Bij Symbol gaan continu verbeteren en digitalisering hand in hand
Symbol is een specialist in het verbeteren van de bedrijfsprocessen. Steeds vaker maken de continu verbeter-experts gebruik van digitalisering om verbeterpotentieel te ontsluiten. Consultants David van Eekhout en Tom Kamp geven enkele voorbeelden van hoe dat in z’n werk gaat.
Bij Symbol helpen we onze klanten om hun processen naar een volgend niveau te tillen, en steeds vaker zetten we daar digitale tools voor in. Dat doen we bewust, want digitaal werken is efficiënt en effectief en geeft inzicht – soms zelfs real-time.
Zelf gebruiken we bijvoorbeeld Microsoft Power BI om data uit onze databases te visualiseren. Onder meer onze salesforecast is op een digitaal scherm bij ons op kantoor voor iedereen inzichtelijk. Maar Power BI is slechts één voorbeeld. Er komen steeds meer technieken op de markt waarmee organisaties data inzichtelijk kunnen maken en kunnen analyseren.
De interactieve Active Cockpit van Bosch Rexroth, real-time procesinformatie met Power BI en digitale dagstarts via Planner: al dit soort tools kunnen uitkomst bieden tijdens het doorvoeren van een transformatie.
Neem de standup als voorbeeld. In vrijwel elke organisatie wordt momenteel gewerkt met een fysiek whiteboard voor de standup meetings rondom performance management en continu verbeteren. Een groot nadeel van een fysiek bord is dat de data eigenlijk al achterhaald is op het moment dat de standup plaatsvindt.
Een digitale standup biedt verschillende voordelen. Zo kan direct ingezoomd worden op de achterliggende oorzaken en kunnen verbeteracties ‘on the spot’ toegewezen worden aan de verbeterteams.
Ook werken wij sinds kort samen met LeanForms: software waarmee digitale formulieren kunnen worden gebouwd, die vervolgens kunnen worden ingezet om bedrijfsprocessen te optimaliseren. LeanForms is vergelijkbaar met low-code: er is geen IT-kennis nodig, waardoor de software gemakkelijk binnen de organisatie kan worden geïmplementeerd.
De filosofie van LeanForms is namelijk dat ICT ondersteunend moet zijn, niet leidend. Hoe gebruiksvriendelijker de software, hoe lager de verantwoordelijkheden binnen de organisatie kunnen worden belegd. Op deze manier kan LeanForms van continu verbeteren een taak voor álle medewerkers maken – niet alleen voor het management.
LeanForms is te gebruiken voor alles wat nu nog in Word of in Excel wordt geregistreerd, denk aan de klachtenregistratie, formulieren om afwijkingen te registreren of bezoekersregistraties. Door dit soort data digitaal vast te leggen kunnen veel sneller en gemakkelijker meetwaardes worden verzameld die nodig zijn voor een Lean- of Six Sigma-transformatie.
Ook verandert de informatie-uitwisseling van push naar pull, wat de communicatie binnen het proces versnelt en verbetert. De registratie is verder foutloos en levert dus geen verspillingen op. Bovendien zorgen de grafieken in LeanForms voor inzicht. Bij de klachtenregistratie kun je bijvoorbeeld het aantal interne klachten, het aantal klachten over leveranciers en de doorlooptijd van de klachtenafhandeling zien.
De Lean-game
Zelf hebben we bij Symbol ook een digitale tool ontwikkeld, namelijk de grootste lean-game van Nederland die je in ons Experience Center in Amersfoort kunt spelen. In de game moet je met behulp van data een fictieve fabriek logistiek én financieel zo efficiënt mogelijk laten draaien.
Tijdens de serious game leren deelenemers al doende en ervaren ze stapje voor stapje wat ze met hun organisatie kunnen bereiken als ze processen optimaliseren en lean inrichten.
Industry 4.0
Een van de belangrijkste trends – vooral in de maakindustrie – is Industry 4.0. Dit is een containerbegrip voor de samenvoeging van verschillende technologieën zoals robotics, kunstmatige intelligentie, internet of things en meer.
In ons Experience Center speelt Industry 4.0 een belangrijke rol – en daar hebben we bewust voor gekozen. We zien namelijk dat veel organisaties worstelen met of aarzelen om Industry 4.0 te implementeren, en wij geven graag het goede voorbeeld.
In het Experience Center tonen we concrete use cases van hoe Industry 4.0 kan leiden tot prestatieverbetering. Eén van de use cases wordt inzichtelijk gemaakt met behulp van onze lean-game.
Deelnemers aan de lean-game maken gebruik van verschillende apps en software om real-time procesdata te genereren. Hiermee krijgen ze bijvoorbeeld inzicht in verspillingen in het proces, denk aan lange wachttijden. Ook worden de logistieke én financiële prestaties van het proces op een groot touchscreen gevisualiseerd en wordt met behulp van process mining de logistieke stroom van de producten visueel gemaakt.
Meer weten over digitalisering van continu verbeteren? Op 30 juni 2022 organiseert Symbol samen met in LeanForms en Bosch Rexroth het evenement ‘Digitaliseren van continu verbeteren’ voor onder meer Operation Managers, Directies, QSHE en KAM Managers in de industrie, automotive, bouw, logistiek en technische dienstverlening.