Spar-winkels op universitaire campussen hebben nieuwe eigenaar

06 september 2021 Consultancy.nl 2 min. leestijd

De Spar-supermarkten op de verschillende Nederlandse universiteits- en hogeschoolterreinen zijn van eigenaar gewisseld. Experts van M&A-bureau Factor Bedrijfsovernames begeleidden de deal.

De van oorsprong Nederlandse supermarktketen Spar werd opgericht in 1932 door Adriaan van Well. Bijna negentig jaar later heeft het detailhandelbedrijf een omzet van maar liefst €39,8 miljard en ruim 13.500 winkels in ongeveer vijftig landen.

Naast de normale supermarktformule heeft Spar verschillende andere merken. Waaronder Spar City – kleinere supermarkten die veelal te vinden zijn in het centrum van een stad – en Spar Express – volgens de Spar-formule de kleinst mogelijk supermarkt, die onder andere in tankstations zitten.

Spar-winkels op universitaire campussen hebben een nieuwe eigenaar

Verder kent het bedrijf ook het merk Spar University. Dat zijn middelkleine supermarkten – met uitsluitend zelfscankassa’s – die zijn gevestigd op studentencampussen in Utrecht, Amsterdam, Rotterdam, Delft en Eindhoven. Ons land telt in totaal negen van dit soort supermarkten (op sommige campussen zijn er dus meerdere).

Lange tijd hadden ondernemers Erwin Binneveld en Mirjam Bestebreurtje een meerderheidsbelang in het universiteitsmerk van supermarktketen Spar. Maar dat hebben de twee afgelopen week officieel overgedragen aan collega-ondernemers Martijn ten Berge en Ilona Bloch. 

Bloch en Ten Berge zijn geen onbekenden van de supermarktketen. Zo bezitten ze op dit moment al drie Spar City-vestigingen – een in Zutphen, een Zwolle en een Deventer. Met Spar University willen de ondernemers hierop voortborduren. 

“Spar University gaat de uitdaging aan de leukste retailwerkgever van Nederland te worden”, vertelt Ten Berge. “Met zelfstandige teams, die betrokken, open, eerlijk en duidelijk naar elkaar zijn en lef tonen, wordt dit een mooie haalbare reis. En natuurlijk biedt de leukste retailwerkgever ook plek voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt.”

Moederbedrijf Spar Holding zal “in een actieve rol de nieuwe organisatie ondersteunen”, aldus het persbericht, terwijl Operationeel Manager Robin de Paauw verantwoordelijk is voor de dagelijks leiding van de negen vestigingen. Voormalig eigenaren Binneveld en Bestebreurtje zullen eveneens betrokken blijven bij Spar University en wel in een coachende rol. 

Dealmakers

Adviseurs van Factor Bedrijfsovernames ondersteunden kopers Ten Berge en Bloch – die eerder actief was bij het M&A-bureau – en Bloch tijdens het gehele overnametraject.

“Als voormalig teamlid weet ik wat ik aan Factor Bedrijfsovernames heb”, vertelt Ten Berge. “Ze zijn zeer betrokken en nemen de regie in handen, waardoor wij de dagelijkse operationele werkzaamheden bij onze winkels konden blijven uitvoeren. Tezamen met de persoonlijke klik hebben we het proces als zeer prettig ervaren.”

Op het moment van schrijven is niet bekend welke partij de verkopers – Binneveld en Bestebreurtje – tijdens de deal heeft ondersteund.