Werkgevers letten momenteel meer op kosten van zakenreizen

10 augustus 2023 Consultancy.nl

Werkgevers wereldwijd letten momenteel meer op de kosten van zakenreizen. Dat concludeert Aon na internationaal onderzoek.

Bij de vorige editie van hetzelfde onderzoek richtten werkgevers zich bij zakenreizen het sterkst op de veiligheid en het welzijn van hun medewerkers. Nu de Covid-19-pandemie alweer enige tijd achter ons ligt, focussen werkgevers zich vooral op de centen.

Deze verschuiving hangt samen met allerlei ontwikkelingen die grote invloed hebben op de kosten van zakenreizen. Denk hierbij aan de energiecrisis en de inflatie – twee mondiale ontwikkelingen die op hun beurt goeddeels samenhangen met de oorlog tussen Rusland en Oekraïne.

Werkgevers letten meer op de kosten van zakenreizen

De coronacrisis dus vooral plaatsgemaakt voor de huidige inflatie en economische tegenwind. Vlak achter het beperken van de kosten zijn de veiligheid en het welzijn van medewerkers nog steeds top drie-prioriteiten voor werkgevers. 

Focus op ESG leidt tot kostenbesparingen

Tegelijkertijd richten werkgevers zich bij hun zakenreisbeleid dit jaar in vele grotere mate op duurzaamheid en maatschappelijk verantwoord ondernemen. Verleden jaar bezetten ESG-doelstellingen positie elf in de prioriteitenlijst voor het beleid rondom zakenreizen, ditmaal is dat plaats zes. 

Lees ook: Twee derde CEO’s zet ESG in top 3 strategische prioriteiten 

Deze focusverschuiving heeft bovendien een gunstig bijeffect. Uit het onderzoek van Aon blijkt dat het verminderen van het aantal zakelijke reizen voor 44% van de bedrijven een belangrijke maatregel is om hun ESG-doelstellingen te realiseren. Werkgevers zien het dus als een win-win: minder kosten én een bijdrage aan de ESG-ambities.

Werkgevers letten meer op de kosten van zakenreizen

Bedrijven proberen hun zakenreizen ook op andere manieren te laten voldoen aan de ESG-doelstellingen. Zo heeft 37% een CO2-compensatieprogramma opgericht (denk aan het planten van extra bomen), terwijl 32% medewerkers stimuleert om te kiezen voor minder vervuilende vervoersmiddelen. 

Technologie als kostenbesparing

Tijdens de Covid-19-pandemie stortte de markt voor internationale zakelijke reizen haast volledig ineen, stelde Aon twee jaar geleden. Zo werd in ons land in 2020 maar liefst 87% van alle internationale zakenreizen geannuleerd.

Nadat de coronamaatregelen in grote delen van de wereld werden afgeschaft, voerden veel werkgevers het zakenreizen weer in. Maar daarbij zijn ze wel stukken kritischer gaan kijken naar het precieze doel van deze trips, schrijven de onderzoekers in hun rapport.

Werkgevers letten momenteel meer op kosten van zakenreizen

Zakenreizen die essentieel of bedrijfskritisch zijn, worden door de meerderheid van de werkgevers momenteel goedgekeurd (het gaat respectievelijk om 78% en 69%). Dat geldt ook voor zakelijke reizen waarbij de ontmoeting met een klant centraal staat (54%). 

Het ontmoeten van collega’s is echter slechts voor een minderheid (41%) een goede reden om op zakenreis te gaan. In zulke gevallen hebben bedrijven liever dat medewerkers gebruikmaken van digitale oplossingen als Teams of Zoom.

Voor hun studie namen de onderzoekers een enquête af onder zo’n 500 leidinggevenden van uiteenlopende organisaties uit zestien landen, waaronder het Verenigd Koninkrijk, Turkije, Zuid-Afrika, Finland, Duitsland, Noorwegen, Zwitserland, België en Nederland. Benieuwd naar het hele rapport? Je vindt het hier.

More on: Aon
Netherlands
Company profile
Aon
Aon is a Netherlands partner of Consultancy.org
Partnership information »
Partnership information

Consultancy.org works with three partnership levels: Local, Regional and Global.

Aon is a Local partner of Consultancy.org in Middle East, Netherlands.

Upgrade or more information? Get in touch with our team for details.