heeft naar aanleiding van de bevindingen besloten terug te treden als bestuurder.

“Vanuit mijn rol als Head of Assurance sta ik voor de kwaliteit en integriteit van onze assurance-praktijk”, laat Hogeboom weten. “Terugkijkend had ik meer oog moeten hebben voor signalen die erop wezen dat er onderling antwoorden voor interne toetsen werden gedeeld binnen KPMG Nederland. Daarvoor neem ik mijn verantwoordelijkheid.”

Binnen de raad van commissarissen hebben de bevindingen geleid tot het terugtreden van voorzitter Roger van Boxtel. “Toen ik twee jaar geleden begon als lid van de raad van commissarissen heb ik als onderdeel van het introductieprogramma een vrijwillige training niet op correcte wijze afgerond. In de context van dit onderzoek binnen KPMG in Nederland, realiseer ik me dat ik toen niet zorgvuldig genoeg heb gehandeld. Hoezeer ik het ook betreur, past mij geen ander besluit dan terug te treden.”

Bij monde van bestuurder Hanzo van Beusekom geeft ook de Autoriteit Financiële Markten een reactie af. “Ik ben geschokt door de omvang van deze examenfraude en door het feit dat dit door alle lagen van de organisatie speelt”, aldus Van Beusekom, die pleit voor een noodzakelijke gedragsverandering binnen KPMG.

Ook de NBA, de beroepsorganisatie van accountants, laat weten te zijn geschrokken van de grootschalige examenfraude: “Het accountantsberoep kent een aantal fundamentele waarden, en integriteit is er daar één van. Accountants dienen vertrouwen toe te voegen aan het maatschappelijk verkeer en daarvoor is het vereist dat zij in ieder geval zelf onkreukbaar zijn.”

Het is niet de eerste keer dat zich binnen de Big Four dergelijke gevallen van examenfraude voordoen. In Amerika en het Verenigd Koninkrijk werden medewerkers van EY al eerder betrapt op valsspelen en het onderling delen van antwoorden. En ook binnen verschillende landenorganisaties van KPMG (VS, 2019 en Australië, 2021) speelden zich vergelijkbare taferelen af.