Een derde managers betrapt zoenende, vozende of vrijende collega’s
In ons land heeft bijna één op de drie managers weleens twee collega’s betrapt op het begaan van intieme handelingen op de werkvloer. Dat schrijft IT-detacheringsbureau Neomax-Olgreen in een onderzoeksrapport.
Voor zijn studie nam het bureau een enquête af onder meer dan 500 managers en andere leidinggevenden van Nederlandse organisaties met minimaal 200 medewerkers. Daaruit blijkt dat 29% van de respondenten weleens twee zoenende, vozende of vrijende collega’s op kantoor heeft aangetroffen.
Dergelijke intimiteit op de werkvloer is heel wat managers overigens niet vreemd. Zo zeggen drie op de tien managers het zelf weleens ‘gezellig’ te hebben gehad met een collega. Tegelijkertijd zegt 39% van de managers moeite te hebben met het betrappen van collega’s die elkaar op het werk vrijlustig te lijf gaan.
Volgens Richard Stassen, CEO van Neomax-Olgreen, is het echter beter om lichtzinnig om te springen met dergelijke situaties. “Verbinding op de werkvloer is enorm belangrijk. Vanuit die gedachte vind ik het niet gek dat er weleens wat gebeurt tussen collega’s. Als werkgever moet je hier dan ook op een moderne manier naar kijken.”
Lees ook: KPMG Meijburg partner betrokken bij seksschandaal.
Maar volgens Stassen heeft de werkgever hierbij ook een verantwoordelijkheid. “Vanzelfsprekend mag er geen machtsmisbruik plaatsvinden. Zo lang daar geen sprake is van, zou je intimiteit op de werkvloer juist als iets moois moeten zien, iets dat een ongedwongen, informele bedrijfscultuur uitdrukt.”
Meer dan éénmalig zoenen, vozen of vrijen
Voor zijn onderzoek stelde het IT-detacheringsbureau ook vast hoe de respondenten aankijken tegen relaties op de werkvloer. Slechts 36% van de ondervraagden heeft er geen enkel probleem mee als collega’s een liefdesverhouding met elkaar hebben. De meerderheid dus wel, of stelt voorwaarden aan deze relatie.
Zo heeft 29% van de respondenten geen probleem met de relatie als beide medewerkers niet in hetzelfde team zitten, stemt 28% in met de verhouding als de tortelduifjes niet met elkaar samenwerken of binnen een andere afdeling actief zijn, terwijl 16% de relatie goedkeurt als het gaat om twee personen van hetzelfde functieniveau.
Volgens Stassen is het opvallend dat er nog zoveel ongemak komt kijken bij romances op de werkvloer. “Zolang relaties ontstaan in een gelijkwaardige omgeving en vanuit beide partijen gewenst zijn, doen ze mijns inziens niet per definitie afbreuk aan een prettige of professionele werkomgeving.”
Sociale druk
In het rapport is verder te lezen dat 80% van de ondervraagden zelf geen move durft te maken als hij of zij een vrijgezelle collega aantrekkelijk vindt. Vloeibare moed in de vorm van alcohol kan hier voor sommigen echter de uitkomst bieden. Voor anderen beslist niet, zo blijkt uit het onderzoek.
Zo voelen aardig wat professionals de nodige sociale druk om alcohol te drinken tijdens bedrijfsborrels. En in dat soort situaties – wanneer je je gedwongen voelt te drinken en een gevoel van ongemakkelijkheid je reeds is bekropen – is het uiteraard nog lastiger om te flirten met die ene collega waar je al een tijdje een oogje op hebt.
Uit het onderzoek van Neomax-Olgreen blijkt dat 29% van de ICT-eindbeslissers sociale druk voelt om op bedrijfsborrels te drinken, terwijl dat maar geldt voor circa 8% van de managers die zich niet tot nauwelijks bezighouden met ICT-zaken. Verder voelt 9% van de ICT-medebeslissers zich ook weleens gedwongen om op werk te drinken.