Tim Schouwenburg (consultant portfoliosturing) over zijn start bij Intermedius

25 september 2023 Consultancy.nl 3 min. leestijd

Tim Schouwenburg werkt sinds enkele maanden als Consultant Portfoliosturing bij Intermedius. We stelden hem enkele vragen over zijn onboarding, werkzaamheden en de cultuur bij Intermedius.

De afgelopen jaren deed Tim ervaring op bij een verandermanagementbureau, waar hij werkte aan diverse verandertrajecten rondom finance, operations en IT. Zijn belangrijkste verantwoordelijkheden lagen in het begeleiden van de overgang van informatiesystemen, met de nadruk op het optimaliseren van bedrijfsprocessen, software-implementaties zoals SAP S/4HANA en het opstellen van rapporten in Power BI.

Waardevolle projectmanagement-ervaring voor Tim, die erachter kwam dat hij veel energie krijgt van “samenwerken en ervoor zorgen dat we met alle stakeholders naar hetzelfde doel werken”, zo vertelt hij.

Tim Schouwenburg (consultant portfoliosturing) over zijn start bij Intermedius

Vanuit zijn academische opleiding strategisch management ligt daar ook gelijk zijn “sterkste punt”, geeft hij aan: “Het verbinden van afdelingen en mensen meenemen in de verandering”

Twee maanden geleden, na een sabbaticalperiode van vier maanden waarin hij door Azië reisde, besloot Tim het projectmanagementwerkveld te verruilen voor de uitdagende wereld van programma- en portfoliomanagement, en in het bijzonder portfoliosturing.

Intermedius geldt in de markt als een specialist in portfoliosturing, programma- en portfoliomanagement en is – ook als organisator van de jaarlijkse Portfoliomanagement Awards – uitgegroeid tot een bekende naam binnen het vakgebied. De ideale plek dus voor Tim om aan de slag te gaan en zich verder te ontwikkelen. “Ik vind het ontzettend mooi om de strategie en operatie te verbinden.”

Gelijk welkom

De “goede gesprekken” die Tim voerde met managing partners Frank Wiersma en Otto ten Dam maakten zijn keuze voor Intermedius eenvoudig: “Ik voelde me gelijk welkom.”

Nog vóór zijn officiële start ontmoette hij tijdens een thema-avond al zijn nieuwe collega’s. Dat gaf hem gelijk een goed beeld van de bedrijfscultuur van het bureau, die hij omschrijft als “open, warm en professioneel”.

“Ik ga zorgen voor rust en ritme in de uitvoering van de strategie. Zodat de klant gedegen keuzes kan maken.”

In zijn eerste weken had Tim nauw contact met veel van zijn collega’s, met wie hij één-op één-overleggen inplande om iedereen snel te leren kennen. Hij kijkt met plezier terug op die eerste contacten. “Ook is het leuk om op locatie langs te gaan en meer over alle uitdagende opdrachten te leren. Alle collega’s staan klaar om mijn vragen te beantwoorden en mij goed op weg te helpen.”

Nieuwe collega’s worden binnen Intermedius ook uitgebreid begeleid. Tim vertelt dat iedereen bij de start wordt gekoppeld aan een ‘buddy’. “Dat is een senior consultant waarbij je terecht kan voor vragen en met wie je kan meekijken.”

Ook biedt Intermedius ruime aandacht aan de persoonlijke ontwikkeling van zijn consultants. “De eerste anderhalf jaar ga ik een leertraject in: de X-pert Academy”, licht Tim toe. “Gedurende dit traject haal ik diverse certificaten als Agile, Scrum, Lean et cetera. Ook worden er veel klassikale modules gegeven door ervaren collega’s, zoals groepsdynamica en masterclasses over onder andere persoonlijk leiderschap en het beïnvloeden van cultuur en gedrag.”

Rust en ritme

Al met al zit Tim uitstekend op zijn plek bij Intermedius. Daarbij geniet hij uiteraard ook van de klantopdrachten waarin hij zich mag vastbijten. In de rol van consultant portfoliosturing denkt hij mee over besturingsvraagstukken en helpt bij het optimaliseren van processen en het maken van dashboards en rapportages over de voortgang en knelpunten.

“Door mijn ervaring als consultant in projectmanagement weet ik hoe het is om projecten op de goede manier aan te pakken”, licht hij toe. “Ik ga zorgen voor rust en ritme in de uitvoering van de strategie. Zodat de klant gedegen keuzes kan maken op basis van de juiste informatie en zo hun strategische ambities kan realiseren.”