Risk Management as a Service (RaaS) voor financiële instellingen

19 oktober 2023 Consultancy.nl 2 min. leestijd

Adequaat risicobeheer is van cruciaal belang voor de financiële sector. De introductie van Risk Management as a Service (RaaS) biedt financiële instellingen een geavanceerde oplossing voor het optimaliseren van hun risicobeheerprocessen. Experts van Into Control over de essentie van RaaS en de belangrijkste voorbeelden.

Risk Management as a Service vertegenwoordigt een moderne benadering van risicobeheer. In een domein waarin nauwkeurigheid, compliance en proactieve risico-identificatie van essentieel belang zijn, biedt RaaS financiële instellingen de mogelijkheid om risicobeheeractiviteiten (gedeeltelijk) uit te besteden aan gespecialiseerde bedrijven.

Bij deze vorm van dienstverlening werken experts nauw samen met de organisatie op basis van een vooraf overeengekomen ‘abonnement’ of dienstverleningsmodel.

Risk Management as a Service (RaaS) voor financiële instellingen

Het unieke aan RaaS is de flexibiliteit die het biedt. Afhankelijk van de specifieke behoeften en wensen van de klant, kan een RaaS-dienstverlener een reeks taken op zich nemen. Dit kan variëren van periodieke reviews op control frameworks tot ondersteuning bij verandering-gerelateerde risicoanalyses en het herijken van bestaande risk-control frameworks.

In essentie biedt RaaS organisaties de mogelijkheid om een adaptief en responsief risicobeheer te hebben, zonder de overhead en complexiteit van het intern beheren van deze functies. Het is een oplossing die zowel efficiëntie als expertise combineert, waardoor organisaties zich kunnen concentreren op hun kernactiviteiten, wetende dat hun risicobeheer in bekwame handen is.

Voordelen van RaaS

Kostenefficiëntie: Het onderhouden van een intern risicobeheerteam vereist aanzienlijke investeringen in tijd en geld, maar heeft vaak ook een relatief hoog verloop. RaaS biedt financiële instellingen een voordelige oplossing door het elimineren van additionele interne kosten.

Expertise: Met de aanstelling van een RaaS-dienstverlener kan een financiële instellingen direct profiteren van gespecialiseerde kennis en expertise.

Flexibiliteit: Met RaaS kunnen organisaties hun risicobeheerprocessen op- en afschalen op basis van hun behoeften. Dit zorgt voor flexibiliteit en wendbaarheid.

Waarom riskmanagement outsourcen?

Het delegeren van risicobeheer aan een gespecialiseerde RaaS-aanbieder stelt financiële instellingen in staat om zich primair te richten op hun kernactiviteiten. Bovendien biedt het een externe, objectieve kijk op potentiële risico’s, wat kan leiden tot betere besluitvorming en strategieën. Daarnaast is er direct veel kennis aanwezig van best practices uit de branche.

Het is een win-winsituatie: organisaties krijgen toegang tot high-end level expertise zonder overhead van het intern beheren van deze functies.