Hoe gaan grootverbruikers om met de energiecrisis?
Hoe gaan grootverbruikers in ons land om met de energiecrisis? Experts van adviesbureau Been Management Consulting zochten het uit.
De adviseurs van het bureau gingen de afgelopen maanden in gesprek met vertegenwoordigers van dertien Nederlandse energieslurpers – bedrijven actief in de chemie, productie, distributie en het transport. Tijdens de studie werd Been Management Consulting bijgestaan door een wetenschapper van de Universiteit Utrecht.
De gesprekken draaiden met name om de vraag hoe de dertien grootverbruikers omgaan met de huidige energiecrisis, die goeddeels is veroorzaakt door de oorlog in Oekraïne. “Eveneens vroegen we hen of de energiecrisis wellicht de transitie naar hernieuwbare energiebronnen zou kunnen versnellen”, aldus de onderzoekers.
Uit de studie blijkt dat maar drie van de dertien grootverbruikers de energiecrisis het hoofd proberen te bieden door sneller te verduurzamen. Eerder kiezen ze voor efficiënter gebruikmaken van energie of het doorrekenen van de extra kosten door de prijzen van producten te verhogen.
Vijf grootverbruikers hebben ervoor te hebben gekozen hun energieconsumptie te verlagen. Vier geven aan dat ze recent van energiebron zijn gewisseld om de energiekosten te drukken.
Weinig verrassend is elektriciteit de populairste energiebron: alle dertien bedrijven maken er gebruik van. Elf stoken daarnaast ook gas. Diesel wordt door zes grootverbruikers ingezet, terwijl drie bedrijven stoom gebruiken.
“We vroegen de bedrijven ook welke barrières ze tegenkomen bij hun energietransitie”, zegt Teun Aarts, die het onderzoek uitvoerde in het kader van zijn master Energiewetenschappen aan de Universiteit Utrecht.
Zes bedrijven geven aan dat de wet- en regelgeving ze belemmert bij hun energietransitie. Vier laten weten dat de capaciteit van het stroomnetwerk voor hen een obstakel vormt. Het elektriciteitsnet in ons land moet flink verzwaard worden om de energietransitie mogelijk te maken.
Ook geeft een van de respondenten aan dat de energietransitie economisch nauwelijks haalbaar is. “Als elektriciteit onze enige energiebron zou zijn, zouden we enorm veel hernieuwbare elektriciteit nodig hebben. En daar zit een gigantisch prijskaartje aan, waardoor het niet mogelijk is om in plaats van aardgas duurzame elektriciteit te gebruiken.”
Aanbevelingen
De onderzoekers geven in hun rapport drie aanbevelingen. Ten eerste raden ze grootverbruikers aan om een energiestrategie te ontwikkelen waarin ook ruimte is voor samenwerkingsverbanden met partners om doelen te verwezenlijken.
Ten tweede kunnen de bedrijven hun energieprestaties verbeteren. Tijmen van Diepen, energie-expert bij Been Management Consulting: “De energie die je niet gebruikt, is de meest duurzame energie.”
“Het is dus raadzaam om als bedrijf na te gaan welke apparaten of machines onnodig veel energie slurpen, zodat je weet waar de gemakkelijk winst kan worden gepakt.”
Ten derde doen de grootgebruikers er goed aan om binnen hun organisaties voldoende draagvlak te creëren voor de energietransitie. “Het doel is om iedereen in het bedrijf te mobiliseren. Het begint bij de managers die deze ambitieuze transformatie leiden en die alle medewerkers motiveren om hun steentje bij te dragen.”