PwC verkoopt geplaagde Australische overheidstak voor $1

26 juni 2023 Consultancy.nl 3 min. leestijd
Profiel
Meer nieuws over

De Australische landenorganisatie van PwC heeft in navolging van een snel geëscaleerd schandaal het drastische besluit genomen om zijn overheidstak te verkopen aan een investeerder. Nog niet zo lang geleden gold de tak juist als het paradepaardje van het accountancy- en advieskantoor.

De verkoop van de overheidstak voegt weer een nieuw hoofdstuk toe aan een van de grootste schandalen ooit binnen de Australische zakelijke dienstverlening, met PwC in de hoofdrol.

De kiem voor het schandaal werd al zo’n negen jaar geleden gelegd, toen een partner van de firma voor zijn werk voor de overheid vertrouwelijke informatie rondom belastingwetgeving doorspeelde aan andere PwC-partners en -teams. Zij gebruikten de geheime informatie vervolgens om multinationals over de hele wereld te helpen om de wetgeving een stap voor te blijven en daarmee miljoenen te besparen.

PwC verkoopt geplaagde Australische overheidstak voor $1

Lange tijd leek de schade beperkt te blijven tot enige ophef – diverse politici en journalisten stelden het aan de kaak. Nadat de bevindingen van onderzoekscommissies dit voorjaar echter volop de media haalden, groeide het in rap tempo uit tot een landelijk schandaal voor PwC. Het accountants- en advieskantoor werd in de periode daarop vrijwel dagelijks aan de schandpaal genageld.

Als eerste reactie besloot PwC enkele bestuurders te ontslaan, ook beloofde het kantoor beterschap. Die maatregelen werden echter als ‘te soft’ bestempeld.

Als gevolg van het schandaal werden alle PwC-opdrachten met de Australische overheid stopgezet en ook een groot aantal corporate organisaties liet weten niet langer gebruik te willen maken van de diensten van het Big Four-kantoor. Dat noopte PwC om met een noodplan te komen.

Zo heeft PwC besloten zijn publieke sector-praktijk af te stoten, een tak die goed was voor ongeveer 20% van zijn totale business in Australië. Binnen de praktijk werken rond de 1.750 professionals. Het advieskantoor is inmiddels onderhandelingen gestart met investeerder Allegro Funds. Beide partijen zijn voornemens om binnen een maand tot een overeenkomst te komen.

“We hebben deze stap genomen omdat het de juiste beslissing is voor onze klanten in de publieke sector en ter bescherming van de banen van ongeveer 1.750 getalenteerde mensen in onze overheidsafdeling”, gaf Justin Carroll aan, voorzitter van PwC Australië. “Deze geplande afsplitsing stelt het bedrijf in staat om weer door te kunnen en waarborgt de stabiliteit voor de overige klanten van PwC in andere segmenten.”

Wereldwijde excuses

Australië vormt een belangrijke markt voor PwC en de kwestie kwam dan ook snel op de agenda te staan van het wereldwijde PwC-bestuur. Afgelopen mei reisden verschillende wereldwijde bestuurders af naar Australië om orde op zaken te stellen.

Gisteren liet wereldwijd voorzitter Bob Moritz zich uit over de kwestie: “De acties van PwC in Australië zijn niet representatief voor het werk dat PwC overal ter wereld levert en lagen niet in lijn met onze gedragscode. Ik bied daarom mijn oprechte excuses aan, aan onze klanten, medewerkers en overige belanghebbenden.”

Verder heeft het wereldwijde bestuur van PwC erop aangedrongen om de keuze van de nieuwe CEO van PwC Australië zelf te bepalen (normaliter wordt dit proces geleid door lokale partners). De Brit Kevin Burrowes is inmiddels aangesteld en zal binnenkort van Singapore naar Sydney verhuizen om aan zijn nieuwe taak te beginnen.

Zijn belangrijkste opdracht zal ongetwijfeld het herstellen van het vertrouwen bij Australische organisaties en de miljoenen inwoners van Australië zijn.