Overnames in mkb-segment veren weer op na dip

30 augustus 2023 Consultancy.nl 4 min. leestijd
Meer nieuws over

De Nederlandse mid-market M&A-markt is na een dip weer voorzichtig gegroeid. Volgens onderzoek van dealplatform Brookz steeg het aantal verkooptransacties in de eerste helft van 2023 met 13%.

In de tweede helft van 2022 kreeg de overnamemarkt nog een klap door het economische klimaat, mede als gevolg van de oplopende inflatie en rentestijgingen. Ook private equity maakte een dalende beweging in dealactiviteit.

De afgelopen zes maanden zijn zowel kopers als verkopers gewend geraakt aan de huidige situatie. De door Brookz ondervraagde M&A-adviseurs zagen het aantal verkooptransacties waarvoor ze werden ingeschakeld met 13% stijgen en het aantal aankooptransacties met 8%. “De nieuwe realiteit van hogere rentes en oplopende inflatie is ingedaald, bedrijven trekken weer voorzichtig de portemonnee”, aldus Floyd Plettenberg, directeur van Brookz.

Overnames in mkb-segment veren weer op na dipNet als in het tweede halfjaar van 2022 vonden het afgelopen halfjaar de meeste deals plaats in de zakelijke dienstverlening, goed voor 19% van alle deals. De accountancy kende een flink aantal deals gedreven door private equity-activiteit, een trend die al langer zichtbaar is in de consultancysector.

Noemenswaardige deals in de Nederlandse adviesmarkt waren de overname van boutiquespeler BFI door Kroll, de overname van Galan Groep door Cohedron, de krachtenbundeling van Kirkman Company, YSE en Dialogue, de overname van AevesBenefit en Boer & Croon door het Franse EPSA, de samenvoeging tussen Arlande en Bostec en de fusie tussen Groenewout en het Duitse EPG Consulting.

De grootste deal in H1 van dit jaar vond plaats in het IT-segment. Ordina sloot zich aan bij Sopra Steria voor een bedrag van €518 miljoen, deze overname zal naar verwachting in het vierde kwartaal van dit jaar worden afgerond.

Multiples

De gemiddelde overnameprijzen bleven in de eerste helft van 2023 vrijwel gelijk. Voor een mkb-bedrijf met een omzet tussen €0,5 miljoen en €50 miljoen werd de afgelopen zes maanden 4,7 keer de brutowinst betaald. Voor alle mkb-bedrijven geldt dat de overnameprijzen nog niet hersteld zijn van de coronaperiode.

Overnames in mkb-segment veren weer op na dip

Voor softwarebedrijven wordt verhoudingsgewijs het meest betaald (EBITDA-multiple van 6,7), voor retailers het minst (EBITDA-multiple van 2,8).

Financiering

De oplopende rente heeft volgens Brookz de afgelopen zes maanden een negatieve impact gehad op de beschikbaarheid van bankfinanciering. Vergeleken met H2-2022 is het aandeel van de overnametransacties dat door een bank werd gefinancierd gedaald van 51% naar 43%.

“Dat is een zorgelijke ontwikkeling”, zegt Plettenberg. “Hoewel investeerders en strategische kopers nog steeds veel geld beschikbaar hebben, is de inbreng van de bank bij de meeste overnames nog steeds een belangrijk onderdeel van de financieringsmix.”

Overnames in mkb-segment veren weer op na dip

Vooruitzichten

Over de vooruitzichten voor de tweede helft van 2023 zijn de ondervraagde dealmakers “gematigd positief”. Bijna 90% van de adviseurs geeft aan dat het aantal opdrachten in hun portefeuille gelijk is gebleven of is toegenomen. Slechts bij 11% van de adviseurs is het aantal opdrachten afgenomen. Vertaald in een rapportcijfer krijgt H2 van 2023 een verwacht cijfer van 7,1.

Over het onderzoek
Het halfjaarlijkse onderzoek van Brookz (‘Brookz Overname Barometer’) geeft een zo goed als volledig beeld van het sentiment in de fusie- en overnamemarkt binnen het mkb-segment (de focus ligt op deals onder de €50 miljoen en transacties met bedrijven tot 200 medewerkers). Dealmakers van circa 270 overnameadvieskantoren deden mee aan de enquête, zij zijn samen goed voor ruim 90% van de transacties in de mkb-markt.

De bovenkant van de Nederlandse M&A-markt wordt in kaart gebracht door platform M&A.nl en internationale analistenbureaus zoals Mergermarket of Refinitiv.