Regio Delft-Westland heeft beste ecosysteem voor ondernemerschap

25 juli 2023 Consultancy.nl 4 min. leestijd
Profiel

Van alle regio’s in ons land heeft Delft-Westland met grote afstand het sterkste ecosysteem voor ondernemerschap. Dat blijkt uit een gezamenlijk onderzoek van de Universiteit Utrecht (UU) en adviesbureau Birch.

Sinds 2018 verschijnt iedere twee jaar de zogenaamde Entrepreneurial Ecosystem Index (EEI). De door wetenschappers van de UU en onderzoekers van Birch samengestelde lijst rangschikt veertig regionale Nederlandse ecosystemen voor ondernemerschap op kwaliteit.

Net zoals bij de vorige meting voert de regio Delft-Westland de EEI aan. Heel verrassend is dat niet. De regio beschikt over een gerenommeerde technische universiteit (TU) en dus over gigantisch veel kennis om te innoveren, wat van cruciaal belang is bij ondernemen: niet voor niets zijn vele honderden bedrijven gevestigd op de campus van de TU Delft. 

Elf regio’s met een sterker ecosysteem dan het Nederlands gemiddelde

Ten westen van de universiteitsstad bevindt zich het Westland, een landstreek die met name bekendstaat om zijn innovatieve glastuinbouw. Ook dit komt de kwaliteit van het regionale ecosysteem ten goede. De Universiteit van Wageningen noemde de sector in het Westland enige tijd geleden “wereldwijd toonaangevend”.

Lees ook: Vattenfall kiest adviesbureau Ledgnd als partner in glastuinbouw.

Al met al steekt Delft-Westland met kop en schouders boven alle andere regio’s uit. Het ecosysteem scoort meer dan twee keer zo hoog als het Nederlandse gemiddelde, terwijl de runners-up slechts enkele punten boven dat gemiddelde uitkomen.

Bas Vollebregt, wethouder economie in Delft, beschouwt de eerste plaats als een erkenning voor de inspanningen die alle betrokkenen in de regio Delft-Westland leveren. “We werken elke dag hard om een vestigingsklimaat te creëren waar ideeën kunnen ontstaan en groeien tot innovaties die de wereld een stukje beter maken.” 

Best of the rest

Net zoals bij de vorige meting staat Groot-Amsterdam tweede in de ranking van de UU en Birch. In het onderzoeksrapport is te lezen dat het netwerk van de hoofdstedelijke regio minder sterk is dan dat van Delft-Westland. Wel scoort Groot-Amsterdam beter op de factoren talent en diensten.

Zuidoost-Brabant is ten opzichte van twee jaar geleden één plek gestegen en staat nu derde. De regio beschikt (evenals de lijstaanvoeder) over een technische universiteit, terwijl innovatieve bedrijven zoals chipmachinemaker ASML en lichtbedrijf Signify (beide voortgekomen uit Philips) er eveneens zijn gevestigd.

Lees ook: Meegroeien met ASML: Het bijzondere verhaal achter de verkoop van HQ Pack.

Plaats vier wordt ingenomen door de agglomeratie van Leiden en de Bollenstreek, gevolgd door de provincie Groningen (exclusief Oost-Groningen), de provincie Utrecht, de agglomeratie van Den Haag, de stadregio Arnhem en Nijmegen en de Veluwe, terwijl de regio Twente hekkensluiter is van de top tien.

Onderste regionen

Uit het onderzoek blijkt verder dat ecosystemen voor ondernemerschap met de laagste kwaliteit zich in het noordoosten van ons land bevinden. Zo staat Zuidoost-Drenthe helemaal onderaan. Bij de vorige meting stond deze regio één-na-laatste, de plaats die de regio Oost-Groningen momenteel inneemt. Zuidwest-Drenthe staat op positie 38. 

Entrepreneurial Ecosystem Index en start-ups - 2023

Ook veel van de overige onderste tien plekken worden ingenomen door regio’s uit het noorden van ons land. Zo staat Zuidwest-Friesland 37e, gevolgd door Noord-Friesland en Noord-Drenthe. Zeeuws-Vlaanderen bezet plaats 34, gevolgd door de rest van Zeeland, Zuidoost-Friesland en Flevoland.

Startups

De UU en Birch onderzochten eveneens de relatie tussen de kwaliteit van het ecosysteem en het aantal startups dat daarbinnen is gevestigd (ten opzichte van het totale aantal bedrijven in die regio). Er blijkt een verband te bestaan tussen de kwaliteit van het ecosysteem en het aantal startups. Zo staat Delft bovenaan.

Toch gaat de correlatie niet overal even sterk op. “Sommige regio’s scoren hier relatief iets sterker dan hun ecosysteemwaarde zou doen verwachten, zoals Groot-Amsterdam en Groot-Rijnmond”, schrijven de onderzoekers. “Andere regio’s die juist hoog scoren op hun indexwaarde hebben relatief weinig startups, zoals de agglomeratie van Leiden en de Bollenstreek.”