AevesBenefit en Boer & Croon sluiten zich aan bij EPSA

15 juni 2023 Consultancy.nl
Meer nieuws over

Het Nederlandse AB&C Groep – het moederbedrijf van AevesBenefit en Boer & Croon – komt in Franse handen. Het is voor koper EPSA de grootste overname in zijn 22-jarige geschiedenis.

AB&C Groep ontstond in mei 2022, toen Aeves Group Boer & Croon overnam. AevesBenefit is met verschillende labels marktleider in inkoopdienstverlening in ons land, Boer & Croon is van oudsher een van de bekendste merken in managementadvisering en interim dienstverlening.

De groep is nu voor een onbekend bedrag overgenomen door EPSA, een van oorsprong Franse zakelijke dienstverlener met 1.600 medewerkers. Door de komst van AB&C Groep (500 werknemers) breekt EPSA door de grens van 2.000 medewerkers.

AB&C Groep

EPSA werd opgericht in 2001 als een gespecialiseerd inkoopadviesbureau. Het bureau is sindsdien uitgegroeid tot een wereldwijde organisatie actief op drie belangrijke gebieden: inkoop, prestatieverbetering en operational excellence en innovatie.

Het sluiten van deals spelt een belangrijke rol binnen de groeistrategie van het bedrijf. In 2021 nam EPSA het Duitse Kloepfel Group en het Belgische Kronos Group over, en begin 2022 zette EPSA voet op de Nederlandse markt door middel van een kleine overname (van Procurement Services).

“Ons doel is om de onbetwiste leider te worden op het gebied van operational performance en procurement", laat oprichter, president en meerderheidsaandeelhouder Mathieu Gufflet weten. “We zijn verheugd AB&C Groep welkom te heten.”

“EPSA en AB&C Groep hebben beiden een trackrecord van sterke groei en we kijken ernaar uit om samen onze gemeenschappelijke ontwikkelingen nog verder te versnellen.”

Investeren in toekomstige groei

Sherief Abdalla, Chief Executive Officer van AB&C Groep, geeft aan dat de krachtenbundeling op meerdere vlakken een goede keuze is voor AB&C Groep. Zo geeft het de groep om te beginnen meer financiële armslag, om te kunnen investeren in toekomstige groei. Daarnaast krijgt het bedrijf toegang tot de internationale footprint van EPSA (het bedrijf heeft kantoren in 30+ landen).

“EPSA maakt het mogelijk dat onze bedrijven hun dienstverlening kunnen uitbreiden, zodat zij hun opdrachtgevers nog beter kunnen bedienen, ook buiten de landsgrenzen”, zo vat Jaap Heeringa, Chief Commercial Officer van AB&C Groep het samen.

“Naast aansluiting op onze strategie en ambities is de match in organisatiecultuur een belangrijk selectiecriterium geweest voor een nieuwe aandeelhouder. De manier waarop EPSA haar deelnemingen alle ruimte geeft autonoom te blijven ondernemen, sluit naadloos aan bij onze visie en de wijze waarop wij onze bedrijven met hun eigen leiderschap, strategie en DNA laten ondernemen”, vult Claire Leussink-Nies aan, Chief Operations Officer van AB&C Groep.

Voorwaarden

Achter de twee partijen scharen zijn ook private equity-groepen betrokken bij de deal. AB&C Groep was eigendom van Gate Invest (55% belang) en leden van het management (45%). Zij hebben nu hun belang verkocht aan de aandeelhouders van EPSA, waaronder financiële investeerders TowerBrook, Raise Investissement en Capza.

Financiële details rondom de deal zijn niet bekendgemaakt. Volgens berichtgeving van Het Financieele Dagblad is de deal gesloten op basis van een waardering tussen de €150 en €200 miljoen. Partners van AB&C Groep hebben ondertussen opnieuw geïnvesteerd via een aandelenbelang in EPSA.