Mirage schakelt Oaklins in om koper te vinden voor Intertoys

01 september 2023 Consultancy.nl 3 min. leestijd
Profiel
Meer nieuws over

Mirage Retail Group wil speelgoedwinkelketen Intertoys van de hand doen. Corporate finance adviesbureau Oaklins zal het verkoopproces namens de eigenaar begeleiden.

Volgens het Financieele Dagblad (FD) moet de verkoop van Intertoys ongeveer €70 miljoen gaan opleveren. “Ik heb nooit bedragen genoemd”, zegt Michiel Witteveen, eigenaar en CEO van de Mirage Retail Group, tegen nieuwsplatform NOS. “Dat bedrag hebben ze dus niet van mij.”

En waar betaalt de potentiële koper dan precies voor? Momenteel telt Intertoys zo’n 220 winkels, terwijl het 1.400 medewerkers in dienst heeft. Ongeveer 70 filialen zijn in handen van franchisenemers. De organisatie draaide afgelopen boekjaar een omzet van ruim €190 miljoen, met een brutobedrijfsresultaat van zo’n €11,5 miljoen.

Mirage schakelt Oaklins in om koper te vinden voor Intertoys

Volgens verschillende experts is dat een vrij goed resultaat voor een retailketen die zijn geld verdient via fysieke winkels. Niettemin heeft Intertoys tijdens de coronacrisis wel een schuld opgebouwd bij de Belastingdienst. Eind vorig jaar bedroeg deze €14,5 miljoen. Witteveen laat het FD echter weten dat deze schuld inmiddels deels is weggewerkt.

Kleine koerswijziging

De reden dat Intertoys in de verkoop wordt gedaan? “Ik ben nu 70 jaar”, zegt Witteveen tegen een journalist van het FD. “Je moet dan gewoon zorgen dat er continuïteit is in de aandeelhoudersstructuur. Ik had gehoopt op een beursgang van Mirage. Dat ging niet door. Nu gaan we het op een ietwat andere manier doen.”

De Mirage Retail Group van Witteveen is naast Intertoys eveneens eigenaar van consumentenelektronicabedrijf BCC en van Blokker – de oer-Hollandse winkelketen voor huishoudelijke artikelen. Volgens RTL Nieuws is Witteveen ook van plan om zijn andere bedrijven binnen afzienbare tijd in de etalage te zetten.

Lees ook: Blokker introduceert CO2-neutrale bezorgdienst.

Tijdens het verkoopproces van Intertoys zal de Mirage Retail Group worden ondersteund door de specialisten van Oaklins. Het is niet bekend binnen welke termijn Witteveen een eigenaar gevonden wil hebben voor de speelgoedwinkelketen.

Voorgeschiedenis

De voorganger van Intertoys (naam: ‘Hobo Faam’) werd opgericht in 1976. In de daaropvolgende jaren ontwikkelde het bedrijf zich flink. Zo bereidde het in 2004 uit naar België. Ruim tien jaar later – in 2016 – werd bekendgemaakt dat de winkels van speelgoedketens Toys XL en Bart Smit zouden worden omgebouwd tot Intertoys-filialen.

Daarna braken betrekkelijk turbulente tijden aan voor de Nederlandse speelgoedwinkelketen. Eind 2017 werd het bedrijf verkocht aan investeringsmaatschappij Alteri uit het Verenigd Koninkrijk, daarvoor was het eigendom van Blokker Holding. Maar die overname leverde geen commercieel succes op: begin 2019 ging Intertoys failliet.

Kort daarop maakte het bedrijf een doorstart met geld van investeerder Green Swan uit Portugal. Deze wilde de standaardformule van de fysieke winkels van Intertoys behoorlijk omgooien. Zo was Green Swan van plan om de filialen te voorzien van escaperooms, karaokestudio’s en van “freaky zones met daarin merchandise van Harry Potter”, schrijft het FD.

Opnieuw resulteerde de overname door een buitenlandse partij niet in commercieel succes voor de speelgoedwinkelketen. Dat kwam omdat Green Swan weigerde om Intertoys te voorzien van voldoende middelen om zijn grondoperatie draaiende te kunnen houden. Ook banken waren destijds niet bereid om Intertoys werkkapitaal te verstrekken.

In september 2019 nam de Mirage Retail Group – tot juli 2019 bekend als Blokker Holding – de speelgoedwinkelketen over. Hierdoor behoorde Intertoys na twee woelige jaren plots weer tot hetzelfde moederconcern als winkelketens Blokker en BCC. Zoals het er nu naar uitziet, lijkt daar na vier jaar echter opnieuw een einde aan te komen.