Symbol onderzoekt volwassenheid van continu verbeteren
Organisaties zijn onder het mom van ‘continu verbeteren’ doorlopend bezig met het naar een hoger niveau tillen van hun processen en bedrijfsvoering. Hoe vergevorderd en succesvol organisaties hiermee zijn is voor verbeterkenners nog vaak een blackbox. Een nieuw onderzoek van Symbol moet daar binnenkort verandering in brengen.
Honderden miljoenen, zo niet miljarden, worden jaarlijks gepompt in het verbeteren van de manier waarop organisaties functioneren. De manier waarop organisaties hiermee aan de slag gaan varieert – sommigen lanceren kleinere, gerichte lean- of agile-projecten, anderen zijn zo vergevorderd dat ze zelf een complete governance hebben ingericht met continue aandacht voor kwaliteit en verbetering.
Met zijn nieuw gelanceerde onderzoek wil Symbol de volwassenheid van continu verbeteren in Nederland in kaart brengen en inzicht krijgen in de best practices en technieken die gebruikt worden per volwassenheidsniveau.
Zowel managers als professionals die werken aan verbetering in de breedste zin van het woord, worden ondervraagd over hun ervaringen en lessen.
“Lean en Six Sigma worden al vele jaren toegepast in Nederland. Deze methoden hebben hun kracht bewezen. Met dit onderzoek brengen we in kaart in hoeverre continu verbeteren is geïntegreerd binnen het Nederlandse bedrijfsleven”, aldus Symbol op de eigen site.
Met het initiatief wil het adviesbureau uit Enschede een “krachtig sectoroverzicht” creëren van de verschillende elementen van organisatieverbetering. “Een transformatie opstarten is één, het gaat uiteindelijk om het realiseren van blijvende impact. Ons onderzoek kijkt naar de vereisten hiervoor, onder andere door te kijken naar aanleiding, werkwijzen, houding en gedrag en borging van continu verbeteren.”
Om de volwassenheid te meten maakt Symbol gebruik van het ‘Continuous Improvement Maturity Model’. Dit model meet hoe volwassen organisaties zijn in het doorvoeren en borgen van verandering. Het model houdt niet alleen rekening met de processen en technieken, maar kijkt ook naar het niveau van de organisatie en de medewerkers.
“Het CIMM-raamwerk benoemt voor elke verbetertechniek een aantal gedragingen, die mede bepalen of het implementeren van de betreffende techniek al dan niet een succes wordt en resulteert in een blijvende impact”, aldus Symbol.
Deelnemers aan het onderzoek doorlopen een CIMM-scan. Na oplevering van het eindrapport krijgen deelnemers deze toegestuurd.